Който умее да управлява дрон, може да изгради кариера като

...
Коментари Харесай

Новата обещаваща професия: дрон-оператор


Който умее да ръководи дрон, може да построи кариера като водач, изключително в случай че има и други професионални умения (снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро получил своето уверение, дрон-пилотът Юдеш Пратим Нат се радва на новите благоприятни условия, които са се разкрили пред него. „ Да се сертифицирам беше стъпка, която отвори нови пътища пред мен. Работя с разнообразни промишлености като картографиране при изследвания, ревизия на активи, селско стопанство и доста други “, споделя той.

Дроновете се оферират във всевъзможни форми и размери. По-малките нормално имат четири ротора и могат да носят дребни предмети като да вземем за пример камера. По-големите наподобяват повече на хеликоптери и могат да носят обилни потребни товари.

23-годишният Нат до неотдавна се е занимавал с планиране на дронове, само че решил, че приемането на документ за ръководство ще му донесе повече задоволство от работата – и повече финанси. Изкарал е петдневен курс. Сега тества летателни апарати, които ще бъдат употребявани за картографиране.

„ Дроновете могат да бъдат обилни генератори на претовареност и стопански напредък заради тяхната еластичност и лекост на потребление, изключително в отдалечените региони “, споделя Амбър Дъби, някогашен секретар в Министерството на гражданската авиация в Индия.

„ Компаниите за дронове към този момент имат ясна пътна карта за напредък, огромни описи с поръчки и обещаваща бъдеща траектория “, показва Нийл Мехта, съосновател на Asteria Aerospace, която проектира и продава дронове от 10 години, отново в Индия. Убеден е, че държавната интервенция в сходен бранш е значимо изискване за развиването на бизнеса му – и на специалността на дрон-оператора.

Индустриални приложения

Едно от честите приложения на дроновете в другите стопански браншове е това в селското стопанство. Все повече фермери се обръщат към компании, профилирани в третирането на посеви и насаждения чрез дронове. Летящите апарати носят резервоари с инсектициди и имат фини дюзи, чрез които бързо третират огромни площи. За фермерите това е огромен облекчение, тъй като неведнъж във времето за напръскване е невероятно да се навлезе измежду насажденията – може да е валял дъжд и да е кално и непроходимо, в същото време моментът за обработка не трябва да бъде пропускан, тъй като това би унищожило реколтата. С течение на времето фермерите се насочват и към облитане на насажденията посредством дронове за снимане и навременно различаване на болести и вредители по културите.

Сгради, язовирни стени, мачти на ветрогенератори могат елементарно да бъдат инспектирани посредством облитане с БЛА. Това икономисва време, тъй като в противоположен случай структурите би трябвало да бъдат обходени от хора, което е доста по-бавно.

Полицията употребява дронове за наблюдаване на трафика. Граничните служби пък – за търсене на контрабандисти и трафиканти.

Разбира се, дронове се употребяват и от медийната промишленост за снимане на филми, реклами.

Хобито като работа

Да превърнеш заниманието си в работа е фантазия за мнозина. Това се случва с феновете на дроновете напоследък.

Сайтовете за разгласи за работа по целия свят към този момент се пълнят с анонси на свободни позиции за дрон-оператори. Някои трудови тържища даже си имат специфичен раздел за задачата. Често пъти има и публикации с рекомендации за започване на работа в тази нововъзникваща специалност.

За нахлуване в нея са нужни набор от разнообразни умения и познания. Често пъти се изискват знания в региона на медийната продукция и връзка. Очаква се операторите на БЛА да са задълбочени и да имат податливост да обръщат внимание на детайлите. Поради променливите условия навън от експертите се чака да бъдат гъвкави и подготвени за промени. Нерядко се търси дарба да се работи качествено напрегнат и при къси периоди, да се резервира успокоение в стресови обстановки.

Разбира се, наложително изискване е дрон-пилотът да има съответното позволение за хвърчене с БЛА според регламента на съответната страна. В някои страни вместо позволение се изисква документ, какъвто е казусът с Юдеш Пратим Нат в Индия. В взаимозависимост от законодателството може да са нужни и двете.

Екипировка и съоръжение

Дрон-операторът би трябвало да има набор от подобаващи екипи, защото в множеството случаи ще му се постанова да работи навън, даже времето на открито да е неприятно, да вземем за пример студено. Трябва да е подготвен да прекарва доста време във всевъзможни външни условия. Нерядко може да му се постанова да отсъства от вкъщи си и да нощува на разнообразни места.

Ежедневните задания на дрон-пилота включват малко повече от повдигане на летящата машина и снимане. Като за начало той би трябвало да сформира полетни проекти, което може да бъде условие на работодателя. Може да му се наложи да поддържа връзка с други експерти от други области, да вземем за пример инженери, продуценти, археолози и други

За да може да отговори на упованията да извърши дилемите си, операторът би трябвало да има дрон, който е постоянно в редовност, и вероятно втора, аварийна машина. Наличието на аварийни акумулатори е наложително. Когато дроновете се употребяват за снимане, то модулите за памет, на която ще се записва видеото, също би трябвало да са задоволително доста и огромни, с цел да поберат фрагментите даже от дълъг снимачен ден.

Кросплатформени умения

Хората с интердисциплинарни умения, които владеят ръководство на дронове, сигурно ще са по-ценни и по-търсени, надлежно по-високоплатени. Например при снимане на филми би било по-добре, в случай че операторът има знания в областта на телевизионната продукция и маркетинга. При проучване на мостове, високи здания, язовирни стени и друга инфраструктура дрон-операторът ще е доста по-високо скъп, в случай че има инженерни познания. За картиране или филмиране на археология е желателно дрон-операторът да е осведомен със сферата на географията и картографското дело. Уменията за следствия пък са потребни за водачите, които оказват помощ в ревизиране на произшествия, произшествия или полицейски следствия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР