Който сее вятър, жъне бури - така зърнопроизводителите коментираха решението

...
Който сее вятър, жъне бури - така зърнопроизводителите коментираха решението
Коментари Харесай

Българското земеделие е пред всеобщ национален протест: Който сее вятър, жъне бури

" Който сее вятър, жъне стихии " - по този начин зърнопроизводителите разясниха решението България да се откаже от възбраната за импорт на украински слънчоглед, която евентуално ще бъде подкрепена през днешния ден от Народното събрание.

Писмото, което адресирахме до министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, не е плод на някаква импулсия от страна на Българска земеделска камара, в противен случай много аргументи станаха за него и те са доста съществени, а и не са единствено в България.

Тази година е извънредно сложна поради климатичните промени – измръзвания, суши и наводнения, висока себестойност на земеделската продукция, ниски изкупни цени, импорт от Украйна, който в допълнение пресира пазара на земеделска продукция, доста нови условия към земеделските производители във връзка със екологичните условия. Всичко това, дружно с тежката нерезултатна връзка или липса на такава с управлението на агромининистерството, добави картината.

Това сподели изпълнителният шеф на Българска земеделска камара (БАК) Светлана Боянова по време на конференция на БАК във връзка идните протестни дейности в цялата страна против задълбочаващата се рецесия в селското стопанство, която се организира в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София през днешния ден.

Тя добави, че на писмото им само досега е дал отговор министър Кирил Вътев, само че тяхното гледище е форматът да е с тримата получатели, тъй като въпросите са сложни. " Затова и не се отзовахме на поканата на министър Вътев за среща през вчерашния ден ", посочи Боянова.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов съобщи, че признатият през вчерашния ден от парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения план на решение за преустановяване на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година, е бил потрес за целия аграрни отрасъл, а решението е било показано без никакъв разбор и аргументация. По думите на Проданов, зърнопроизводителите в България създават 9 милиарда лв. (една седма) Брутният вътрешен продукт на страната. Това решение блокира всевъзможен вътрешен пазар на слънчоглед - сподели още Проданов.

" Забраната влезе в действие при започване на май и от този момент цената на олиото само е паднала ", акцентира ръководителят на НАЗ.

" От влизането в действие на възбраната досега се осъществиха по 200 000 тона български слънчоглед на месец. Цената на слънчогледа се увеличи с към 150 лв. на звук. Цената на олиото не е мръднала, даже е намалена ", разяснява той.

Той добави, че сега в България има 600 000 тона слънчоглед и се чакат 2 млн. тона от новата годишна продукция. " Тази годишна продукция е предостатъчна да задоволи вътрешния ни пазар на олио. Целият потенциал, който преработвателите у нас са запълвали последните няколко години е 2 600 000-2 800 000 тона на година ", уточни Проданов и акцентира, че минимум имат потребност от политизирането на тази тематика сега, само че в случай че решението бъде признато през днешния ден в Народното събрание, ще прибегнат до ефикасни протестни дейности.

Освен всички аграрни сектори подготвеност за присъединяване в митингите са декларирали и превозвачите на насипни товари, и Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА).

По думите на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), за последната година вносът на изсъхнало мляко е повишен близо 5 пъти, а цените на млякото и млечните артикули не са паднали.

" Това води само до напън и неизкупуване на българска суровина, заради което към 1000 животновъдни ферми или ще прекратят своята активност, или ще понижат стадата си ", акцентира той, допълвайки, че нямат срещу да се конкурират със страните от Европейски Съюз, тъй като съблюдават общи регулации, само че конкурирането с страна отвън Съюза към този момент не е лоялно.

Цветан Цеков, съпредседател на Национална браншова камара " Плодове и зеленчуци " даде за образец в тази тенденция сливопроизводството, което е било обичайно за страната ни. " В България има над 120 000 дка сливи. За последните 10 години цената не е изменена, а разноските са се повишили няколко пъти. В момента има извънредно евтина продукция, която идва от региона на войната, тъй че не можем да осъществяваме и това, което сме произвели ", сподели той, допълвайки, че огромна част от нашето произвеждане евентуално ще изчезне.

Според Цеков тази година е най-тежката за плодове и зеленчуци през последните 30 години – засегнатите площи са над 100 000 дка, изгубени на 100 % са продукциите в множеството райони на произвеждане. " Бяха ни обещани 20 млн. лв., с цел да продължим да произвеждаме. Вече минаха 4 месеца, парите бяха обезпечени, само че още не са изплатени. Няма страна, която да постъпва по този начин със своите производители ", акцентира той.

Председателят на Асоциацията на биволовъдите в България Мария Степанчева разяснява, че са поискали 213 млн. лв. по украинската помощ, с цел да се подкрепи производството, за които е било дадено, че на 2 август ще бъдат по сметката на Държавен фонд " Земеделие ", което не се е случило. " Продукцията ни може би е най-екологично чистата спрямо останалите страни, само че нямаме пазарна цена за нея, само че в случай че имаме, тя ще стане извънредно скъпа. Затова в целия свят има субсидия на земеделието, за по-евтина продукция ", изясни тя и акцентира, че хранят и доста фамилии на служащи, които в случай че не са при тях, ще са на борсата и ще би трябвало да получават пари от страната.

Яна Стоянова от Национална асоциация на картофопроизводителите цитира данни, съгласно които през 2006 година се отглеждат 240 000 дка картофи, като в производството са ангажирани 10 000 фамилии. През 2015 година производството е понижено до 55 000 дка, което довежда до основателно включване в обвързаната поддръжка, с цел да се усилят площите. През 2018 година те към този момент са достигнали 110 000 дка, само че секторът е изваден от обвързаното подкрепяне през новия програмен интервал. Към днешна дата картофопроизводителите в България не получават никакво подкрепяне.

Атанас Василев, ръководител на УС на Националното съдружие на българските лозари (НСБЛ), разяснява, че разноските във всички посоки и във всички пера порастват, а страната не взима никакви ограничения. Той напомни, че са написали 4 писма до Министерство на земеделието и храните, на които нямат нито един отговор.

Петко Симеонов, член на българските организации на производители на мед и пчелни артикули, акцентира, че обстановката в бранш " Пчеларство " е извънредно тежка. Климатичните промени въздействат върху здравето на пчелите, заради което пчеларите търпят големи загуби. В същото време са сложени в доста сложна пазарна обстановка, в която би трябвало да се конкурира с артикули от трети страни със мощно занижени стандарти за качество.

" Съответно нашата себестойност е в пъти по-висока от тази на продуктите, които се внасят, главно от Турция, Китай, Украйна. Само за предходната година вносът на мед от трети страни е повишен с 1000 тона, а продукцията на българските пчелари от предходната година към момента стои по хранилища, новата годишна продукция също е налична. Пазарните цени се сринаха фрапантно, имаме нарастване на осигуровките и горивата ", описа Симеонов. Той добави, че рискуваме България от чист експортьор на пчелен мед да се трансформира във вносител.

Симеонов съобщи, че желаят да се преразгледат и нотифицират държавни помощи, които да компенсират разликата в себестойността на продукцията и изкупната цена. По думите му изкупните цени сега са към 3,20 лв. за кг мед, като себестойността е над 5,5 лева/кг. Той акцентира, че има и компесаторни заплащания от предходната година, които още не са изплатени.

Атанас Атанасов, представител на развъдните организации в говедовъдството, сподели, че млечният бранш не е в рецесия занапред, а доста от дълго време. Той напомни, че преди 15-20 дни имаше поредност консултативни препоръки, на които министърът изиска браншовете да посочат своите проблеми и способи за решението им. " Ние изложихме своите проблеми и решения за тях, само че към този момент нямаме никакъв отговор ", разяснява той.

Атанасов изрази тяхното предпочитание да бъде прегледан въпроса за възможна дерогация на условията за обвързаната поддръжка за 2023 година, защото редицата рецесии, прекъсването в избрани региони за изкупуване на сурово мляко, ниските изкупни цени от страна на мандрите са довели до такава степен, че доста от производителите няма да могат да изпълнят условията за допустимост във връзка с предадена за преправка продукция. " Този въпрос доста незабавно би трябвало да бъде прегледан, защото в противоположен случай те ще останат без подкрепяне ", акцентира той.

Светлана Боянова сподели, че предходната седмица е взела участие в работна група на " Копа и Коджека " за Стратегическия проект и проблемите, които има при нас, ги има и в останалите страни, не сме единствено ние.

Според Радослав Христов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, отпадането на възбраната за импорт очевидно е под натиска на преработвателите на слънчоглед и 4-5 предприятия като цяло, чиято облага за предходната година е към 1 милиарда лв..

По думите на Илия Проданов от влизането в действие до възбраната досега количеството слънчоглед, което се е осъществило на българския пазар, е било към 200 000 тона на месец. Изкупната цена е имала леко покачване от началото на май и това явно не се е отразило на цената на олиото. По време на въвеждане на възбраната цената е била към 640 лева/тон, преди вчерашното решение тя е била 760 лева/тон, след него тя е паднала с 60 лв. и " търсенето безусловно завърши, сега никой български производител не може да продаде слънчоглед ", уточни Проданов.

На въпрос какво следва, Боянова сподели, че през днешния ден имат среща след конференцията, на която ще уточняват нататъшните си дейности и в идващите дни ще имат график за протестни дейности.

Караколев акцентира, че не се ли случат нещата по всички точки от писмото, митинг ще има. Изпълнението на една от тях не анулира желанията за протестни дейности.

Проданов съобщи, че не може група от 5 страни да поддържа една позиция и 2 дни преди решението на Европейски Съюз ние да се отметнем. " Другите 4 страни имат обща позиция и те чакат България да вземе своето решение. В последните 2 дни медии от тези страни ни звънят и ни питат какво става ", описа той.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция, БНР

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР