Кралският монетен двор на Великобритания представи първите монети с лика

...
Кралският монетен двор на Великобритания представи първите монети с лика
Коментари Харесай

Британският кралски монетен двор представи първите монети с лика на крал Чарлз III

Кралският монетен двор на Англия показа първите монети с лика на крал Чарлз III. Новото изображение ще се появи на монети от 50 пенса, които ще влязат в обращение през декември, както и на възпоменателна монета от £5, предава. 

Монетата от 50 пенса стартира да се сече в Кралския монетен двор в Лантрисант, противоположната ѝ страна е копие на дизайна, употребен върху короната от 1953 година, изсечена в чест на коронацията на кралицата. Водещият нов детайл е изображението на краля, показан отстрани, извърнат наляво, следвайки вековна традиция на монархията, на която Елизабет II се опълчи. На монетите с нейното изображения тя съще бе отстрани, само че извърнат надясно. Както при предходните английски крале и за разлика от кралицата, ликът на Чарлз III e без корона. 

Скулпторът Мартин Дженингс, който е основал портрета на краля казва, че да станеш очевидец на изработването на монетата е " много удивително прекарване ". Той е употребявал фотоси на крал Чарлз на 70-ия му рожден ден, с цел да сътвори изображението на моналха, което е най-малката творба, която в миналото е създавал.

" Трябва да е прецизен портрет, само че също по този начин да споделя нещо за трайните полезности на институцията, която той съставлява ", споделя Дженингс.

Портретът на крал Чарлз е първият дизайн на монета, по който работи Мартин Дженингс. Сред най-известните му произведения са скулптури на поетите Джон Бетжеман на гара Сейнт Панкрас в Лондон и Филип Ларкин в Хъл. 

Britain`s Royal Mint unveiled the first British coins to feature the image of King Charles. The new image will appear on 50 pence coins, which will begin circulating in the coming months, and also on a commemorative £5 coin
— Reuters (@Reuters)

Монетите от 50 пенса с Чарлз III ще бъдат налични за общо прилагане през декември, разпределени съгласно търсенето от банки, сдружения и пощенски служби. 

Ще бъдат направени 9,6 милиона монети от 50 пенса с най-новия дизайн. Ще бъдат създадени и други купюри, носещи облика на краля, в сходство с търсенето. Те ще бъдат в обращение заедно с монетите, изобразяващи починалата кралица, които са в размер от към 27 милиарда броя 

Монетите се секат в обекта на Кралския монетен двор в Лантрисант, където формалният производител на монети и най-старата английска компания се реалокира, с цел да приспособи процеса на децимализация през 1967 година Посетителите на музея на монетния двор ще могат да видят индустриалния развой и да изсекат свои лични монети.  

King Charles 50p coins struck for the first time
— BBC News (UK) (@BBCNews)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР