Кръговата кономика е напълно нова концепция на живот, която трябва

...
Кръговата кономика е напълно нова концепция на живот, която трябва
Коментари Харесай

Идва нов световен ред - кръговата икономика

Кръговата кономика е изцяло нова идея на живот, която би трябвало да възприемем. Тя ще бъде подчинена на нов модел на така наречен подчиненост на отпадъците, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който откри Деветият народен зелен конгрес на сп. „ Мениджър “ в столичния Сити Март Арт Център.

Първото, което ще стои най-високо в йерархията на кръговата стопанска система е предотвратяването на отпадъка – т.е. по този начин да бъде изработен продукта, че да не води до боклук. Това е най-амбициозната цел на кръговата стопанска система, разясни министър Димов.

Втората най-важна задача ще е удължаването на живота на продуктите, изключително на електроуредите, т.е. свеждането до най-малко на отпадъците за депониране. Целта, която Европейски Съюз ще заложи е отпадъците за депониране да бъдат сведени до 10% във всяка страна

Третото ходило на йерархията на отпадъците е създаването на артикули, които са лесни и изцяло пригодни за преработване, или, така наречен екодизайн.

Най-късно до 2022 година би трябвало да влязат в действие условията на екодизайна, а в България ще се опитаме даже да го въведем по-рано – по този начин да бъдат изработвани продуктите, че да дават отговор на йерархичната конструкция на опциите на кръговата стопанска система, уточни още министър Димов. Ще бъдат въведени идентични условия във връзка с рискови субстанции, които да бъдат извличани от пластмасовите опаковки да вземем за пример преди преработване. Предвижда се увеличение на общия % на зелени публични поръчки, добави той и особено обърна внимание, че бизнесът ще бъде един от решаващите фактори, който ще има доста огромен ангажимент към въвеждането на условията на кръговата стопанска система на равнище метод на живот на обществата.

Близо до общоевропейската цел за понижаване на депонираните боклуци до 10% към този момент е Столична община, заяви Йоана Христова, заместник-кмет по направление " Зелена система, екология и земеползване ". Общо депонираните боклуци са сведени до 16%, а с новите планове и акции част от които към този момент са стартирали този % ще падне под 10, уверена е тя. Една от тези нови всеобщи акции е по какъв начин и къде да изхвърляме разделно отпадъците, в която със специфични стикери върху контейнерите се указва към кого могат да се извърнат столичани за всеки тип боклук, изключително когато са  едрогабаритни. Столична община е сключила контракти с редица оползотворяващи организации, които одобряват и извозват гратис от адрес. Столична община е и първата, въвела мобилна система за прибиране на рискови боклуци, уточни тя и насочи благопожелание да пристигна ден, в който софия да няма и един звук боклук, който да е предопределен за хранилище.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР