Крал Чарлз III подчертава проблемите на климата при посещение в Бордо

...
След парада и политиката в Париж крал Чарлз III завърши
Коментари Харесай

След парада и политиката в Париж крал Чарлз III завърши тридневното си държавно посещение във Франция с пътуване на юг до Бордо в петък, за да се съсредоточи върху една по-лична страст: околната среда.

Когато небето се проясни след сутрешния проливен дъжд, Чарлз и кралица Камила помогнаха да се засади листен дъб мушмула, известен с приспособимостта си към променлив климат, в градината на кметството на Бордо.

Монархът на Обединеното кралство ще се срещне със служители на спешната помощ засегнати от горски пожари в района на Бордо миналата година и посетете експериментална гора, предназначена да наблюдава въздействието на климата върху градските гори.

Местните развяваха френски и британски знамена, а някои викаха „Бог да пази краля“, докато кралската двойка поздравяваше доброжелатели пред кметството на Бордо.

Чарлз и Камила също са планирани да посетят лозе, известно с устойчивия си подход към производството на вино, в регион, където износът на вино е стълб на икономиката. Тежката суша миналата година принуди Бордо да направи най-ранното -всяка реколта и регионът отдавна работи за адаптиране към изменението на климата.

Събитията от петък отбелязват третия и последен ден от държавно посещение, насочено към укрепване на съюза между Великобритания и Франция след години на спорове, свързани с Brexit, миграцията и други въпроси. Топлите думи на Чарлз към Франция бяха посрещнати с овации в Сената и дори възгласи „Да живее кралят!“, необичайна фраза в страна, която обезглави последните си монарси.

В Бордо кралската двойка се присъедини прием на фрегата на кралския флот, за да отпразнуват военните връзки между страните.

Околният регион Аквитания - английско владение през Средновековието, за което английските и френските кралски особи воюват от векове - днес е дом на голяма британска общност и кралят и кралицата се срещнаха с британци, управляващи бизнеси в региона.

След като долетят до Бордо от Париж, кралят и кралицата за кратко ще преминат към по-екологичен обществен транспорт, карайки новаторски електрически трамвай до главния градски площад.< p>В обръщение към френския Сенат в четвъртък Чарлз похвали „незаменимите отношения“ на Франция и Обединеното кралство и способността им да се справят със световните предизвикателства, включително войната на Русия в Украйна и изменението на климата. Той призова за ново „съглашение за устойчивост“.

Той също така говори за загрижеността си за климата в своя тост на пищна държавна вечеря във Версайския дворец в сряда вечерта.

Коментарите на краля дойдоха след Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обяви, че смекчава някои от ангажиментите на Великобритания по отношение на климата, включително отхвърляне на забраната за нови газови и дизелови автомобили от 2030 г. до 2035 г.

В продължение на десетилетия Чарлз е един от най-видните гласове на Великобритания за околната среда, взривявайки злините на замърсяването и говорене за необходимостта от намаляване на емисиите и възстановяване на биоразнообразието. Но кралското семейство на Обединеното кралство отдавна е отстъпило политическата власт на избрани лидери. И сега, когато той е крал, се очаква да стои настрана от правителствената политика в съответствие с традициите на конституционната монархия на Обединеното кралство.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР