Кралският технологичен институт в Мелбърн, Австралия (RMIT) представи напълно безопасна

...
Кралският технологичен институт в Мелбърн, Австралия (RMIT) представи напълно безопасна
Коментари Харесай

Разработена е напълно безопасна протонна батерия – добра е колкото литиевите

Кралският софтуерен институт в Мелбърн, Австралия (RMIT) показа изцяло безвредна и екологична батерия, основана на химически реакции на продан на протони. По отношение на плътността на предпазване на сила, тя е на равнището на най-хубавите литиеви акумулатори на пазара и дава обещание да бъде безвредна за приложимост и изцяло рециклируема.

RMIT създава протонни акумулатори повече от десетилетие. Предишните разновидности са включвали потреблението на металохидридни електроди. Новата разработка употребява въглероден материал като електрод за предпазване, което дава обещание изцяло лесното ѝ изхвърляне или преработване, какъвто не е казусът с литиевите акумулатори.

Предложената архитектура на батерията разделя елементарната вода на водород и О2 при зареждане. Зарядът се съхранява във въглеродния електрод под формата на водород (протони). Разрядът става в противоположен ред. Протоните напущат електрода и откакто преминат през мембрана, която прекъсва електроните се съединяват с кислорода, с цел да образуват вода и дружно с това да произведат ток.

„ Нашата протонна батерия има доста по-ниски загуби от обичайните водородни системи, което я прави непосредствено сравнима с литиево-йонните акумулатори във връзка с енергийната успеваемост. Нашата батерия към този момент е съпоставима с наличните в комерсиалната мрежа литиево-йонни акумулатори във връзка с съотношението на сила за единица маса, като в същото време е доста по-безопасна и по-добра за планетата от позиция на потреблението на по-малко запаси от земните глъбини. Освен това тя е евентуално способна да се зарежда доста бързо. “

казват разработчиците

И по този начин, какви биха били преимуществата на протонната батерия, когато тя стане налична на пазара? Тя би трябвало да устоя дълго време и да се зарежда бързо. Изследователите акцентираха и екологичните и икономическите преимущества на своята технология, като обявиха, че тя не разчита на нищожни естествени запаси и заобикаля провокациите, свързани с края на виталния цикъл на някои технологии за възобновима сила.

Представеният първообраз е убедил италианската компания за автомобилни съставни елементи Eldor да подписа съглашение с разработчиците ѝ за въвеждането ѝ в комерсиално произвеждане. Партньорите имат намерение да вкарат протонните акумулатори първо в класа на ватовете (W), по-късно в класа на киловатите (kW) и най-после в класа на мегаватите (MW) за системи за предпазване на сила от възобновими източници като слънчевите панели, да вземем за пример. Планира се приложенията на протонните акумулатори да варират от електрониката до електрическите автомобили и промишлените предприятия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР