Кралица Елизабет Втора назначи днес Лиз Тръс за нов премиер

...
Кралица Елизабет Втора назначи днес Лиз Тръс за нов премиер
Коментари Харесай

Кралицата назначи Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания, тя й целуна ръцете

Кралица Елизабет Втора назначи през днешния ден Лиз Тръс за нов министър председател на Англия, предадоха Ройтерс и Франс прес. Това стана на гала в замъка Балморал в Шотландия, прецизира Българска телеграфна агенция.

" Кралицата одобри на визита през днешния ден депутатката Елизабет Тръс и изиска от нея да сформира ново държавно управление. Г-жа Тръс одобри предлагането на Нейно Величество и й целуна ръцете, с цел да означи своето назначение за министър-председател и първи лорд на Държавното богатство ", заяви Бъкингамският замък в официално съобщение.

Малко преди този момент английската кралица одобри на визита Борис Джонсън, който публично подаде оставка като министър председател по-късно повече от три години на поста.

Вчера бе оповестена успеха на Лиз Тръс на вътрешните избори за водач на ръководещата Консервативна партия. Днес тя размени и като министър председател Джонсън, който бе заставен да се отдръпна, откакто се замеси в поредност кавги.

47-годишната Тръс стана 15-ият министър-председател на Англия при 96-годишната кралица Елизабет Втора, която се възкачи на трона преди 70 години, отбелязва Агенция Франс Прес.

Първият министър председател от дългата поредност е Уинстън Чърчил, който заема поста в интервала 1951-1955 година (за повторно след 1940-1945 г.).

Лиз Тръс е третата жена министър-председател в историята на Англия. Предишните две са Маргарет Тачър, която заема поста от 1979 до 1990 година, и Тереза Мей (2016-2019 г.).

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР