Кръгла маса по въпросите, свързани с отглеждане на американски норки

...
Кръгла маса по въпросите, свързани с отглеждане на американски норки
Коментари Харесай

За и против отглеждането на американски норки за ценни кожи у нас

Кръгла маса по въпросите, свързани с развъждане на американски норки за скъпи кожи у нас се организира през днешния ден във Висшето учебно заведение по застрасховане и финанси. Форумът се провежда от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Норката, която се отглежда в България е толкоз рискова, колкото всички останали типове норки, изясни в предаването ни " Хоризонт за вас " проф. Георги Георгиев , който показа научното мнение за оценката на риска.

С изключение на обстоятелството, че въпреки всичко, в случай че тя излезе в околната среда, норката е един инвазивен тип, който би могъл да взаимодейства с конкурентни типове в природата, добави проф. Георгиев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, които в свое мнение дават рекомендации към Агенцията по храните и към нормативната уребда, върху която се гради оглеждането на норки за скъпи кожи в България, тъй че да се подсигуряват ползите на обществото.

Основният проблем е не толкоз самата американска норка, а колкото дали изобщо в Бъглария да има подобен вид промишленост или не, добави в ефира на " Хоризонт " Петя Алтимирска - природозащитник от организацията " Кампания и активизъм за животните в промишлеността ".

Най-голямата плантация у нас е край старозагорското село Маджерито, за закриването на която беше проведена онлайн петиция, в която към този момент са се подписали 2 200 души. В момента е в ход друга петици - за цялостна възбрана за развъждането на животни за кожи в България.

Към този миг норката не се смята за инвазивен тип - нейното развъждане не е неразрешено в Европейски Съюз, изясни Павлина Кузманова - ръководител на Асоциацията на норковъдите в България.

Фермата в Маджерито не работи в нарупение на настоящото българско и европейски законодателство, само че защото е остаряла, в нея не са включени някои регламенти на Европейски Съюз, безапелационен е и лекар Даниел Миков - шеф на Агенцията по храните в Стара Загора, която прави надзор върху активността на фермата. Необходимостта от смяна не отхвърля и Кузманова.
 
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР