Крадците на автомобили използват съвсем нови методи, с които за

...
Крадците на автомобили използват съвсем нови методи, с които за
Коментари Харесай

Сийка Милева: Има нови методи, които ползват крадците на автомобили. С тях за минути отключват колата

Крадците на коли употребяват напълно нови способи, с които за броени минути отключват колата, разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

" Безключовото палене е една от най-новите екстри на колите, само че това в последно време се употребява от автоджамбазите, които прихващат сигнала от ключа на автомобила и го трансферират на друго устройство. Устройствата, които прихващат сигнала на ключа, се побират в дребен куфар. Преди трябваше крадецът да е на метър разстояние, само че в този момент се прихваща от 5 метра.

Устройствата съумяват да прихванат сигнала от ключа даже когато притежателят е в дома си. Машина с размера на дребна кутийка може да отключи един безценен джип, да се възпламени и всичко завършва. Цялата кражба трае броени минути, а на черния пазар тези устройства се оферират за сумата от 60 хиляди лв. ", изясни тя, представена от novini.bg.

Милева означи, че се крадат освен скъпи и първокласни коли, а даже и така наречен „ баничарки “. " В редки случаи притежателят на автомобила е изнудван. Има две схеми. В единия автокрадците намират телефонния номер и адреса на потърпевшия и оферират услугата да му върнат автомобила против хонорари. В други случаи непосредствено търсят откуп, като това действително се явява инвестиция в незаконния бизнес ", добави представителят на основния прокурор.

Задържаните са 45 души. Към 11 часа са тествани 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 транспортни средства, оповестени за общодържавно търсене. 35 лица са разпознати като водачи на разнообразни проведени незаконни групи за обири на коли. Всички арестувани са с прякори и са известни на управляващите.

" Кражбите на коли стават главно в тъмната част на денонощието, правят се от избрани участници в групата, които закарват автомобила в някоя работилница, където ги чака бригада от десетина индивида, която разфасова автомобила до съставни елементи. Като пирани се хвърлят върху колата и я разфасоват.

Те отпътуват в автоморги, автокъщи и магазини за елементи втора ръка. Около 80% от колите се разфасоват по този метод. Около 20%, от скъпите марки (Range Rover, Porsche и т.н.) се изнасят към страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и Русия ", уточни от своя страна и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Акцията ще продължи още дълго време./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР