КПКОНПИ бе приета за постоянен член на Мрежата за почтеност

...
КПКОНПИ бе приета за постоянен член на Мрежата за почтеност
Коментари Харесай

КПКОНПИ стана постоянен член на Международната мрежа за почтеност

КПКОНПИ бе призната за непрекъснат член на Мрежата за честност (Network for Integrity). Организацията е създаденаот Върховния орган за бистрота на публичния живот на Република Франция (HATVP) в Париж прездекември 2016 година и понастоящем 14 държавни институции от разнообразни страни са нейни непрекъснати членове, а други са със статут на наблюдаващи. Всички членове на Мрежата не са част от правосъдната власт и извършват функционалности, свързани с прозрачността, етиката и интегритета на държавните чиновници. Сред задачите на организацията са съответни взаимоотношения и поощряване на положителни практики в противодействието на корупцията, както на нивото на другите показани страни, по този начин и на интернационално равнище.
свързани новини17335преди 18 часа
Комисията е поканена да се причисли към Мрежата за честност от Върховния орган за бистрота на публичния живот на Република Франция. След процедура по кандидатстване и позитивен избор от всички членове на Мрежата, получи статут на непрекъснат член по време на председателството на организацията през 2021 година от Националната организация за честност на Румъния.

Сред членовете на Мрежата за честност са Върховният орган за бистрота на публичния живот на Република Франция (HATVP), Комисията за разрешаване на спор на ползи на Република Хърватска (CRCI), Бюрото за предварителна защита и битка с корупцията на Република Латвия (KNAB), Националната организация за предварителна защита на корупцията на Украйна (NACP), Националната организация за честност на Румъния (ANI), Националният антикорупционен център на Република Молдова (NAC), Генералният секретариат за битка с корупцията на Република Гърция (GSAC), Бюрото за държавна работа на Република Грузия (CSB), Стандарти в Комисията за обществени длъжности на Република Ирландия (SIPOC) и други
свързани новини48209на 01.12.2021
През м. юни 2021 година бе призната за член и на Европейската мрежа на органите за интегритет и сигнализиране на нередности (NEIWA). Мрежата е основана по самодейността на Службата за отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания на Кластво Нидерландия напролет на 2019 година Към сегашния миг в NEIWA членуват 27 организации от 22 страни, част от които са: Министерство на правораздаването - Централна прокуратура за следене на стопански закононарушения и корупция (Република Австрия); Федераленомбудсман (Кралство Белгия); Министерство на правосъдието; Отдел „ Конфликт на ползи и битка с корупцията “ (Чешка република); Министерство на правораздаването, Естонски отдел за наказателна политика (Република Естония); Министерство на правораздаването (Република Финландия); Федерално министерство на вътрешните работи, строителство и общественост (Федерална република Германия); Федерално министерство по стопански въпроси и енергетика (Федерална република Германия); Национален орган за бистрота (Република Гърция); Комисар по главните права (Република Унгария); Комисия за предварителна защита на корупцията (Република Словения) и други

Срещите и взаимоотношението с институциите, членуващи в NEIWA, дават опция за улеснение на процеса по въвеждане на Директива 2019/1937 на Европейския парламент и Съвета на Европа по отношение на отбрана на лицата подаващи сигнали за нарушавания на законодателството на Европейски Съюз.

КПКОНПИ е непрекъснат член на Мрежата на органите за предварителна защита на корупцията /Network of Corruption Prevention Authorities – NCPA/, на Балканскатанеформалнамеждуведомственамрежазауправлениенаактиви (BAMIN),както и наЕвропейскипартньорисрещукорупцията(EPAC) иЕвропейскамрежаотзвеназаконтактсрещукорупцията (EACN).

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР