“Който не е живял в тоталитарна епоха и тоталитарна система

...
“Който не е живял в тоталитарна епоха и тоталитарна система
Коментари Харесай

Проф. Топалов: От 9 септември 1944 г. тръгва нашето нещастие

“Който не е живял в тоталитарна ера и тоталитарна система не може да си показа какъв брой цялостен беше натискът върху личността ", сподели професорът, предава " Дарик Радио ".

“Който не е живял в тоталитарна ера и тоталитарна система не може да си показа какъв брой цялостен беше натискът върху личността. Хората на културата най-остро понасяха тази идеологическа преса, която стоеше върху човек. Защото елементарния служащ, даже и част от другата интелигенция, усещаше този терор, само че някак си, сякаш по-леко го понасяше. Интелигенцията обаче, която познава историята, която познава идеологиите и историята на идеологиите, която познава историята на духовността на човечеството - за нея беше огромно мъчение това. "  Така стартира диалогът с проф. Кирил Топалов, описвайки тоталността на режима преди 1989 година.

“Идеологии постоянно ще има. Човечеството без идеологии не може да живее. Лошото е, че доста постоянно, когато излизаш от една идеология, ти неумишлено можеш да влетиш в друга, която в някои връзки да е по-добра от предходната, само че в други да е по-лоша. От тук идва този дисбаланс и хората се питат “Кое е по-добро - това което беше или това, което е в този момент? ". Някои даже нямат и разбиране какво значи тъкмо народна власт ", обясни професорът.

“Нашият нрав е много деформиран още по времето на Османското господство. Забележете, че не използвам думата иго ", вмъкна професорът и изясни разликата сред думата иго и това да попадаш в рамките на реформирана империя от XVIII и XIX век и продължи “Тогава се основава тази българска философия “мразим да умрем, умрем да ненавиждаме ". Богатия, напредналия, образования, лидера е бил колкото обект на удивление, толкоз и обект на омраза ", обясни проф. Топалов за образуването на българската буржоазия и отношението към нея в интервала преди освобождението.

“Периодът, в който българската буржоазия е била доста съответна е възходът на българската държава след освобождението, този интервал приключи на 9 септември, когато беше избит целият български елит. Духовен, интелектуален, теоретичен, живописен, боен, икономически, финансов - всичко беше избито. От там потегля към този момент този развой да мразиш властника, да мразиш богатия, да мразиш по-напредналия, тъй като те не са били естествено достигнали до властта, благосъстоянието и всичко друго, а по един анормален път, като се избива целия елит на България. От там потегля нашето нещастие. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР