Кралски рожден ден в Испания. Днес престолонаследничката - принцеса Леонор

...
Кралски рожден ден в Испания. Днес престолонаследничката - принцеса Леонор
Коментари Харесай

Кралска треска в Испания: Престолонаследничката Леонор положи клетва за вярност

Кралски рожден ден в Испания. Днес престолонаследничката - принцеса Леонор дьо Бурбон навърши 18 и на специфична гала се закле публично във честност към Конституцията.

Процедурата ѝ дава право да наследи някой ден короната от своя татко Фелипе Шести в случай, че той няма да се снабди със синове. Начело на монархията в Испания за последно се е възкачвала жена през 19 в.



След клетвата принцесата получи медали от Конгреса и Сената, а кралският двор провежда банкет. Церемонията в Народното събрание обаче беше бойкотирана от леви министри и депутати, които не поддържат монархията.

Принцеса Леонор постави клетва пред Конституцията на тържествена сесия на двете камари на Народното събрание. Същата клетва са положили и нейният дядо Хуан Карлос през 1969-та, а след това и татко ѝ - крал Фелипе Шести през 1986-та. Престолонаследничката през днешния ден беше съпроводена от двамата си родители и по-малката си сестра София. На церемонията остъстваше Хуан Карлос.



Той абдикира през 2014 година, а през 2020 година напусна Испания на фона на скандал и следствие против него за финансови злоупотреби, свързани със покупко-продажби със Саудитска Арабия. Разследването след това беше прекъснато заради липса на доказателства. Бившият монарх в този момент живее в Абу Даби, само че ще поздрави принцесата на частна гала в палат край Мадрид. Принцеса Леонор е учила в Уелс, а през август стартира тригодишно военно образование в Испания. Тя произнесе клетвата над копието на Конституцията, употребявано при същата гала от нейния татко преди 37 години.



" Кълна се да извършвам правилно моите отговорности, да пазя и да работя за отбраната на Конституцията и законите, да съблюдавам правата на жителите и на самостоятелните общности и да бъда вярна на краля ".

" Парламентът получи от Нейно Височество нейната клетва за честност като престолонаследник в сходство с Конституцията. Да живее Конституцията, да живее Испания, да живее кралят! " - сподели Франсина Арменгол - ръководител на Народното събрание на Испания.



Трима министри от лявата групировка Унидас Подемос - по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция - не почетоха събитието. Според тях унаследяването на поста държавен глава без избори не е демократично. Отсъстваха и депутати, които приканват за самостоятелност на Каталуния, Баския и Галисия.

Противниците на монархията настояват, че Хуан Карлос е бил квалифициран да размени диктатора Франко. Според монархистите испанците са избрали парламентарната монархия, когато са дали своят вот за Конституцията от 1978-ма. В сондаж от предходната година 51,6 на 100 от испанците се афишират за република против 34,6 %, които избират монархията. През 2021-ва обаче различен сондаж сподели над 55 % поддръжка за испанската корона.

Снимки: БГНЕС

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР