КПКОНПИ откри данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители

...
КПКОНПИ откри данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители
Коментари Харесай

Комисията Цацаров даде Стойчо Кацаров на Гешев

КПКОНПИ откри данни за корупционни закононарушения при избора на реализатори за доставка на антигенни проби за учениците, изработен от Министерството на здравеопазването по времето, когато министър бе Стойчо Кацаров, и даде материалите на прокуроратурата.

Ръководената от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия ревизира четирите процедури за бързи проби за COVID-19 за по-малко от месец и през днешния ден заяви заключенията си в прессъобщение.

Проверката е почнала на 9 декември 2021 година от чиновници на дирекция „ Противодействие на корупцията “ по сигнали и по медийни изявления за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на опазването на здравето и министъра на образованието, заместник-министри на опазването на здравето, в това число и от някогашния заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на Министерство на здравеопазването, от ръководителите и членовете на комисиите за публичните поръчки, от представители на комерсиалните сдружения – участници в процедурите, осведомят от комисията.

Събрани са данни за смяна на изискванията по процедурите на стадий сключване на контракт след осъществена оценка и класиране на участниците.

" Установено е, че избрани търговски сдружения са били толерирани и избрани доставки са били забавени, вследствие на което са били облагодетелствани компании и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването ", се споделя в прессъобщението.

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, заради съществуване на данни за осъществени корупционни закононарушения.

Управлението на служебния здравен министър ще бъде запомнено с дългото очакване на проби, които да разрешат връщането на учениците в учебно заведение и с спорните изявления от Кацаров, който постоянно споделяше, че проби има, когато такива не бяха налични, или че ще дойдат в ден, когато те не пристигаха. Станахме очевидци и на това здравният министър да споделя едно, след което просветителният да го опровергава обществено.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР