Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалия съвременен монарх. Тя почина

...
Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалия съвременен монарх. Тя почина
Коментари Харесай

Елизабет II: Животът на най-дълго управлявалия съвременен монарх


Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалия актуален монарх. Тя умря на 96-годишна възраст заобиколена от фамилията си.

Елизабет е родена в Мейфеър, Лондон, на 21 април 1926 година Тя е първородна щерка на херцогът и херцогинята на Йорк или по-късно – крал Джордж VI и кралица Елизабет.

Баща ѝ се възкача на трона през 1936 година след абдикацията на неговия брат – крал Едуард VIII, което автоматизирано трансформира младата принцеса Елизабет в престолонаследник.

Снимка: Getty Image


Ранни години

Цялото име на починалата английска кралица е Елизабет Александра Мери – на своите пра-пра-баба, баба и майка. Близките ѝ хора постоянно са я наричали Лилибет.

Елизабет има една сестра – принцеса Маргарет, която се ражда четири години след нея.

Двете принцеси получават образованието си у дома под строгото око на майка им и тяхната гувернантка Марион Крофърт. Уроците им се концентрират върху история, езици, литература и музика.

Премиерът на Англия Уинстън Чърчил споделя за дребната принцеса, че е „ огромен темперамент “.

Снимка: Getty Image


По време на властването на нейния дядо, Елизабет е трета в линията на завещание. Когато дядо ѝ умира през 1936 година на трона се качва нейният чичо и приема името Едуард VIII. По-късно той абдикира, защото не може да се ожени за дамата, която обича – разведената бохемка Уолис Симпсън.

Така бащата на принцеса Елизабет става крал Джордж VI или „ заекващият крал “.

В по-късен стадий Елизабет приключва образованието си в " Ютън колидж ", където научава и френски.

Втората международна война

Снимка: Getty Image


През септември 1939 година Англия се включва във Втората международна война. Кралят отхвърля да се изтегля и по този начин Елизабет и Маргарет също остават на Острова.

През 1943 година Елизабет прави първото си публично посещаване като престолонаследник. Наближавайки своите 18 години, английският парламент трансформира законодателство по подобен метод, че Елизабет да може да поеме ръководството на войната при положение, че кралят не може да прави дейностите си.

През февруари 1945 година тя постъпва на работа в армията. Научава се да кара и става монтьор.



Накрая на войната в Деня на успеха Елизабет и сестра ѝ Маргарет скрито се включват в празненствата по улицата на Лондон. По-късно в изявление тя споделя „ Попитахме родителите ми дали можем да излезем сами и те бяха ужасени, че ще ни разпознаят. Помня, че непознати хора се държаха за ръце и всички кипяха от благополучие и облекчение “.

Първото посещаване на Елизабет оттатък океана е през 1947 година с родителите ѝ в Африка.

Брак и семейство

Елизабет се среща с бъдещия си брачен партньор – принц Филип на Гърция и Дания през 1934 година и по-късно през 1937 година Те са втори братовчеди от една страна и трети братовчеди от страната на кралица Виктория.

Снимка: Getty Images


При третата им среща, въпреки Елизабет да е едвам на 13 години, споделя, че към този момент е влюбена във Филип и двамата стартират да разменят писма.

Когато става на 21 години, техният годеж е публично разгласен, само че щастливия миг не минава и без скандал. Филип няма никакви финанси, роден е в чужбина, а сестрите му са омъжени за германци с връзки с нацистите.

Двамата се женят в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г пред стотици посетители.

Снимка: Getty Images


Елизабет ражда първото си дете, принц Чарлз, на 14 ноември 1948 година Второто ѝ дете – принцеса Ан се ражда на 15 август 1950 година

Наследяване на трона и коронация

До 1951 година здравето на крал Джордж VI се утежнява фрапантно и Елизабет към този момент неведнъж го е замествала в обществените изяви.

През 1952 година Елизабет и Филип отпътуват на турне през Австралия и Нова Зеландия, като пътят им минава през Кения. На 6 февруари 1952 година идва новината за гибелта на крал Джордж VI.



По традиция Елизабет автоматизирано става английска кралица. Тя взема решение да резервира името си и по този начин е наречена Елизабет II.

Коронацията ѝ също минава под скандал. По традиция дамата би трябвало да наследи името на мъжа след брака, само че тук обстановката е малко по-различна. Лорд Маунтбатън – бащата на Филип, предлага личната им фамилия. Филип пък предлага Единбург, на купата им. Уинстън Чърчил обаче се опълчва на това е декларира, че фамилията би трябвало да остане с фамилия Уиндзор.

Така през април 1952 година Елизабет издава декларация, че Уиндзор ще продължи да бъде формалното име на фамилията.

Елизабет публично става кралица на 24 март 1953, когато е коронована в Уестминстърското абатство.

„ Да живее кралицата! “

Елизабет II бързо се трансформира в фаворитка на британците, а и на целия свят. Тя е най-дълго управлявалият жив монарх в историята – 70 години на трона. Тя е най-дълго управлявалият монарх на Англия, като върхът преди този момент се държеше от кралица Виктория – 63 години.

Елизабет II беше и най-възрастният ръководещ монарх в света.

Снимка: Getty Images


По време на кариерата си от 1952 година насам Елизабет II посещава повече от 100 страни. Била е 22 пъти в Канада – повече от всяка друга страна. В Европа най-вече е посещавала Франция – 13 пъти.

Най-дългото ѝ пътешестване е от ноември 1953 година до май 1954 година, когато посещава 13 страни.

Снимка: Reuters


Кралица Елизабет II е имала над 21 000 публични прояви, подписала е над 4000 закона и е провела над 112 визити на задгранични държавни глави.

По време на нейното ръководство Елизабет II работи с 15 английски премиера, като първият ѝ е Уинстън Чърчил, а последният – Лиз Тръс. Тя организира регулярни седмични срещи с министър-председателя.

Снимка: Reuters


Елизабет II се среща с 13 президента на Съединените щати.

Запознава се персонално и четирима папи – Йоан XXIII, Йоан Павел II, Бенедикт XVI и Франциск.

Бракът на Елизабет за Филип продължава 73 години – още един връх за английски монарх.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР