Крал Чарлз III няма да фигурира върху новата австралийска банкнота

...
Крал Чарлз III няма да фигурира върху новата австралийска банкнота
Коментари Харесай

Австралия отказа да сложи лика на крал Чарлз III на банкнотата от 5 долара

Крал Чарлз III няма да попада върху новата австралийска банкнота от пет $ . Това заяви централната банка на страната, представена от БиБиСи. Новият дизайн ще отдаде респект на културата и историята на локалните австралийци, показват от банката.

Портрет на починалата кралица Елизабет II се появява върху сегашния дизайн на банкнотата от пет австралийски $. Нейната гибел предходната година възобнови дебатите за бъдещето на Австралия като конституционна монархия.

Решението на борда на банката следва консултация с австралийското правителств о, което поддържа тази смяна, се споделя в изказването на централната банка на страната. От там допълват, че проектирането и отпечатването на новата банкнота ще отнеме няколко години. Междувременно актуалната банкнота от 5 $ ще продължи да се издава. Тя ще може да се употребява даже след издаването на новата банкнота.

Банкнотата от 5 австралийски $ е единствената австралийска банкнота, която носи облика на английски монарх. Покойната кралица се появява и на монетите на страната, макар че Австралия минава към потребление на изображение на крал Чарлз III.

през месец септември 2022 година след. Като английски монарх той е и държавен глава на Австралия, Нова Зеландия и 12 други кралства на Британската общественост отвън Обединеното кралство.

Образът на английския монарх се появява на най-малко един дизайн във всяка серия австралийски банкноти. Въпреки това през септември Австралия съобщи, че ликът на новия монарх няма автоматизирано да размени кралицата върху банкнотите от пет $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР