Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за

...
Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за
Коментари Харесай

ФБР разкри заговор от 80-те години за убийството на кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II е била изправена пред евентуална опасност за ликвидиране по време на визитата си в Съединени американски щати през 1983 година, сочат новопубликувани документи на ФБР, осведоми Би Би Си.

След гибелта на починалата кралица предходната година Федералното бюро за следствие разгласява списък от документи, свързани с пътуванията ѝ до Съединени американски щати.

Те демонстрират по какъв начин ФБР, което е пособие за обезпечаване на сигурността на кралицата по време на визитите й, се е тормозило от заканите на ИРА.

Заплахата за ликвидиране е отправена към полицейски чиновник в Сан Франциско.

Според досието офицер, който постоянно посещавал ирландски пъб в Сан Франциско, предизвестил федералните сътрудници за позвъняване от мъж, с който се срещнал в заведението.

Полицаят споделил, че мъжът му споделил, че търси възмездие за щерка си, която " била убита в Северна Ирландия с гумен патрон ".

Заплахата е отправена на 4 февруари 1983 година - към месец преди визитата на кралица Елизабет II и брачна половинка ѝ принц Филип в Калифорния.

" Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта " Британия ", когато тя плава под него, или щеше да се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети националния парк Йосемити ", се споделя в документа.

В отговор на опасността Тайните служби са възнамерявали да " затворят пешеходните пътеки на моста Голдън Гейт, когато яхтата наближи ". Не е ясно какви ограничения са били подхванати в Йосемити, само че визитата е траяло. ФБР не разгласява детайлности за арестите.

Архивътот 102 страници беше качен в хранилището, осведомителния уеб страница на ФБР, в понеделник след искане по Закона за независимост на информацията, подадено от американски медии.

Много от държавните визити на починалата кралица в Съединени американски щати, в това число визитата на Западното крайбрежие през 1983 година, се организират по време на засиленото напрежение по време на размириците в Северна Ирландия.

През 1976 година починалата кралица е в Ню Йорк за честванията на двестагодишнината на Америка.

Документите разкриват по какъв начин е била издадена призовка на водач за това, че е прелетял с дребен аероплан над Батери парк с надпис " Англия, махай се от Ирландия ".

Документите демонстрират по какъв начин ФБР е останало внимателно към това, което е считало за действителна опция за закани към починалата кралица.

Нейният втори братовчед лорд Маунтбатън е погубен при бомбен атентат на ИРА край крайбрежията на графство Слиго, Република Ирландия, през 1979 година

Преди персоналното посещаване на кралицата в Кентъки през 1989 година, във вътрешно известие на ФБР се споделя, че " опцията за закани против английската монархия е непрекъснато налична от страна на Ирландската републиканска войска (ИРА) ".

В него се споделя още, че " от Бостън и Ню Йорк се желае да останат нащрек за възможни закани против кралица Елизабет II от страна на членове на ИРА и неотложно да дават същите на Луисвил " в Кентъки.

Известно е, че починалата кралица, която е имала спортни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти през живота си, с цел да се наслаждения на конните надпревари в щата, в това число на Кентъки Дерби.

По време на държавно посещаване през 1991 година починалата кралица трябвало да гледа бейзболен мач на " Балтимор Ориолс " дружно с президента Джордж Буш.

ФБР предизвестява Сикрет сървис, че " ирландски групи " възнамеряват митинги на стадиона и " ирландска група е резервирала огромен брой билети за трибуните " за мача.

Бюрото съобщи пред NBC News, че е допустимо да съществуват " спомагателни документи " с изключение на тези, оповестени тази седмица, само че не дефинира график за публикуването им.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР