Който е разбрал темата на матурата по български език и

...
Който е разбрал темата на матурата по български език и
Коментари Харесай

Объркаха благодеянието с благоденствието на матурата по бълг...

Който е схванал тематиката на матурата по български език и литература тази година, би трябвало да се е справил с нея. Йордан Йовков е желан създател от зрелостниците, а „ Песента на колелетата “ е измежду най-популярните му разкази.

Веднага след края на изпита обаче се оказа, че комплициране е провокирала една дума във формулировката „ Смисълът на благодеянието “. И зрелостници са писали за благоденствието.



В последната 41. задача от изпитния формат те трябваше да разсъждават върху тематиката в аргументативен текст, като избираха сред есе и интерпретативно съчинение. От младежите се чака да са показали дарба да схващат и поясняват поставената тематика, да формулират и аргументират теза, както и да са посочили висока езикова просвета, обясниха от МОН.



Маргарита Николова, която приключва Хуманитарната гимназия, добре познава творчеството на Йовков. Но й се коства, че и да не беше по този начин, предоставеният фрагмент подсказва задоволително – диалогът с Джапар, в който Сали Яшар осъзнава, че не е нужно да прави себап, тъй като неговото най-голямо милосърдие са измайсторените от него каруци, които пеят по пътищата – всяка със своя глас.



„ За мен смисълът на благодеянието е да не очакваш нищо в подмяна на своето положително. И когато виждаш, че със своя труд правиш другите щастливи, това да ти е премията “, разсъждава Маргарита.

Макар че от МОН официално не олекотиха изпитните формати и от тях не отпаднаха творби като предходната година, съгласно момичето зрелостниците в този момент въпреки всичко са били „ помилвани “ и са били взети поради тестванията през годината с периодично повтаряне на онлайн и присъствено образование.



Самата Маргарита и съучениците й не се затруднили и в тестовата част – да вземем за пример да свържат „ Сън “ с името на Вапцаров, а „ Ний “ – със Смирненски. Който е чел творбите, с лекост уточни и от кое място са литературните герои: баба Марга от „ Гераците “, кака Гинка от „ Под игото “, Благолажа от „ Косачи “ на Елин Пелин, Люцкана от „ Последна наслада “ на Йовков. Най-подготвените съзряха дребна клопка единствено във въпроса по какъв начин е вярно – устойчивост или издръжливост.



„ Надявам се на 4,50. Така, като изкарам повече, след това ще се веселя. Сега по-добре да не си сътворявам огромни упования “, не бърза да се радва прекалено много Лилия Милева от паралелката по френски в Хуманитарната.

Доволни бяха освен учениците на това школо. Като видях Йовков, извиках ура и започнах да пиша, показа на излизане след две страници и половина интерпретативно съчинение Александър Ангелов от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Написал и за създателя, и за описа, и за историята на творбата.



Валентин от Френската пък предпочел да обърне тематиката към себе си и да напише есе, без да се опира на „ Песента на колелетата “.

„ Заданието е положително. Всеки има персонално прекарване, обвързвано с тази тематика “, отдъхна си неговата класна и преподавателка по литература. Всяка година тя изпраща своите зрелостници на матура и ги чака, до момента в който и последният излезе от ПГСАГ „ Арх. Камен Петков “. Предния ден получила над 50 позвънявания с последни въпроси и разяснения върху материала през годината. Според учителката обаче има заплаха фактически зрелостниците да не са вникнали добре в смисъла на думата „ милосърдие “ и да са се подвели още в изискването на заданието.



За следващ път и на тази матура дванайсетокласниците се оплакаха, че не им е стигнало времето за работа по втория модул. Но не беше изключително мъчно, произнесоха се ученици на Професионалната гимназия по битова техника и Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Момчета от Механото обаче излязоха след втория модул и въобще не желаеха да работят по третия.



Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка тройка са нужни 23 точки. Шестица получават учениците с минимум 95 точки.

Снимки: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР