Крал Чарлз III ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на

...
Крал Чарлз III ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на
Коментари Харесай

Крал Чарлз III ще бъде коронован на 6 май 2023 г.

Крал Чарлз III ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на 6 май по време на гала, която ще прегърне предишното, само че ще бъде ориентирана към актуалния свят след 70-годишното ръководство на починалата кралица Елизабет II.

Съобщението на Бъкингамския замък от вторник идва на фона на спекулациите, че коронацията ще бъде по-кратка и по-малко екстравагантна от тричасовата гала, на която Елизабет бе коронясана през 1953 година, в сходство с проектите на Чарлз за по-ограничена монархия. Въпреки че дворецът даде малко детайлности, английските медии оповестиха, че описът с гостите ще бъде понижен от 8000 на 2000.

Чарлз ще бъде коронясан по време на тържествена религиозна гала, водена от Джъстин Уелби, архиепископ на Кентърбъри, се споделя в изказване на двореца. Камила, кралицата-консорт, ще бъде коронясана дружно със брачна половинка си.
Коронацията ще отразява ролята на монарха през днешния ден и ще гледа към бъдещето, като в това време ще бъде вкоренена в дългогодишните обичаи и тържественост
Чарлз ще бъде помазан със свещено масло, преди да получи кълбото, скиптъра и коронационния пръстен. Камила също ще бъде помазана със свещено масло и коронясана, както и кралица Елизабет, кралицата майка.

Дворецът възнамерява коронацията, известна като интервенция " Златната сфера ", защото Чарлз и неговият правоприемник принц Уилям се стремят да покажат, че монархията към момента е настояща в модерна, мултикултурна Англия. Макар че уважението към Елизабет е необятно публикувано, както демонстрираха десетките хиляди хора, които чакаха с часове, с цел да минат около ковчега ѝ, няма гаранция, че това почитание ще се придвижи и върху Чарлз.

Организаторите би трябвало да се стремят към гала, която да е дълга към час, в сходство с " извънредно трогателното " заравяне на кралицата предишния месец, сподели кралският историк Робърт Лейси, създател на " Величество: Елизабет II и Домът Уиндзор ".

" Не би трябвало да се не помни също, че до момента в който цялата респект и съвестност на погребението на кралицата бяха ориентирани към отдаване на респект към нея, коронацията е отдаване на респект към институция, а не към персона, с което много мислещи хора в тази страна не са съгласни ", споделя Лейси пред Би Би Си.

Макар че по-голямата част от церемонията по коронясването, която не се е трансформирала съвсем по никакъв начин през последните 1000 години, се чака да остане непроменена, някои от по-претенциозните атрибути на помпозността и събитията може да бъдат съкратени, защото Англия се бори с възходящата инфлация и последствията от войната в Украйна. Оптиката е значима.

" Идеята за тази доста обилна коронация, която идва в изискванията на зима на строги икономии, рецесия на разноските за живот, само че също по този начин, съгласно мен, и чувството, че хиляди задгранични сановници летят със самолети, които гълтат нефт и бензин или каквото и да е друго, за коронацията на монарха, който обича околната среда - всички тези неща могат да се отразят доста неудобно ", сподели пред Би Би Си Анна Уайтлок, професор по история на актуалната монархия в Лондонския градски университет.

Церемонията по традиция се организира няколко месеца след възкачването на монарха на трона, което дава време за недоволство на предшественика му и за образуване на събитието. Очаква се Чарлз да подпише разгласа, с която публично да разгласи датата на церемонията, на среща на висшите си съветници, известна като Тайния съвет, по-късно тази година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР