Кралица Елизабет II управлява в продължение на 70 години -

...
Кралица Елизабет II управлява в продължение на 70 години -
Коментари Харесай

Една година от смъртта на кралица Елизабет II: 8 факта за нея, които не знаете

Кралица Елизабет II ръководи в продължение на 70 години - от 1953 до 2022 година Тя беше и единствената жена член на кралското семейство, която влезе във въоръжените сили и служи във Втората международна война инай-известният притежател на породата корги.

Присъединете се към нас на едно пътешестване обратно в историята, с цел да откриете интереснифакти за нея, които може би не знаете.

Това обаче не значи, че тя е необразована. Елизабет (детски прякор: " Лилибет " ) е обучавана от частни учители у дома. Същото се отнася и за по-малката ѝ сестра, принцеса Маргарет.

Технически Елизабет и брачният партньор ѝ Филип са трети братовчеди. Елизабет е родственик на кралица Виктория по линия на татко си, а Филип е родственик на кралица Виктория по линия на майка си.

Филип е роден в кралските фамилии на Гърция и Дания, само че се отхвърля от първичните си трофеи, когато се дами за Елизабет. Те са женени в продължение на 73 години преди гибелта му на 9 април 2021 година

Според формалния уеб страница на кралското семейство още през XII век английската монархия претендира за " всички неми лебеди " в страната. По това време птиците са били считани за деликатес.

Днес кралицата не яде тези лебеди, само че механически към момента ги има. Освен това, с помощта на статута от 1324 година, кралицата може да претендира за благосъстоятелност върху всички " кралски риби " - това значи всичкиделфини икитове, които живеят във водите към Обединеното кралство.

Истинският рожден ден на кралицата е на 21 април, само че страната чества публично едвам на 11 юни.

Монарсите, които имат рождени дни през по-студените месеци, нормално насрочват спомагателен формален рожден ден, когато времето е по-благоприятно за церемониал. Елизабет има подобен церемониал всеки юни, наименуван Trooping the Colour.

Бащата на Елизабет донася вкъщи първото корги на кралското семейство през 1933 година, а на 18-ия си рожден ден Елизабет получава лично корги на име Сюзън, оповестява Associated Press. Много от идващите коргита произлизат непосредствено от Сюзън.

Тя вкарва и напълно нова порода кучета " кралски корги " - кръстоска сред корги и дакел.

Владетелят не е длъжен да заплаща налози върху приходите или финансовите облаги, само че съгласно уеб страницата на кралското семейство Елизабет го прави непринудено от 1993 година

Според " Индипендънт " Маргарет Роудс, братовчедка на кралицата, един път е споделила, че кралицата съблюдава непоколебим режим за консумация на алкохол. Според сведенията тя приемала " джин и дюбоне преди обяд, с резенче лимон и доста лед ", вино с обяда, а вечер - изсъхнало мартини и чаша шампанско.

Елизабет и Маргарет получават позволение от родителите си да се причислят към големите тълпи, празнуващи края на Втората международна война на 8 май 1945 година Кралицата си спомня за довечера като за една от най-запомнящите се в живота ѝ.

" Спомням си редиците от непознати хора, които свързваха ръце и вървяха по Уайтхол, всички ние просто понесени от вълната на щастието и облекчението ", споделя тя през 1985 година, съгласно обява на кралското семейство в Instagram.

Бягството на Елизабет и Маргарет даже е драматизирано във филм, наименуван " Кралска нощ на открито ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР