КПКОНПИ е изпратило материалите от проверката на Община Варна до ...

КПКОНПИ е изпратило материалите от проверката на Община Варна до

КПКОНПИ: Има корупция в поръчката за 85 милиона лева за еко транспорт във Варна

КПКОНПИ е изпратило материалите от инспекцията на Община Варна до прокуратурата. Става дума за социална поръчка от 2021 година на стойност 85 000 000 лева, в която съгласно КПКОНПИ има осъществено корупционно закононарушение от лица, заемащи висши обществени длъжности.

Част от добитата информация е в хода на осъществено взаимоотношение на КПКОНПИ с ГДБОП – Министерство на вътрешните работи. Действията на Комисията са по сигнал по отношение на процедура по желание на реализатор за публичната поръчка на стойност 85 милиона , а средствата за нея са отпуснати по Оперативна стратегия „ Околна среда “ като безплатна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически рейсове и 60 бр. зарядни устройства за тях.

На 18 ноември 2021 година чиновници на Дирекция „ Противодействие на корупцията “ направиха дейности на място в Община Варна – условие на документи и снемане на пояснения от длъжностни лица в постройката на общината. Впоследствие в хода на инспекцията бяха снети пояснения от всички членове на комисията по желание на реализатор за закупуването на електрическите коли, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му .

Снети са пояснения и от шефовете на компании, които в хода на процедурата са били отстранени от присъединяване, от изпълнителния шеф на общинското сдружение „ Градски превоз “ ЕАД и от чиновници в същото сдружение.

Установени са непозволени дейности от лице, заемащо висша обществена служба, при установяване на състава на екипа за ръководство на плана.

Установено е също, че е оказвано влияние на член на комисията по желание на реализатор в интерес на съответна компания . В резултат на това, претендентите не са били обективно оценени и е позволен единствено един от тях.

Припомняме, че сходна инспекция имаше и в община Стара Загора.

Беше направена инспекция за нарушавания на закона по две публични поръчки на общинско сдружение „ Тролейбусни и автобусни преводи “ ЕООД, с финансиране по Оперативна стратегия „ Регионално развиване 2007-2013г. “ и Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “.

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови рейсове /висок енергиен клас/, на обща стойност 35 639 108 лв., както и на 33 нови електрически рейсове, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лв..

Налице е подобие при постъпилите данни за осъществени непозволени дейности от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка в гр. Варна на стойност 85 милиона лв., по този начин и при провежданите поръчки в гр. Стара Загора, на обща стойност над 84 милиона лв..

Източник: trafficnews.bg