Крал Фелипе VI поиска от служебния премиер Педро Санчес да

...
Крал Фелипе VI поиска от служебния премиер Педро Санчес да
Коментари Харесай

Испанският Санчес възлага надежди да стане министър-председател на каталунската амнистия

Крал Фелипе VI изиска от служебния министър председател Педро Санчес да се опита да сформира държавно управление, откакто неговият закостенял противник не съумя.

Лидерът на социалистите сподели, че ще се срещне с всяка политическа партия с изключение на крайната десница в опит да има втори мандат.

Откакто стана втори на изборите през юли, изглеждаше съвсем несъмнено, че ще има по-голям късмет да образува болшинство от Алберто Нунес Фейхоо.

Също по този начин беше явно, че той ще се нуждае от поддръжката на каталунските националисти.

Без парламентарната поддръжка на про-независимостта Заедно за Каталуния (JxCat ) и Каталунската републиканска левица (ERC), господин Санчес няма да доближи 176-те места, от които се нуждае за болшинство, което ще докара до повторни избори.

„ Готов съм да работя за образуването допустимо най-скоро на прогресивно съдружно държавно управление сред Социалистическата партия и [лявата коалиция] Сумар с задоволително парламентарно поддръжка за гарантиране на стабилността, от която страната се нуждае “, сподели той.

Сега той има време до 27 ноември да откри задоволително поддръжка за гласоподаване за инвеститура в Народното събрание и ще стартира диалог с политически групи в сряда.

Консервативната Народна партия на Алберто Нунес Фейхоо завоюва вота на 23 юли, само че той съумя да обезпечи единствено 172 гласа в Народното събрание предходната седмица, четири по-малко от болшинство.

Педро Санчес, който е на власт от 2018 година, има късмет да получи верните цифри на цена.

Той ще може да си обезпечи поддръжката на районните партии Sumar и баските, само че двете каталунски групи за самостоятелност дадоха да се разбере, че желаят прошка за сепаратистите, упрекнати в опит за самостоятелност през 2017 година < /p>

Седемте депутати от JxCat желаят прошка за водача Карлес Пучдемон, който оглави устрема за самостоятелност и избяга в Белгия, с цел да избегне правосъдно гонене.

Г-н Санчес направи обилни отстъпки на придвижването за самостоятелност в предишното, като да вземем за пример помилването на девет хвърлени в пандиза каталунски водачи през 2021 година и неотдавна реформира наказателния кодекс, с цел да отстрани закононарушението протест.

Тези ходове провокираха сериозна реакция от страна на опозицията, само че в последна сметка не наподобява, че са му навредили значително в анкетите.

Амнистията обаче се преглежда като доста по-голяма стъпка и последният подобен закон беше утвърден през 1977 година като част от прехода на Испания към народна власт.

Вече няколко ветерани от партията на Санчес, PSOE, се оповестиха срещу предлагането, считайки го за противоконституционно и опасност за териториалното единение на Испания. В предишното личното държавно управление на господин Санчес смяташе амнистията за противоконституционна.

Служебният министър-председател избегна думата „ прошка “ във вторник, като сподели единствено, че ще бъде „ великодушен “ към сепаратистите в Каталуния, само че той ясно даде да се разбере, че няма да поддържа референдум за обособяване, пожелан както от JxCat, по този начин и от ERC. вестникът съобщи, че повече от 80% от испанците се опълчват на прошка, като съвсем същият % гласоподаватели социалисти заемат същата позиция. с такава спорна самодейност ще усъвършенства още повече атмосферата в Каталуния, където напрежението към този момент е спаднало доста след несполучливия опит за обособяване. нова съдружна администрация, левите гласоподаватели ще бъдат въодушевени от обстоятелството, че тя може да подсигурява, че консерваторите в страната и крайнодясната партия Vox ще бъдат държани отвън държавното управление за още един законодателен мандат.

Ако той не успее да сформира държавно управление, испанците евентуално ще се върнат в урните през януари.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР