Кръгла маса на тема „Декарбонизацията на българската икономика: европейски и

...
Кръгла маса на тема „Декарбонизацията на българската икономика: европейски и
Коментари Харесай

Експерти и представители на държавни институции обсъждат декарбонизацията на българската икономика утре в София


Кръгла маса на тематика „ Декарбонизацията на българската стопанска система: европейски и национални вероятности „ ще се организира на 23 април, 2019 година, 9:30 ч. в Центъра за проучване на демокрацията, Конферентна зала, ул. „ Александър Жендов “ № 5, оповестиха от анализаторската организация.

Европейската комисия планува възобновимите енергийни източници да играят значима роля в енергийния микс на Европейски Съюз и на България, с цел да подсигуряват устойчивостта, конкурентоспособността и сигурността на европейската и националната енергийна система. Но задачите и ограниченията предлагани в плана на Интегрирания народен проект в региона на енергетиката и климата (НПЕК), не основават условия за резистентен преход към декарбонизирана стопанска система. Планът по-скоро отразява блян за опазване на статуквото и залага на остарели технологии и планове, което с висока степен на възможност ще докара до нови финансови и обществени разтърсвания, означават от ЦИД.

По време на кръглата маса ще бъдат дискутирани главните посоки на развиването на българската енергетика до 2030 година, както и вероятни хрумвания за подобряването на НПЕК и по-ефективното консолидиране на страната в политиките на Европейски Съюз в региона на декарбонизацията. Особено внимание ще бъде отделено на електроенергийния бранш, където има максимален капацитет за понижаване на излъчванията на парникови газове през идващото десетилетие.

В рамките на събитието ще бъде показан разбор на Центъра за проучване на демокрацията – „ Декарбонизация на ниски обороти: оценка на българския Интегриран народен проект в региона на енергетиката и климата “.

В кръглата маса ще вземат присъединяване доцент Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране, Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика на Народно заседание на Република България (2014 – 2019), Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, Ивайло Алексиев, изпълнителен шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване и Боряна Каменова, шеф на Дирекция „ Политика по изменение на климата “.

За контакти и запитвания: Марияна Янкова, Център за проучване на демокрацията, тел. 02/971 3000, e-mail: [email protected]
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР