КПКОНПИ окончателно печели делото срещу бившия два пъти здравен министър

...
КПКОНПИ окончателно печели делото срещу бившия два пъти здравен министър
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров окончателно е в конфликт на интереси

КПКОНПИ дефинитивно печели делото против някогашния два пъти здравен министър доктор Стойчо Кацаров за спор на ползи. Това произтича от решение на Върховния административен съд (ВАС), който анулира решението на първоинстанционния Административен съд – София град (АССГ) и удостоверява постановеното от Комисията.

Както и Клуб Z писа, Кацаров по време на двата служебни кабинета на Стефян Янев имаше, меко казано, напрегнати отношения с тандема Иван Гешев в прокуратурата и Сотир Цацаров в КПКОНПИ.

Конкретно, КПКОНПИ го глоби, че е подписал документ (проект за смяна на разпоредба за клиничните лаборатории), до момента в който към момента не е било вписано в Търговския указател освобождението му като ръководител и член на УС на Сдружение “Център за отбрана правата в опазването на здравето “. Става въпрос за малко повече от 3 седмици - в качеството на министър подписва измененията в Наредбата на 18 май 2021 година, а ТР го заличава от ръководеното от него сдружение на 10 юни.

След освобождението му от държавното управление още веднъж влиза в управителния съвет - нещо, което според ВАС трайно ги прави " свързани лица "..

Не се потвърждава някаква основна изгода или интерес на частното сдружение, които да са произтекли от променената разпоредба, подписана от министъра - само че няма и потребност:

„ В своята процедура Върховният административен съд неведнъж е посочвал, че за съставомерност на действието … задоволително да е налице официално нарушаване на императивната законова наредба, водещо до пораждане на подозрение в метода, по който се реализират съответните обществени длъжности...

Целта е предотвратяването на подозренията, че лицата, заемащи висши обществени длъжности, реализират пълномощията си въз основата на персонални и роднински връзки, а не въз основата на законоустановени критерии “, акцентират висшите съдии.

С окончателното решение Кацаров е осъден на санкция от 5000 лева, да възвърне дневното си заплащане за дните, в които е бил в спор на ползи и да заплати направените от Комисията разходи по делото.

Ето и истинския текст:

КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА (КПК) ОКОНЧАТЕЛНО СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО СРЕЩУ СТОЙЧО КАЦАРОВ

Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) завоюва дефинитивно делото за спор на ползи против Стойчо Кацаров в качеството му на длъжностен министър на опазването на здравето. Това излиза наяве от решение на Върховния административен съд (ВАС), който анулира решението на първоинстанционния Административен съд – София град (АССГ) и удостоверява постановеното от Комисията.

Магистратите постановяват, че като министър Стойчо Кацаров е утвърдил документ в полза на обвързвано с него съдружие с нестопанска цел. “Подписаният от министър Кацаров план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2014 година за утвърждаван на медицински стандарт “Клинична лаборатория “ е станало на 18.05.2021 година, т.е. до момента в който още не е било вписано в ТРРЮЛНЦ освобождението му като ръководител и член на УС на Сдружение “Център за отбрана правата в опазването на здравето “, само че в това време той е заемал и изпълнявал длъжността министър, “ се споделя в правосъдното решение.

Припомня се, че Кацаров е член и ръководител на УС на Сдружението от неговото основаване до 10.06.2021 година, датата, на която премахнат по отношение на назначението му за длъжностен министър, като след освобождението му от държавното управление още веднъж влиза в управителния съвет. Т.е. налице е трайна връзка сред посочените субекти, налагаща дефинирането им като свързани лица по смисъла на §1, т.15 от ДР на ЗПКОНПИ, се добавя в решението на Върховен административен съд.

„ В своята процедура Върховният административен съд неведнъж е посочвал, че за съставомерност на действието … задоволително да е налице официално нарушаване на императивната законова наредба, водещо до пораждане на подозрение в метода, по който се реализират съответните обществени длъжности… Целта е предотвратяването на подозренията, че лицата, заемащи висши обществени длъжности, реализират пълномощията си въз основата на персонални и роднински връзки, а не въз основата на законоустановени критерии “, акцентират магистратите.

Кацаров е наказан да заплати санкция от 5 000 лева, да възвърне дневното си заплащане за деня, в който е бил в спор на ползи, подписвайки плана на Наредба и да заплати направените от Комисията разходи по делото.

 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР