КПКОНПИ публикува две писма на ген. Цанко Стойков до председателя

...
КПКОНПИ публикува две писма на ген. Цанко Стойков до председателя
Коментари Харесай

КПКОНПИ публикува две писма от ген. Цанко Стойков

КПКОНПИ разгласява две писма на ген. Цанко Стойков до ръководителя на Комисията, в които той дава отговор на отправени до него претенции от Антикорупцията за показване на информация по отношение на производството за определяне на спор на ползи в тази ситуация с президента Румен Радев и брачната половинка му.

В първото писмо на ген. Стойков от 10 май 2019 година той осведоми КПКОНПИ, че президентът Румен Радев е освободен от длъжността Командир на Военновъздушни сили и от военна работа на 16 август 2016 година, а трудовият контракт с Десислава Генчева е бил преустановен на 23 септември 2016 година Посочва се, че желаната информация е обвързвана с активността на генерал-майор Радев като пълководец на Военновъздушни сили за минал интервал от време, което не кореспондира с задачата на Антикорупционната комисия във връзка с определяне на спор на ползи. Ген. Стойков декларира и че няма правно съображение за даване на тази информация на КПКОНПИ.

Във второто писмо, с дата 27 май 2019 година, ген. Стойков показва спомагателни възражения против даването на желаната от Комисията информация. Той показва, че с цел да е налице спор на ползи, би трябвало да са изпълнени три предпоставки:

1. Лице, заемащо висша обществена служба
2. Наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа
3. Упражнено властническо пълномощие, повлияно от частния интерес.
Ген. Стойков акцентира, че при определяне на спор на ползи с влезнал в действие акт е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. В съответния случай желаната информация няма градивен темперамент и няма да докара до смяна в обществения статус на генерал-майор Румен Радев и Десислава Генчева, показва се в писмото.

Ген. Стойков припомня и че производството за определяне на спор на ползи би трябвало да бъде формирано не по-късно от 3 години от осъществяването на нарушаването. По тази причина той не вижда учредения да дава информация от преди 22 април 2016 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР