... Който се занимава с частни въпроси без предварително решение

...
... Който се занимава с частни въпроси без предварително решение
Коментари Харесай

Андрей Фурсов: Светът е на прага на прелом

„... Който се занимава с частни въпроси
без авансово решение на общите,
той неизбежно на всяка крачка ще
се " препъва " неумишлено за себе си
на тези общи въпроси ".
В И. Ленин

Светът се трансформира, изкривява се, изкривява се от ставите си - и Русия дружно с него. Русия трансформира света, въпреки и в по-малка степен, в сравнение с той я трансформира. Това е разбираемо: цялото дефинира детайла в по-голяма степен, в сравнение с детайлът дефинира цялото. Ето за какво има смисъл да се обърне внимание на първо място на трендовете в развиването на актуалния свят.

Унищожаването на Съюз на съветските социалистически републики с последвалото плячкосване на страните от някогашния социалистически блок, най-вече на Руската федерация, направи допустимо да се отблъсне международната двугърба (1988 и 1993–1994) рецесия, която заплашваше да постави завършек на капитализма като система. Но просто се отдръпнете.

Допълнителни 17 години капитализъм бяха показани от Руската федерация и Китай, които поддържаха замиращото ядро на финансовата система, надлежно с евтини първични материали и евтина работна ръка (благодарение на последното светът беше посипан с евтини китайски боклуци).

През 2008 година обаче пристигна краткотрайно отсрочената рецесия – нямаше по какъв начин да е другояче. Ето какво написа Джереми Грантъм, именитият съосновател на капиталовата компания GMO (Бостън, САЩ), за това:

" Луда печатна преса. Резултатът: всички (и това е в контрастност с рецесията от 30-те години на предишния век) необезпечени пари отидоха напряко на фондовите пазари. През 30-те години акциите зависят от продажбите и финансовите резултати на фирмите. Сега - единствено от красиви презентации. Това е първото. Второ, капитализмът в предходната му форма е дефинитивно мъртъв. "

През 2008 година се спука най-големият финансов балон в историята, той беше надут в ущърб на действителната („ физическа “) стопанска система на ядрото на финансовата система и задачата да се компенсират тези вреди с евтиността на суровините и труда беше предоставено на Руската федерация и Китай.

И това обезпечи, или по-точно, подсигурява на ръководещите групи на двете страни позицията им в " тлъстите години " на развиването на международната стопанска система на границата на 20-21 век. Обезщетението обаче било отчасти и краткотрайно и през 2008 година към този момент не е било задоволително.

Съгласен съм с тези, които считат, че опитите да се замаскира систематичната рецесия с проблеми с високорисковите ипотеки и неналичието на ликвидност се провалиха. Към това ще прибавя, че би трябвало да приказваме не просто за систематична рецесия - тя стартира при започване на 70-те и 80-те години на предишния век, а за нейния терминален стадий.

Световната ръководеща класа - същинските " господари на историята " (Б. Дизраели), техните високопоставени служители (президенти, министър-председатели на сякаш суверенните страни от пост-Запада), техните " мозъчни тръстове " ясно осъзнаха този факт и реагираха както можеха.

Някои имат вяра, че световният хайлайф е единствено наднационални структури за международна съгласуваност и ръководство като Билдербергския клуб или, в най-лошия случай, съвсем мъртвия в Бозе, само че в миналото деен Римски клуб и Трилатералната комисия. Добавят се и сякаш всемогъщите Ротшилд и Рокфелер.

Що се отнася до последните две, с цялото си благосъстояние и власт, те не са всемогъщи, тези семейства, които към този момент са се трансформирали в хетерархии, са единствено детайл, въпреки и доста значим и преднамерено показателен, от едно доста по-сложно цяло.

А наднационалните структури за световна съгласуваност и ръководство, при цялата си значителност, не са толкоз субекти (в най-хубавия случай субекти от второ ниво), колкото принадлежности, платформи - locus standi и сфера на работа. Те могат да вземат избрани решения, само че в основата на тези решения са авансово реализирани съглашения (или конфликти) сред главните групи от международния хайлайф, в неговата среда.

В банален тип сегашният световен хайлайф се състои от четири огромни клъстера, „ квадрата “:

1) монархически и част от аристократичните семейства на Западна и Централна Европа, отпред с английската и холандската монархии. Разбира се, нито Уиндзорите, нито представителите на Оранжската династия могат да се конкурират с в действителност старите династии в лицето на техните потомци - Меровингите, Рюриковичите, Чингизидите, само че, както се споделя, когато няма риба и ракът е риба;

2) Ватикана, католическите религиозни (религиозно-военно-разузнавателни) ордени и тясно свързаната с тях аристокрация на Северна Италия, Южна Германия, Испания и Шотландия;

3) фамилии на финансисти, банкери и огромни индустриалци в Съединени американски щати и Англия, т.е. англосферата - англо-американски и американо-английски кланове;

4) диаспори - еврейска, арменска и ливанска.

С появяването през XVI-XVIII век на международния пазар като единно цяло, капитализма като международна система и страната (state) като форма на неговата организация и затова държавните граници, четирите клъстера се нуждаеха от първо, затворени платформи за съгласуване на ползите и контролиране на спорове на наднационално равнище, второ, отинструменти за осъществяване на своите наднационални по формулировка ползи.

И платформите, и инструментите трябваше да бъдат наднационални и затворени, нещо като тайни структури. Това никога не са теории на конспирацията, това е крипто-политическата стопанска система на капитализма.

Основните стадии от развиването на капитализма като система и образуването на северноатлантическата ръководеща класа са в същото време стадии от образуването на нови затворени наднационални структури (Масонство, Илюминати, Роудс-Милнър общество, Siècle, Cercle, Клубът на островите, Билдербергският клуб).

Представители и на четирите групи от международния хайлайф под една или друга форма, директно или непряко, очевидно или скрито, участват в множеството наднационални структури, през ХХ век – в съвсем всички. Конкретен образец: и Ротшилд, и Рокфелер участваха и в Римския клуб, и в Трилатералната комисия, не приказвам за представителите на диаспорите.

В сегашния Съвет за приобщаващ капитализъм с Ватикана, са Ватикана, Ротшилдови, фондации, корпорации. Наднационалните структури по-често показват и съставляват ползите на избран международен паралелограм от сили, в сравнение с ги формулират, което, несъмнено, не изключва тяхната интензивност в избрана обстановка.

По сходен метод, въпреки и не в равни пропорции, четири клъстера от глобалисти участват на всички „ етажи “ на световната отвесно интегрирана стопанска система (горният „ етаж “ идва от англ. access – достъп), това са „ Големите технологии ”; идващият „ етаж ” са фондовете за ръководство на богатството; третият „ етаж ” – финансисти, които вършат пари от нищото; четвъртият „ етаж ” – военно-промишленият комплекс, химическата индустрия, енергийните корпорации; петият „ етаж ” - промишленост - секторът, който направи Америка велика през 30-те-80-те години на предишния век и който даде обещание, дружно с Америка, да възроди Тръмп; още по-ниско - " етажът " на селското стопанство, главно не става дума за ферми, а за аграрни стопанства от ГМО вид и корпорации, като Монсанто).

В острата обстановка на ХХ век, когато военно-политическата динамичност на капитализма стартира да господства в тесния стопански, международен хайлайф, с изключение на затворените бяха нужни и отворени наднационални структури - Обществото на народите, Организация на обединените нации, Европейските съюз и други с техните наднационални и все по-паразитни бюрокрации в ерата на финансизма, както и полузатворени – Римски клуб, Трилатерална комисия.

Сегашната систематична рецесия на финансовата система в нейния терминален етап се трансформира в непредвиден поврат в историята и връзките сред страната и затворените наднационални структури.

Тъй като капитализмът, изчерпал своите исторически благоприятни условия, престана да подсигурява власт, статус и облаги на международния хайлайф, а финансизмът се оказа временен и недоброкачествен „ балон ” по своите последици, международният хайлайф стартира последователно разграждане на система още в средата на 70-те години.

Развълнуваният финансизъм („ пари от нищото “) и разграбването на зоната на някогашния социалистически лагер, на първо място на Руската федерация, способстваха точно за постепенния и външно не изключително видим темперамент на демонтажа. В същото време пътуващите по света схванаха, че нито грабежът, нито раздуването на „ балона “ могат да продължат постоянно: ориста не дава нищо постоянно (лат. nihil dat fortuna mancipio) и по тази причина капитализмът би трябвало да бъде заменен с нова система - нов международен ред (NWO).

Каква по принцип може и би трябвало да бъде тази система (в интерес на световните сили, несъмнено, и от тяхна гледна точка), стана ясно при започване на 20-21 век.

Тъй като решаващите фактори в материалното произвеждане са станали нематериалните неща - информацията („ духовната “), обществените мрежи (социалните мрежи), точно тяхното заграбване става основното, точно те стават съществени, образувайки нова система на индустриални връзки, обект на заграбване, съставляващи неговите страни. Както акцентира Маркс, обектът на заграбване дефинира субекта на заграбване, т.е. господстващия пласт (класа).

И по този начин, зараждащите нови върхове са притежатели на нематериални фактори на произвеждане като съществени, първоначални. Но в техните ръце, като второстепенни фактори, остава материалната благосъстоятелност върху тях. Основните материални фактори на произвеждане в предходните системи, като предписание, се резервират като второстепенни от притежателите на новата система, най-малко в ранния й стадий: робовладелската благосъстоятелност при феодализма под примата на поземлената благосъстоятелност, поземлената благосъстоятелност на буржоазията като притежател на капитала при капитализма.

Но в дъното на новата, посткапиталистическа система, с цел да станат те съответен детайл на новата система на индустриални връзки, подготвен обект за нови форми на употреба и ограничения, не би трябвало да има никакви индустриални фактори, материални или нематериални, в благосъстоятелност.

Проблемът обаче е, че в актуалния свят, на първо място в ядрото на финансовата система, има значителен пласт - междинният (средна класа, дребен и междинен бизнес), настоящ като притежател на материалните фактори на произвеждане. А общият му дял в международното благосъстояние не е по никакъв начин дребен – има от какво да се печели.

Обикновено международното благосъстояние се преглежда по два метода: като цяло, като общ брой от активи и пасиви (т.е. най-вече дългове) и единствено като активи.

Световното благосъстояние като цяло се прави оценка на 418,3 трилиона долара; 45,6% принадлежат на 1,1% (56 милиона души). Това са тези, които имат над 1 милион, милиардерите са 2150 души. Те имат толкоз, колкото цели 4,6 милиарда души (60% от населението). Тези 0,0038% съставляват 63 трилиона благосъстояние - 1/3 от това, което имат 56-те милиона души.

Следващата група - тези, които имат от 100 хиляди до 1 милион $ - междинният пласт. Това са 11,1% (583 милиона души), те имат 39,1% от международното благосъстояние.

Следващите са от 10 до 100 хиляди Техните 32,8% (1,7 милиарда души) имат 13,7% от благосъстоянието.

Следващата група - от 0 до 10 хиляди - 55% (2,9 милиарда), 1,3% благосъстояние.

Ако изключим този финален пласт - няма какво да вземем от тях, тогава се оказва, че 43,9% от популацията (2 283 милиона души) имат 52,8% от международното благосъстояние, малко под 1,1% (т.е. 56 милиона)*.

Въз основа на тези калкулации борбата за посткапиталистическото бъдеще е конфликт на 56 милиона души с 2,283 милиона, по време на който първите възнамеряват да лишат от благосъстоятелност вторите.

Ако премахнем пасивите и оставим активите, картината наподобява по този начин. Най-често срещаната цифра е 90 трилиона $, като 1% имат 35 трилиона $, 12-15% имат 40 трилиона $, а 85% от популацията има останалите 15 трилиона $.

Задачата на най-горния 1% е да експроприира 12-15%. В същото време се води яростна битка в границите на топ 1%, където разликата сред горните 0,1% и останалите - 0,9% се е нараснала даже повече, в сравнение с надлежно сред 1% и 12-15%. Средната каста, „ еднопроцентните “, във всеки случай бяха наказани на реквизиция и заличаване. Това световно преразпределение на собствеността е належащо изискване за възникване/създаване на нова система NWO. Как ще стане това е различен въпрос.

В същото време би трябвало да се помни, че самото съществуване на солиден междинен пласт в ядрото на финансовата система през последната третина на 19-ти - първата третина на 21-ви век е неповторим феномен, който няма аналози в други обществени системи. Дължи се на ограбването на колониите, нееквивалентната замяна на ядрото и периферията и научно-техническия напредък - пробивът на ядрото от края на 19 доникъде на 20 век - и по принцип, е временен.

Средният пласт е непряк артикул от развиването на индустриалния капитализъм, тумор, който господарите на новата система ще отрежат като (за тях) ненужен. Вълните на „ пост-капиталистически напредък “ са на път да се затворят над междинния пласт на Пост-Запада, евентуално създавайки опция за детонация.

Както отбелязва социологът Барингтън Мур, великите революции се раждат не от триумфалния зов на надигащите се съсловия, а от умиращия плач на класата, над която вълните на напредъка са на път да се затворят (прогреса - за възходящите, несъмнено, за заминаващото е регресия, ентропия).

И по този начин, теоретично „ гроздовете “ на гнева узряват в Пост-Запада, само че това е теоретично: с цел да узреят „ клъстерите “ до стандарта, би трябвало да работим, изключително откакто това е в нашите ползи.

А в чии ползи е прекосяването към NWO? Ако приказваме за " етажите " на една отвесно интегрирана стопанска система, то това, несъмнено, са представители на първите три и частично на четвъртия " етаж ". И, несъмнено, огромната фармация и ГМО.

По-труден е въпросът с клъстерите на международния връх. Тук явно са вероятни разнообразни комбинации, най-странните. Едно е ясно: първите 50-300 фамилии, даже в новия леден свят, евентуално ще запазят позициите си по един или различен метод. Както се споделя в един от детективските романи на Агата Кристи: „ Светът става сложен и това важи за всички, с изключение на за мощните “.

Задачата на международния хайлайф е фрапантно да понижи броя на мощните. Определено в челните редици на строителите на НСР са множеството англо-американски кланове в съюз с Ватикана, ударната мощ е Демократическата партия на Съединени американски щати. Именно на нейните високопоставени служители беше заложено организирането на прехода към NWO.

Очевидно точно с мисълта за Демократическата партия е създаден 16-годишен проект за прехода към NWO, т.е. към посткапитализма. 16 години, тъй като се предполагаше, че ще отнеме 8 години - президентството на Обама, още 8 години - Хилъри Клинтън. Сред ограниченията за преход към НСР централно място заемат следните две.

Първо, основаването на две наднационални трансокеански общности – Трансатлантическо партньорство за търговия и вложения и Транстихоокеанско партньорство. Решаващата роля и в двете трябваше да се играе от транснационалните корпорации (ТНК), банките и фондовете (като BlackRock и The Vanguard Group).

По отношение на всички тези форми, следени в разнообразни елементи от „ господарите на историята “ (нека ви припомня, четири групи: монархо-аристократични фамилии, Ватикана, съчетана с религиозни ордени, банкери и три диаспори - еврейска, арменска и ливанска ), страните и държавните бюрокрации работят като функционален орган,като инструмент от второ равнище.

Инструментът на първо равнище са наднационалните структури за световна съгласуваност и ръководство като Cercle, Siècle, Клуба на островите, Билдербергския клуб и други Показателно е, че хартата на Транстихоокеанското партньорство, която трябваше да контролира връзките на ТНК с страните, беше направена съгласно модела на връзките сред Британската източноиндийска компания (BOIC) и индийските княжества, единствено че вместо княжества към този момент има страни, а на мястото на БОИК - ТНК.

Неслучайно от позиция на ултраглобалистите идеалните форми на организация на посткапиталистическия " нов естествен " свят, главните му единици и неговите макрозони са структури като БОИК, несъмнено, обновени и доведени до равнище мегакорпорации, които да обхванат и изличат страните и да си присвоят репресивните им функционалности.

Второ, нуждата от превъзмогване на рецесията от 2008-2009 година и прехода към Нов международен ред сложи пред международната ръководеща каста в средносрочен проект (в сегашните условия това е 5-7 години) задача за определяне на директен надзор от страна на Пост-Запада над евтините първични материали на Руската федерация и евтината работна ръка на КНР.

Това значи цялостна десуверенизация даже на тези огромни страни и прави излишно наличието на прозападни държавни бюрокрации. Те трябваше да бъдат сменени от ново потомство, възпитано в Пост-Запада, в структури като " чистещите " " Млади световни водачи ". Този вид беше ослепително показан в романа " Новият апаш " на Юрий Козлов.

Генералната подготовка на Пост-Запада да изтрие с гумичка историята на прозападните ръководещи групи беше по този начин наречената Арабска пролет. Световният хайлайф, по-точно неговите квазинаучни прислужници, в това число компрадорският му сегмент в Руската федерация, се пробваха да показват „ арабската пролет ” като извънредно вътрешен развой на арабските страни, „ битка на масите за народна власт ”.

Но през последните 10 години в самия пост-запад се появиха много проучвания, чиито създатели освен безапелационно демонстрираха ролята на външен фактор, на първо място на специфичните служби и неправителствените организации на пост-Запада, в „ Арабска пролет “, само че също по този начин разкри интерпретацията на медиите (по-точно СМРАТ: средствата за всеобща реклама, пропаганда и дезинформация) като спонтанни локални придвижвания за народна власт.

Арабската пролет, в това число ориста на Кадафи, се трансфораха в урок за „ положителните приятели “, те вярно схванаха нещо като „ черна точка “ и реагираха. До този миг, „ в региона ” на 2010 година, в Руската федерация, продължава битката на пет групировки, траяла през цялото време на 90-те години за място под новото слънце, за това кой кого да откъсне от бъдещето и доколко беше завършил.

Говорим за есвееровците в съюз с задгранични търговци, чиновници по сигурността, чиновници на МВД, военни и нарушители. Борбата приключи с победа на чекистите, които в процеса й бяха мощно комерсиализирани, а изгубилите „ щурци ” бяха сложени (не в неприятния смисъл на думата) всеки на своя „ дирек ”. Всичко се намести. Изглежда по правилото живейте и се радвайте, само че не:

„ Всичко би било наред, само че нещо не е наред... като че ли нещо трака или нещо чука... като че ли вятърът мирише или на пушек от пожари, или барут от спирания ”(А. Гайдар).

Вятърът идваше от арабския изток. И стана ясно, че няма да има спокоен живот и беше невероятно да се има вяра на хората, които дадоха обещание живот на Кадафи, само че сами радостно проведоха гибелта му. В тази връзка при завръщането на В.В. Путин, ние интензивно се намесихме в „ игрите на далечните крайбрежия “ – в Сирия, а по-късно през 2014 година се случи Крим – извоювана точка в изгубена игра за Украйна: Руската федерация с няколко седмици, в случай че не и дни, изпревари десанта на американците на полуострова.

Е, тогава борбата ескалира. Изглежда обаче, че до самия край, чак до есента на 2021 година, съветските водачи разчитаха на понижаване на степента на борба. Оказа се друго - и още веднъж трябваше да работя самодейно.

Удивително нещо: какъв брой глупави в арогантността си и арогантни в нелепостта си трябваше да бъдат върховете на Пост-Запада, с цел да притиснат най-прозападния режим в съветската история в ъгъла дотам, че той нямаше различен избор, с изключение на да стартира да се съпротивлява интензивно и да премине точката в тази опозиция без връщане и да премине в положение на обсадена цитадела.

Но още по време на сирийския спор Хенри Кисинджър предизвести, че Америка може да завоюва против Русия в Сирия (той сбърка), само че в този случай най-вероятно ще загуби всичко, което Русия е постигнала за 20 години (това се случи, само че не към Сирия).

Определена част от управлението на КНР също вярно схваща курса на Пост-Запада, почналите процеси, довели до изостряне на китайско-американските връзки, „ тайванския случай “, курса на Си Дзинпин за трети мандат и повишаването на напрежението сред неговата група и така наречен комсомолци.

Черешката на тортата беше, когато Ху Джинтао, водачът на комсомола, последовател на мирния курс към Тайван и помиряването със Съединени американски щати, беше изведен „ под бели ръце “ в коридора. Китай, сходно на Руската федерация, се намира в обстановка на обсадена цитадела.

Все отново две замъци, даже и обсадени, са мощ, изключително като се има поради, че това са две нуклеарни сили. Задачата е да се институционализира този обсадено-крепостнически статут и да се обсади (и в двата смисъла на думата) обсадителят – Пост-Западът.

С началото на крайната фаза на систематичната рецесия международният хайлайф подписа присъдата за суверенитета на Руската федерация и КНР и техните ръководещи пластове в настоящия им тип и реши да се съпротивлява. Основната неволя за ултраглобалистите обаче пристигна от някъде, където не чакаха, от личното им скривалище: Тръмп се трансформира в „ черния лебед “.

Той сигурно не е националистът, какъвто някои биха желали да бъде. Тръмп е обичаен глобалист, който счита, че страната би трябвало да се управлява от Международния валутен фонд, Световната банка и други структури от сходен наднационален вид, само че би трябвало да се резервира. А с нея и промишлеността, заетата работническа класа, междинната каста.

Въпреки това, защото не е националист, Тръмп трябваше да огъне мощно „ ултраглобалистката сопа “ в противоположната посока, с цел да се опита да я изправи. В тази връзка може би главният му резултат е подкопаването до основи, само че без „ тогавашното “, окончателно, на две отвъдокеански формирания – „ два кита “, върху които се гради проектът за постепенен, еволюционен преход към посткапитализъм.

В тази връзка, в изискванията на краткотрайна преса, ултраглобалистите имаха единствено веднъж към НСР - високоскоростен или, в случай че желаете, революционен. Но за това беше належащо да се разчисти почвата в самите Съединени щати, да се върне на Америка статута на леговището на ултраглобализма, което значи да се смъкна Тръмп. Което беше направено през 2020 година посредством държавен прелом, който беше провокиран от Ковид, който удари стопанската система, стартирането на BLM - придвижването на черния нацизъм - и крещяща машинация по време на гласуването.

Дименторът (във всевъзможен смисъл) Байдън беше доведен в Белия дом, ултраглобалистите можеха да побеждават и да засилят активността си както в Пост-Запада, по този начин и отвън него. Ултраглобалистите обаче започнаха да се приготвят за офанзивата, несъмнено, преди 2020 година

Нещо се сподели в Давос през 2017 година, само че главното се случи през 2018 година Тогава се случиха две значими събития: беше оповестен документът на ултраглобалистите „ Цели за 2030 година “ и се организира конференция в Santa Fe Complexity Institute (САЩ). С тези материали желая да срещна читателя.

В документа бяха дефинирани дузина цели за 2030 година

1. Премахване на частната и персонална благосъстоятелност.

2. Универсален базов приход за тези, които са приели „ новото обикновено “.

3. Анулиране на париту в брой, замяната им с цифрова валута.

(Ще прибавя от себе си: цифровата валута не е пари, а средство за обществен надзор.)

4. Система от въглеводородни рейтинги за страни и корпорации.

5. Строг обществен надзор (дронове, различаване на лица).

6. Нормиране на употребяваните храни, сила и естествени запаси.

7. Патенти за семенния фонд и ограничение на опцията за ястие на хранителни артикули от лично произвеждане.

8. Почти цялостно унищожаване на скотовъдството. Прехвърляне на по-голямата част от популацията или към изкуствени протеинови храни, или към вегетариански диети.

(Ще прибавя от себе си: в Холандия, в Харлем, от 2023 година е неразрешено рекламирането на месни артикули, месни ястия на публични места. Предстои още: съгласно известия в медиите през октомври 2022 година е взето решение в Холандия, страната да изкупи наложително 600 ферми за добитък от техните притежатели. Сбогом на отглеждането на животни и висококачествените протеинови храни.)

9. Контрол на раждаемостта. (Това е обезлюдяване.)

10. Задължителна (т.е. принудителна) имунизация.

11. Забрана на различни форми на лекуване.

12. Анулиране на половите разлики.

Последното не е нищо друго с изключение на удар освен върху фамилията, само че и върху индивида и човечеството като биологичен тип. Веднъж Енгелс назова своя труд за цивилизацията за разлика от варварството „ Произходът на фамилията, частната благосъстоятелност и страната “.

Изпълнението на " Целите... " включва унищожаването на всичко, което е основало човешката цивилизация. В тази връзка, гледайки напред, означавам: ултраглобалистите се стремят освен да основат посткапитализъм, който е комфортен за тях в световен мащаб, само че, първо, да рестартират историята във формата, в която се е развила от неолитната гражданска война насам, т.е. последните 10-12 хиляди години, и да я насочи към институционализиран неоварваризъм, футуро-архаизъм, и второ, да сложи под надзор (социо-) биологичната еволюция, като я върне обратно и преобърне главната част от планетата популацията в обществени животни без качества, без еднаквост.

Ако документът „ Цели... “ единствено обрисува цели, тогава в полемиките на конференцията в Института за трудност на Санта Фе (в началото на който са Рекс Тилърсън и няколко специфични структури, на първо място Агенцията за национална сигурност), тактиката е дефинирано – средство за постигането им.

На конференцията с кодовото име „ Рисковете на един уязвим свят “ участваха корпоративни ръководители, политици и високопоставени офицери от разузнаването. След като бяха изслушани и разисквани шест отчета (общи; стопанска система и индустрия; опасност за стабилността и реда от изкуствения интелект; климат; енергетика; демография), стартира полемика за главните вероятни и мечтани сюжети за развиване на човечеството – несъмнено, в полза на топ 0, 1% от международния топ, който обслужват участниците.

Първите два сюжета - революционен (човечеството взема решение сегашни остри проблеми и прави първокласен пробив в бъдещето) и най-благоприятен (човечеството просто взема решение належащи проблеми без пробив) - бяха отхвърлени от голямото болшинство от участниците като малко евентуални за осъществяване.

Причината е ниското равнище на интелектуалност и воля на международния хайлайф, от една страна, и добре охраненият конформизъм, неналичието на самодейност и тесногръдието на по-голямата част от популацията, от друга.

Третият сюжет - злополука - е считан за най-вероятен от 55% от участниците. Четвъртият сюжет провокира максимален интерес – 25% гласоподаваха за целесъобразността му. Нарича се „ антропологичен преход “. Говорим за основаването на общество, чиито върхове и дъна се разграничават като два биологични типа.

Висшите съсловия, с неведнъж изменящи се органи, живеят 120–140 години в екологично чисти зони („ анклави “), в това число плаващи градове, ядат висококачествена естествена протеинова храна и държат по-ниските класове и запаси под цялостен надзор.

Низшите съсловия живеят 40–60 години, физически са слаби, всъщност необразовани, живеят в екологично нечисти региони, потопени в разширена, т.е. виртуална действителност. Станислав Лем в " Сумата на технологията " го назова фантоматика.

Всъщност имаме двукастово общество в духа на елоите и морлоците от Машината на времето на Х. Г. Уелс без намек за междинния пласт („ класа “), който първи би трябвало да легне „ под ножа “ на реквизиция по време на антропологичния преход към Нов международен ред.

И по този начин, задачите са избрани, за идеята. Но по какъв начин да задействате самия преход? Още през 2010 година идеологът на мондиализма Жак Атали искрено съобщи в изявление, че една пандемия може да се трансформира в подтик за НСР. Подобни мисли за този тип " трансформиращо събитие " бяха изразени от Доналд Ръмсфелд, когато беше министър на защитата на Съединени американски щати и човек от фондация Рокфелер.

И в този момент, през октомври 2019 година, Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс организира учението Събитие 201 („ Събитие 201 “). На ученията се отработват ограничения за битка с пандемията от ковид. И идва през 2020 година! Поръчано - получено.

По-точно ето по какъв начин: изначало медиите крещят за повишаването на болните, а на 11 март 2020 година шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, етиопец с известност на подкупен служител и троцкист, любим на Гейтс, декларира:

„ Стигнахме до заключението, че заболяването може да се преглежда като пандемия. “

По-късно Гебрейсус ще подчертае, че СЗО не е оповестила пандемия, а единствено е направила съмнение. В същото време обаче си спомняме, че всички държавни управления, като се изключи беларуското и шведското, щракаха с петите и се втурнаха да ползват ограничения, надалеч надхвърлящи нужните. Започна коронавирусната рецесия - провокирана психологична зараза, съчетана със обществено репресивни и депривационни ограничения. Директно съгласно Мишел Фуко – „ наглеждай и наказвай “ (survéiller et punir).

Само малко повече от три месеца след оповестяването на пандемията излиза книгата на ултраглобалиста, уредник на Световния стопански конгрес в Давос, Клаус Шваб, в съавторство с Тиери Малерет - „ COVID-19: Голямото нулиране ” (COVID-19: Голямото нулиране). Думата restart е неправилно преведена като " рестартиране ", само че рестартиране е обновявнане, нулирането е restart, reset. Всъщност Шваб и Малър приказват за нулиране, нулиране на предходната история.

Накратко главните заключения и оферти от книгата, всъщност програмата за деяние на ултраглобалистите, могат да бъдат систематизирани по следния метод.

Шваб признава, че Ковид въобще не е екзистенциална опасност - не може да се съпоставя нито с " черната гибел " от XIV век, нито с испанския грип от 1918-1919 година, само че все пак е от огромно значение, защото тя ви разрешава фрапантно да ускорите тези процеси, които към този момент се движат в 21-ви век и би трябвало да отведат хората в света на „ новото обикновено “.

Тези процеси са развиване на „ зелена стопанска система “ (да се чете: деиндустриализация под предлог изменение на климата, сякаш породено от човека); курс за понижаване на потреблението (разбира се, това не се отнася за международния хайлайф и Шваб лично); цифровизация (дигитален обществен контрол) и роботизация; задълбочаване на равенството сред половете; битка за правата на ЛГБТ, поглъщането на държава(и) от корпорации.

Въпреки че Шваб като мантра повтаря думите за неизбежността на пост-COVID света на „ новото обикновено “, той изброява заплахите, от които е повече от обезпокоен: а) всеобща съпротива; б) закъснение на процеса във времето - належащо е всичко да се направи за малко време (социален блицкриг); в) в случай че една от трите най-големи страни - Съединени американски щати, РФ, КНР напусне " плана ", той не се извършва.

Възхвалявайки по всевъзможен метод Новия международен ред, Шваб незабавно споделя, че ковидът ще усили неравенството – обществено, икономическо, политическо, психическо, в достъпа до медицински услуги. Роботизацията ще утежни ситуацията на служащите.

Шваб приказва за понижаване на социално-икономическото пространство на дребния и междинен бизнес, швабският свят е свят на корпорации и в това време свят на доста влошено качество на живот за по-голямата част от популацията. Всъщност обердавосианецът се връща към неомалтусианската идея за „ нулев напредък “ на Римския клуб в нов вид – degrowth (не-растеж, анти-растеж, противоположен растеж).

Той с възторг се причислява към манифеста, подписан през май 2020 година от 1100 специалисти – поддръжници на курса за „ равнопоставеност в намаляването на качеството на стопанската система “.

Задачата, съгласно тях, е да се сътвори намаляваща стопанска система. Шваб написа, че такава стопанска система " ще ни води до бъдеще, в което можем да живеем по-добре с по-малко " (където можем да живеем по-добре с по-малко).

Като образец за живот на най-ниското равнище Шваб цитира Патагония - суровия завършек на бедната страна Аржентина. „ Патагонизацията ” е ориста на периферията и полупериферията на по-голямата част от света (всъщност ще се окаже хаитизация и сомализация).

За по-малка част - " японизация " (моделът на Япония във типа, в който съществува след ужасния стопански удар от края на 90-те). И двете са регресия, деградация.

По доста автентичен метод Шваб се занимава с капитализма, обосновавайки курса на отнемане на междинната каста от благосъстоятелност върху материалните фактори на произвеждане (да се чете, курса на заличаване на междинната каста, т.е. дребния и междинен бизнес) с нуждата да се сътвори най-висшата форма на капитализъм, която служи на всички хора – заинтригуваната страна.

Всъщност капитализмът на заинтригуваните страни не просто не е капитализъм, а средство за заличаване на капитализма, и то не в полза на трудещите се, както са мечтали Маркс и комунистите, а на тясна шепа милиардери.

Заинтересованата страна се разграничава от акционера по това, че не има имущество, той е участваща страна, лице, заинтригувано от действието на този бизнес; " второстепенен участник в голям търговски план. "

* Цифрите са основани на материалите на A.V. Лежави от книгата „ По пътя към Нова Швабия “ (М., 2022)

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР