Краката са уморени, особено в края на деня. Дали сме

...
Краката са уморени, особено в края на деня. Дали сме
Коментари Харесай

Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно

Краката са изтощени, изключително в края на деня. Дали сме се погрижили за тях по най-хубавия метод, с цел да ни служат правилно и на следващия ден?

Болки, крампи, отичане и от време на време тежест, също мравучкане и сърбеж. Тези постоянно срещани недоволства може да алармират за проблеми с кръвоносните съдове и за развиването на по този начин неестетичните разширени вени. Лекарите назовават положението „ хронична венозна болест “ и като всяка болест тя също предстои на профилактика и лекуване.

Разширените и паякообразни вени (с тип на паяжина) напълно не са симптом на остаряване. Наблюдават се и при дейни хора на междинна възраст, а рисковите фактори са фамилна предразположеност, бременност и необятен кръг от специалности – хирурзи, учители, фризьори и други, въобще всички, които прекарват дълго време на крайник или неподвижно. И тъй като хроничната венозна болест визира всеки втори човек, е хубаво да вземем краката си в ръце и да поставяме систематични грижи за тях – изключително в случай че водим по-обездвижен живот, което може да нанесе още по-големи вреди за кръвоносните съдове.

Експертите оферират 9 рекомендации, само че единствено за тези, които държат краката им да са красиви и в добра форма

1/ Подходящи обувки и чорапи

Няма изненада: здравето на краката има директна връзка с избора на обувки и чорапи. Що се отнася до обувките – нормално минималистичните с по-ниски токчета имат позитивно влияние върху здравето на краката. Високите токчета са красиви, само че по-добре да ги пазим за специфични случаи. Обувките би трябвало да са тъкмо по размер, с добра опора на свода да не трансформират естествената форма на крайници.

2/ Облекло

Плътно прилепналите облекла могат да лимитират притока на кръв. Дрехи, които са прекомерно тесни, притискат вените и попречват венозното оттичане.

3/ Да ги повдигнем

Когато сме седнали, е добре да държим краката повдигнати, в идеалния случай на височината на сърцето или даже над него, поучават експертите. Простият способ потвърдено усъвършенства кръвообращението, като снижава налягането във вените на краката. Стойката също има значение. Гърбът би трябвало да бъде изправен, а главата - вдигната нагоре. Правилният метод да стъпваме е от петата към пръстите.

4/ Движение, придвижване

Важно е да заобикаляме да сме в седнало състояние за дълго време. Ако се постанова поради работата, то е добре да ставаме за оживление или да сменяме позицията – за по-добро кръвообращение. Седенето с кръстосани крайници може в допълнение да ограничи притока на кръв към краката и ходилата.

5/ Простички извършения

За подкрепяне на кръвообращението са нужни извършения най-малко три пъти седмично. Благотворно въздействат разтягането на петите и пръстите на краката, маховете с крайници и въртенето на педали от легнало състояние у дома.

6/ Малко нежна грижа

След дълъг работен ден краката би трябвало да се възстановят. Обливането със студена вода бори умората и подуването. А лекото масажиране на засегнатите области може да помогне за по-добро кръвообращение. Лекият масаж е скъп, като може да се употребява и козметичен артикул като спомагателна грижа. Избягвайте притискането непосредствено върху вените, защото по този начин може да увредите нежните тъкани, поучават експертите.

7/ Вода и отново вода

Приемът на задоволително вода е благоприятен за цялото тяло – също и за краката и вените, безапелационни са специалистите. Наднорменото тегло също предизвиква нараснало венозно налягане и може да бъде предотвратено с богата на фибри диета и нараснал банкет на течности (около 1,5 литра вода на ден).

8/ Балансирано хранене

Режимът на хранене играе основна роля за здравето на краката. Приемът на храни с високо наличие на флавоноиди облекчава дискомфорта при разширени вени. Флавоноидите, които се съдържат в огромни количества в зеленчуците, плодовете и какаото, усъвършенстват кръвообращението и отпускат кръвоносните съдове. Храните с фибри (ядки, бобови, пълнозърнести) поддържат перисталтиката на червата и предотвратяват запека, който може да докара до наднормено тегло.

9/ Преглед при експерт

При дискомфорт в краката, мравучкане, оток и тежест златното предписание е посещаване при експерт. „ Не чакайте разширените вени да станат мъчително забележими “. Това е посланието на акцията „ Вземи краката си в ръце интензивно “ на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с поддръжката на уеб страницата.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР