Крако, Италия Градът датира от преди 1060 г. През цялата

...
Крако, Италия Градът датира от преди 1060 г. През цялата
Коментари Харесай

10 от най-големите градове-призраци в света и зловeщите истории, които крият те

Крако, Италия

Градът датира от преди 1060 година През цялата си хилядолетна история Крако е очевидец на доста спорове сред монарси, жертва е политически идеологии и на доста конфликти на армии. През 1963 година последните 1800 поданици са били принудени да изоставен Крако и са преместени в нов град- Крако Пескьера съгласно Ancient Origins.

Въпреки че е зарязан, Крако остава една от известните туристически дестинации в Италия.

Руби, Аризона

Руби е зарязан миньорски град в щата Аризона. Мината там е учредена през 70-те години на предишния век, само че в този момент е дом на големи колонии от прилепи. Руби публично се трансформира в град, когато отваря първата си поща през 1910 година. Останките от града в този момент се намират на частна земя и остават един от най-добре непокътнатите западни градове в Съединени американски щати.

Градът и покрайнината са били места на три ужасяващи двойни убийства, известни като убийствата на Руби.

Виттенум, Австралия

Основан през 1946 година, Виттенум е бил минен град в Западна Австралия. Наблизо е имало дефиле, цялостно със наследник азбест, значим строителен материал при започване на 20-ти век. На фона на възходящите опасения за здравето, намаляващото търсене на азбест докара до затварянето на мината през 1966 година, като множеството от жителите се отдалечават, търсейки друга работа, съгласно ABC. Виттенум е публично затворен през 2007 година и австралийското държавно управление предприе стъпки за ограничение на достъпа до някогашния миньорски град и го отстрани от всички публични карти.

Азбестовите нишки към момента се намират в горния пласт на почвата и въздуха към града, което прави рисково пребиваването дълго време там. Според документален филм, оповестен през декември 2019 година, остава единствено един гражданин.

Варосия, Кипър

 Famagusta-Varosha 2007.JPG

Източник:Уикипедия

Някога градът е бил известна туристическата дестинация, посещавана от звезди като Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и Брижит Бардо. Сега обаче Варосия е град-призрак.

В началото на 70-те години Варосия е била една от най-популярните туристически дестинации в света, съгласно BBC. През 1974 година Турция атакува Кипър.Води се борба в региона към Варосия, а жителите бягат с цел да се спасят.

Според BBC градът остава зарязан и под контрола на турската войска от 1974 година Той е ограден и никой с изключение на военни никой различен не е позволен до в миналото красивата туристическа дестинация.

Ашхабад, Туркменистан

 Neutrality-Road-Ashgabat-2015.JPG

Източник:Уикипедия

Ашхабад е огромен град, прочут със своите мраморни здания. Туркменистан е някогашна страна от Съветския съюз, а водачът й е сравняван постоянно с Ким Чен-ун от Северна Корея. Президентът Сапармурат Ниязов възнамерява " златна епоха на Туркменистан " през 1991 година Под негово управление се издигат толкоз доста здания, че градът става прочут с това, че в на територията има най-вече мраморни здания в света - 543 броя. Ашхабад има и най-голямото виенско колело в света.

Днес градът изглеждаа запустял. Това частично се дължи на изолираната просвета на страната: Туркменистан е една от минимум посещаваните страни в света.

Припят, Украйна - мястото на най-опустошителната нуклеарна злополука в историята

 View of Chernobyl taken from Pripyat.JPG

Източник:Уикипедия

Градът е учреден през през 1970 година, особено издигнат за настаняване на служащите в близката атомна електроцентрала. Припят разполага с над 13 000 жилището, учебни заведения за 5000 деца, магазини и кафенета, кино, спортна зала, културен център, няколко заводи и болница.

След като реакторът се взривил на 26 април 1986 година, освобождавайки радиация в покрайнината, целият град е евакуиран, само че късно. Хората от Припят са преместени в новият им дом - град Славутич.

Остров Хашима, Япония

 Battle-Ship Island Nagasaki Japan.jpg



Източник:Уикипедия

Остров Хашима е изоставена земя, ситуирана край крайбрежията на Нагасаки, Япония. Първоначално той е дом на хора, работещи във въглищни мини и през 1887 година, остров Хашима бързо се разраства в остров с доста бетонни високи здания, в които живеят над 5000 души.

В последна сметка мината се затваря през 1974 година и хората напущат земята. Интересът към него обаче нараства заради забавна история и поразителна архитектура и пътуването до острова е обновено през 2009 година Остров Хашима може да бъде забелязан и като скривалище на изверг във кино лентата за Джеймс Бонд " Skyfall ".

Въпреки че единствено дребна част от острова е отворена за гости той е обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

Воркута, Русия



Източник:Уикипедия

Някога е бил многолюден град за рандеман на въглища. Воркута в Русия е учреден като трудов лагер по време на ерата на Сталин. По-късно, когато производството на въглища скоча внезапно, хора от цялата страна идват в Арктическия район поради високо платените работни места.

Но когато Съветският съюз се разпада през 1991 година, по-голямата част от мините се затварят. Оттогава над 1 милион души са напуснали арктическата зона. Днес в град Воркута към момента има 50 000 души, само че близките дребни градове са изоставени. Няколко поданици остават селата. Те не могат да продадат домовете си и мнозина нямат задоволително спестявания, с цел да се реалокират.

Каякьой, Турция

Каякьой в Турция в миналото е оживена околност с към 2000 гръцки поданици. През 1923 година гръцко-турската война е принудила хората да изоставен домовете си и да бягат в Гърция. Около 350 домове и две гръцки православни църкви остават изоставени в Каякьой. Те седят празни и разпадащи се.

Тиандученг в Китай

Построен като голям жилищен комплекс в предградията на Ханджоу и се счита за град-реплика на Париж. Има даже айфелова кула, само че значителнипо-малка от оригинала. На територията му има имитация шадраван от Люксембургските градини.

С потенциала за над 10 000 поданици градът остава съвсем без население, като се изключи чиновниците в близкия увеселителен парк с френска тема, съгласно City Lab.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР