Който отказва или още умува дали да се ваксинира, ще

...
Който отказва или още умува дали да се ваксинира, ще
Коментари Харесай

Задава се времето на големите глоби за отказ от маски и ваксиниране

Който отхвърля или още умува дали да се имунизира, ще би трябвало да е подготвен да си заплати за това. В дословния смисъл и в брой.

Всеки път, когато някой бъде хванат да не носи защитна маска, санкцията се повишава в пъти. Ако няма пари, влиза зад решетките да си я излежи.

Избралият да не се имунизира, би трябвало да е подготвен да заплати сметката за лекуване от COVID-19, в случай че се разболее. Здравното министерство дава ориентировъчна цена за престой в интензивно отделения - малко под 19 хиляди щатски $.

Това не е някакъв диалог на маса от " разбирачи " по какъв начин би трябвало да се организират имунизационни акции. Такива ограничения към този момент са въведени или се обмислят в Европа и по света. В началото на 2022 година е доста евентуално да са действителност в страни от Европейски Съюз.

Става дума за съществени санкции за физически лица и компании, а не за загуба на приходи от стартиране на неимунизирани в неплатен отпуск или отстраняването им от работа, в това число с преустановяване на трудовия контракт. Има и сериозен проблем - по какъв начин управлява налагането и по какъв начин се събират тези парични наказания - на който управляващите не дават явен отговор.

Гърция даде във вторник 6 седмици на неимунизираните над половин милион поданици над 60 години да си слагат най-малко една доза. На 16 януари 2022 година следва санкция от 100 евро за неспазилите решението на държавното управление. Тя ще се постанова всеки месец, до момента в който неимунизираният отхвърля. При междинна месечна пенсия от 730 евро една санкция е неприятна. Но при систематичен отвод от имунизиране сумата набъбва до 1200 евро и стартира да наближава две пенсии. Ефектът се видя незабавно - броят на възрастните, записали се за имунизиране скочи три пъти за 1 час до 1500 души, пресметна в. " Катимерини ". До края на работния ден брот им доближи 6 хиляди при приблизително към 2600 дневно до момента. През ноември, когато бяха въведени строги ограничавания за неимунизирани, доза си бяха сложили едвам към 60 хиляди от към 520-580 хиляди от тази възрастова група, отказвали до момента да се защитят, а в този момент пълнят интензивните отделения (по думите на премиера Кирякос Мицотакис).

Преди да разгласи санкцията кабинетът към този момент бе въвел наложителен бърз тест два пъти седмично - още един разход от към 80 евро месечно, напомни Хелена Смит, сътрудник на " Гардиън " в Атина. Тя добави, че събраните по този метод средства отиват в специфичен фонд за подкрепяне на претрупаната система за публично опазване на здравето. Мицотакис разгласи през вчерашния ден и най-малко един " морков " - през декември и при започване на януари ще се раздават безвъзмездни комплекти за тестване, с които хората могат да се ревизират дали са инфектирани и по този начин да се открият доста по-лесно асимптоматичните случаи в обществото.

 Задава се времето на огромните санкции за отвод от маски и имунизиране
© Reuters

А законни ли са санкциите и наложителното имунизиране? Да, съобщи пред радио Skai Андонис Манитакис, професор по конституционно право. Той се базира на решения на Конституционния съд на Гърция, европейски съдилища и Европейския съд за правата на индивида, удостоверили, че не е нарушен законът, когато страната задължи избрани групи, в това число деца, да се имунизират.

" Свободата им не е нарушена, изключително когато животът на десетки хора могат да бъдат избавени всеки ден. Ако не се вземат ограничения, огромен % от тази възрастова група ще продължат да умират. Затова е целесъобразно ограничението на едно право в името на отбраната на живот, който е висша полезност ", изясни той. Относно санкцията коментарът му е, че който не може да си разреши 100 евро, да отиде да се имунизира. " В този случай страната изчерпи всички ограничения, откакто напролет избягваше наложителното имунизиране и предпочиташе тактиката на увещание и свободен избор. "

Как е в България

Неспазването на ограниченията е административно нарушаване. В Закона за здравето е записано, че санкциите за нарушение на противоепидемични ограничения са:
Проверяващите преценят размера на глобата и може да се лимитират единствено до предупредително наставление. Глоба може да се апелира в съда и не се заплаща преди края на процедурата, който може да е след повече от година.

Полицаи също могат да сформират сигнален протокол или да стартират произвеждане, което минава през прокуратурата, а тя да повдигне обвиняване по член 355 от Наказателния кодекс, където наказването е затвор до пет години и санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лева, " в случай че действието е осъществено по време на зараза, пандемия или изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи ".
Тежките санкции не са единствено във връзка имунизирането
В Англия от 16 ч. през вчерашния ден е в действие обвързване да се носят защитни маски като една от ограниченията за закъснение разпространенето на разновидността Омикрон. Те важат - с някои изключения за избрани категории чиновници и деца под 11 година - за магазини, молове, банки, пощенски офиси и публичния превоз. Нарушител се глобява с 200 паунда. При наново нарушаване санкцията се удвоява, третият път има отново удвояване до 800 паунда. Така изключително упоритите съперници на маските бързо стигат до шеста санкция от 6400 паунда (малко над 7500 евро) и тя остава на това равнище за всяка последващо нарушаване.

 Задава се времето на огромните санкции за отвод от маски и имунизиране
© Reuters

Ако Гърция е първата страна в Европейски Съюз, въвела наложително имунизиране на цяла възрастова група, то Австрия е първата, оповестила всеобщо задължаване за имунизиране (без бременни и малолетни), само че от 1 февруари 2022 година Властите приготвят подобаващ закон и в него са планувани тежки финансови наказания за тези, които безпричинно отхвърлят да се имунизират. Според медиите във Виена в плана е записана санкция от 7200 евро.

" Ди Пресе " и многотиражният " Кронен цайтунг " описват, че:
Законопроектът занапред се разисква и предстои на промени. Изданието твърди, че е планувано законът да е в действие три години.

Когато канцлерът Александер Шаленберг разгласи въвеждането на наложително имунизиране, загатна за административни санкции и изясни фрапантната мярка с неуспех на доброволната акция от съперниците на ваксини. " Твърде доста политическите сили, съперници на имунизирането и подправени вести подстрекават хората в страната да отхвърлят. "

След края на цялостната обсада на Австрия на 12 декември за неимунизираните рестриктивните мерки остават безсрочно - възбрана да напущат дома си без особена причина с изключение пътуването до работа, учебно заведение, магазин за храни или здравно заведение.

 Задава се времето на огромните санкции за отвод от маски и имунизиране
© Reuters

По мотив австрийския проектозакон в Русия публицисти питаха представителя на Кремъл дали там не обмислят нещо сходно. Отговорът на Дмитрий Песков бе: " Не, не позволяваме, че такива ограничения ще бъдат въведени в Русия ". В средата на октомври, когато стартира бързото увеличение броя на инфектирани и умряли, управляващите заявяваха, че не са решавали нищо, което да направи имунизирането наложително. Против се е изказвал и президентът Владимир Путин. Три седмици поред смъртността остава рекордно висока - към 1200 жертви на COVID-19 всеки ден.
Да взимаш и да даваш
В Съединени американски щати методът е друг, а и непрестанно решения на Вашингтон за битка с пандемията се оспорват в съда и стопират в обособени щати. На места даже се оказва помощ на бизнеса от специфични фондове, в случай че бъде санкциониран. Това е и водещата отлика от Европа - глобата е за работодателя, а той има интерес да изисква или принуди чиновниците си да се имунизират, с цел да не го глобяват.

 Задава се времето на огромните санкции за отвод от маски и имунизиране
© Reuters

Докато разнообразни съдилища разискват дали могат да влязат в действие ограничения, засягащи 84 млиона работещи американци, конгресмени демократи оферират за компании с над 100 чиновници фрапантно увеличение на санкциите на работното място и удвояване на трудовите инспектори (бивш чиновник на организацията твърди, е шансът шеф да бъде посетен от подобен контрольор сега е един път на 134 години).
Новите оферти са санкциите за тежки нарушавания да скочат от 653 на 000, а при тенденциозен рецидив - от 6 532 на 0 000 (средната санкция сега е към 00).
Департаментът по трудовите връзки в администрацията на президента Джо Байдън желае от 5 декември неимунизираните чиновници да носят на работа защитна маска, а от 4 януари 2022 година - да бъдат тествани най-малко един път седмично. По данни от октомврийско изследване на Kaiser Family Foundation към 5% неимунизирани чиновници са напуснали работодатели, наложили им наложително имунизиране.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР