Кралицата е мъртва, да живее кралят - след 73 години

...
Кралицата е мъртва, да живее кралят - след 73 години
Коментари Харесай

Кой е Чарлз: най-възрастният крал на Великобритания

Кралицата е мъртва, да живее кралят - след 73 години като Принц Уелски, Чарлз към този момент е крал и ще ръководи с името Крал Чарлз Трети. Той ще бъде най-възрастният монарх, възкачил се на трона.

Непосилно би било той да замести майка си, превела народа си през невиждани исторически събития.

Но кралското семейство претърпя многочислени земетресения в последния век, в това число абдикацията на пра-чичо му Едуард, която прати на трона Елизабет.

И въпреки да не липсват мнения, че Чарлз е остарял, а синът му Уилям надалеч по-харесван, не може да става и дума той да се отдръпна в негова изгода.

А и кралят е привикнал да се изправя пред публично отрицание.

Първото дете на кралица Елизабет Втора и принц Филип, той е страхливо и притеснително момче, постоянно потискано от високите условия на фамилията си и от строгите пансиони, в които бил обучаван и, по негови лични думи, унизен от съучениците си.

След плевел за времето си ергенски живот, на 32 години Чарлз се дами за лейди Даяна Спенсър и злощастният им брак ще хвърля сянка над кралското семейство даже след края си и след гибелта на някогашната му брачна половинка през 1997 година

 Кой е Чарлз: най-възрастният крал на Англия
© Reuters

С самообладание и достолепие втората му брачна половинка, Камила, връзката с която бе една от аргументите за неуспеха на първия му брак, съумя да поправи имиджа си. В последна сметка кралица Елизабет утвърди брака им и публичното неодобрение против принцесата консорт поутихна с годините.

Но неприятната връзка на Чарлз с медиите остана. " Не ме бива да се държа като циркова маймунка. Държа на персоналния си живот. Не съм подготвен да изляза на сцената, когато ме повикат ", споделя той през 1994 година

През 2005 година той е дочут да назовава публицистите " проклетници " и да разяснява за кралския сътрудник на Би Би Си " Не мога да го претърпявам, ужасяващ е ".

Опитите му да промотира органичните храни и грижите му за кралските градини накараха някои сериозни медии да го разказват като чешит, който би предпочел да е фермер, вместо крал.

Критиците му го считат за слаб, суетлив и заслужен за подбив поради ползите му към природата и архитектурата.

Междувременно обаче Чарлз извършва с достолепие и доза пиперлив английски комизъм отговорностите си като Принц Уелски. А това да открие личния си път не е било по никакъв начин елементарно - по конституция няма изложение на тази роля, тъй че той на процедура прокарва собствен личен път през десетилетията, в които я заема.

" Няма по какъв начин да спечелиш - в случай че нищо не правиш, ще те подлагат на критика. Ако направиш нещо и не успееш, също ще те подлагат на критика ", разяснява преди време той в документален филм.

 Кой е Чарлз: най-възрастният крал на Англия
© Reuters

Биографът му Тим Бауър отбелязва, че принцът буйно има вяра в идеите си, само че е дебелоглав и мъчно приема рецензия. " Той се стреми да прави положително, само че не схваща, че следствията от дейностите му вредят доста ", споделя Бауър, представен от " Ройтерс ".

Одобряващите го считат, че работата му в отбрана на околната среда е несправедливо подценявана. Те сочат още, че неговата благотворителна организация " Тръста на принца " е съдействала на над един милион безработни младежи в неравностойно състояние за последните петдесет години.

Ролята му фактически е сложна - в случай че заеме позиция по обществени въпроси, може да го обвинят в интервенция в политиката; в случай че си мълчи, наподобява като капризен принц. В частни диалози с политици той оставя усещането, че главната му грижа са най-много младежите в неравностойно състояние. Част от това е ползата му и към битката с климатичните промени, тъй като те ще обиден най-вече идващите генерации.

През 70-те той стартира да финансира публични начинания, а при възходящата безработица Тръстът му оказва помощ на младежи да стартират свои бизнеси. " Бих бил кьорав глупак, в случай че не бях обърнал внимание ", ще каже по-късно Чарлз.

Лични негови сътрудници споделят, че възприятието му за комизъм е " убийствено ", само че и също по този начин, че е експлозивен. Не държи на лукса, въпреки да се стреми да покаже кралско държание, когато е належащо. Най-близките му сътрудници го разказват като благ и работлив и даже хората, които не го харесват, признават какъв брой е предан на работата.

" Когато бяхме дребни, му пращаха цели торби с документи в офиса. Едва успявахме да стигнем до бюрото, с цел да му кажем " Лека нощ ", спомня си синът му, принц Уилям в документален филм, отдаден на 70-годишнината на Чарлз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР