Кражба от църква - над 1000 лева са задигнати от

...
Кражба от църква - над 1000 лева са задигнати от
Коментари Харесай

Ограбиха 200-годишен храм в Чирпан

Кражба от черква - над 1000 лв. са отмъкнати от 200-годишен храм в Чирпан.

Освен парите крадците си тръгнали с кръст, обкован със сребро и лъжичката, с която се дава причестяване.

Снимка: bTV
Ден преди Гергьовден отец Георги намира вратата на черквата " Въведение Богородично ", притворена. Предишната вечер персонално я заключил

„ Като погледнах през прозореца, видях, че канцеларията цялата е разхвърляна, всичко е обърнато наобратно и разбрах, че става въпрос за обир “, сподели Отец Георги храм Въведение Богородично – Чирпан.

Снимка: bTV

Освен в канцеларията, крадците съумяват да обхванат и в храма през южната врата. Разбиват касите. Тръгват си освен с парите:

„ От утвара, който за богослужие употребявам, за литургия, лъжичката за причестяване изчезнала и един кръст, с него правя водосвет и други ритуали, който е от чимширово дърво и със сребърен обков и позлатен “, споделя божият чиновник.

Снимка: bTV

Видеонаблюдение запечатва протегналите ръка на храма, а вредите от грабежа отец Георги пресмята на над 1000 лв. - празниците таман минали и предстояло да отворят кадите и кутиите за дарения пред църковните настоятели. Но крадците изпреварили.

Снимка: bTV

Храмът „ Въведение Богородично “ в Чирпан е строен през 1831 година. Ферманите за позволение за градежа му още се пазят в църквата. Която се нуждае от ремонт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР