Кръгът около президента на Зимбабве Робърт Мугабе се затяга, след

...
Кръгът около президента на Зимбабве Робърт Мугабе се затяга, след
Коментари Харесай

Управляващите в Зимбабве искат Мугабе да напусне властта

Кръгът към президента на Зимбабве Робърт Мугабе се стяга, откакто въоръжените сили на страната оповестиха, че са завзели властта по-рано тази седмица. Управляващата партия ЗАНУ-ПФ се готви да принуди 93-годишния държавен глава да напусне властта, което той за момента отхвърля да направи, оповестява " Ройтерс ", като се базира на почитан източник от партията.

Мугабе, който е единственият водач на Зимбабве, откогато страната стана самостоятелна през 1980 година, упорства, че още е на власт. Източникът от партията му обаче даде да се разбере, че Африканският народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) желаят той да напусне поста. " Ако продължава да не отстъпва, ще уредим да бъде уволнен в неделя, " споделя източникът. " Ако стане по този начин, във вторник ще има импийчмънт, " споделя той.

Държавният вестник на Зимбабве разгласява в четвъртък фотоси, на които се вижда Мугабе на фотоси с началника на генералния щаб Константино Чиуенга, който завзе властта тази седмица. Според ЗАНУ-ПФ концепциите на някои политици в Зимбабве Мугабе да остане на власт до изборите, които би трябвало да се проведат следващата година, не могат да се осъществят. " Няма връщане обратно, " сподели източникът за " Ройтерс ". " Това е все едно мачът да се отсрочи поради проливен дъжд таман когато домакините водят с 90 на 0 в 89-ата минута. "

Съпругата на Мугабе, Грейс (която оглавява партията) е под домакински арест, а най-важните ѝ политически съдружници са арестувани от военните. Полицията, която дълго поддържаше Мугабе, в този момент не се съпротивлява, отбелязва организацията.

 Снимка на брачната половинка на Робърт Мугабе, Грейс, от 5 ноември.
© Philimon Bulawayo, Reuters

Снимка на брачната половинка на Робърт Мугабе, Грейс, от 5 ноември.

" Народът на Зимбабве ще договаря с Мугабе "

В обществените медии поданици на Зимбабве разпространяваха яростно известие до Чиуенга: " Ако Мугабе откаже да подаде оставка, дано армията го заведе на Първа улица (една от основните в Зимбабве) и да го остави там. Народът на Зим ще договаря с него. " Армията разгласи в известие по националната телевизия, че " работи " с него и ще разгласи резултата допустимо най-скоро. Асоциацията на ветераните, която се счита за авторитетна в страната, поздрави военните, че са поели властта и разгласи, че няма да допусне Мугабе да остане президент.

Недоволството против Мугабе е мощно в Хараре, само че и в градове отвън столицата. Безработицата сега е към 90%, страната е обхваната от хронична инфлация, а дефицитът на валута усилва цените на вноса до 50 на 100 месечно.

Междувременно и Съединени американски щати, които от години подлагат на критика Мугабе, загатнаха желанието си той да напусне. " Преход към нова епоха в Зимбабве, в действителност се надяваме на това, " сподели помощник-държавният секретар по въпросите на Африка Доналд Ямамото в изявление за " Ройтерс ".

 Управляващите в Зимбабве желаят Мугабе да напусне властта
© Handout, Reuters

Отстраненият вицепрезидент се върна

Основната цел на генералите е да попречат на Грейс Мугабе да " наследи " властта от брачна половинка си. Това изглеждаше като съвсем сигурна опция след отстраняването на вицепрезидента Емерсън Мнангангуа, което и докара до дейностите на армията. Самият Мнангангуа съгласно " Франс прес " се е върнал в Зимбабве, откакто отстраняването му на 6 ноември го подтикна да избяга. Тогава той даде обещание, че ще оспори властта на Мугабе.

Армията, която управлява столицата Хараре, заяви през днешния ден, че е арестувала няколко души, доближени на президента, и се похвали със " забележителен прогрес " в интервенцията по пречистване на редиците на ЗАНУ-ПФ. " Задържахме няколко нарушители, до момента в който други към момента са на независимост. В момента преговаряме с висшия главнокомандващ (Робърт Мугабе) за идващия стадий и ще ви осведомяваме навреме за изхода от диалозите. Междувременно призоваваме нацията да прояви самообладание и да резервира успокоение, до момента в който трае интервенцията ни ", показаха военните в официално съобщение, оповестено в официоза в. " Хералд ".

 Управляващите в Зимбабве желаят Мугабе да напусне властта
© Philimon Bulawayo, Reuters

В петък беше първата обществена поява на Мугабе от началото на събитията. Според очевидци на " Ройтерс " дългогодишният държавен глава е бил освиркван на гала по дипломиране, която е разкрил в университета в Хараре.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР