Който е ходил в Преображенския манастир близо до Велико Търново,

...
Който е ходил в Преображенския манастир близо до Велико Търново,
Коментари Харесай

Сезоните на живота

Който е ходил в Преображенския манастир покрай Велико Търново, няма по какъв начин да е пропуснал стенописа Колелото на живота на Захари Зограф. В него са изобразени двата пътя, по които върви човек – на благосъстоянието и властта (изобразени с торбичка и скиптър) и на духовното израстване и развиване. В колелото са вплетени и другите стадии в живота ни, показани като четирите годишни времена. В тази публикация съм синтезирал главните моменти, свързани с нашите персонални финанси и вложения, в другите сезони от земния ни път.

Пролет

Още след раждането си, новият живот стартира да се учи и да опознава света. Първите учители са неговите родители, които му демонстрират по какъв начин може да оцелее и да се развива като възрастен. След това просветителната система поема младежа и му предава знанията, до които са достигнали поколенията преди него. В междинното учебно заведение, младежът се приготвя да заеме неговото място в обществото и сферата, в която ще е най-полезен на останалите.

Висшето обучение е за тези, които желаят да доближат по-високи върхове в науката и да се развиват в бъдещата си специалност. Ако желаеме да учим в влиятелен университет, средствата за него би трябвало да се обезпечат със студентски заеми или с финансова помощ от нашите родители.

До нашата 30-годишнина, ние към този момент сме натрупали задоволително познания и умения, с цел да стартираме да изкарваме сами прехраната ни, да живеем в лично жилище и да се отделим от родителите ни. В този стадий на живота ни приходите (и разходите) са ниски и харчим парите си най-вече за себе си, за занимания и за търсене на нашата половинка.

Какво може да създадем за персоналните ни финанси в този стадий от нашия живот?

Аз я назовавам пирамидата на триумфа и тя включва три детайла. В основата са знанията. Когато сме в университета, имаме задоволително време, с цел да четем книги, да вървим на разнообразни курсове (голяма част са безвъзмездни или на ниски цени) и да се развиваме. Вторият детайл от тази пирамида са уменията, т.е. да знаем по какъв начин да използван научените неща на процедура. Аз си мислех, че щом съм получил познания за вложение в университета, ще имам и уменията да го направя в действителния живот. Не беше тъкмо по този начин. Оказа се, че има много „ тънки “ моменти, на които трябваше да се науча.

Върха на пирамидата е опитът. След като имаме нужните познания и умения, би трябвало да стартираме да трупаме действителен опит. Дори да имаме свободни 50 или 100 лв. на месец (знам какъв брой е мъчно студент или човек с ниска заплата да задели тези пари, само че все пак) е добре да стартираме да построяваме нашия финансов триумф.

Ако мога да обобщя, в пролетта на нашия живот е задоволително да натрупаме нужните ни познания, умения и малко опит (да посеем семената), с цел да сме спокойни за идващия сезон.

Лято

Това е времето сред 30 и 50 години. В този сезон от живота на индивида, посетите семена след още малко грижи стартират да дават първите си плодове. Доходите стартират да се усилват доста бързо, в случай че сме построили добре нашата пирамида от познания, умения и опит. В началото на лятото ние работим за нашето име, а в един миг то стартира да работи за нас. На процедура това значи, че ставаме все по-добри и по-търсени от работодатели или от клиенти.

Лошата вест е, че през този стадий от живота ни разноските също се усилват с бързи темпове. Купуваме си лична кола, жилище на погашение, започваме да пътуваме повече, да си купуваме все по-скъпи телефони, облекла, бижута и други. Всичко това е обикновено е сме чакали този миг цели 20 или повече години, до момента в който сме се обучавали и сме получавали пари от нашите родители. В един миг, когато се появят децата, уговорките и разноските ни се усилват още повече. Вече би трябвало да мислим освен за себе си, а и за други хора (и това е част от Колелото на живота).

Какво може да създадем за персоналните ни финанси в този стадий от нашия живот?

Най-трудното нещо е да прекъснем връзката сред по-високите приходи и по-големите разноски. Ако не успеем, ще би трябвало да работим до края на живота си и ще имаме финансови проблеми до сетния ни мирис. При сполучливо излизане от „ омагьосаната въртележка “ и икономисване на част от приходите, нещата могат да се развият по по-добър метод. Ако към момента не сме построили пирамидата на триумфа в вложението, в този момент е момента. Заделените средства при добър избор на активи могат да ни носят релативно пасивни приходи до края на живота и да усилват нашето благосъстояние. Никога не е късно да стартираме това, само че през слънчевите и топли дни е изключително уместно.

Друго значимо нещо през лятото на нашия живот е да изплатим заемите си. Има доста проучвания в България, които демонстрират, че оптималните приходи получаваме до 50-тата ни годишнина и по-късно понижават, а откакто се пенсионираме, те спадат фрапантно. Не по-малка отговорност е и да отгледаме, възпитаме и образоваме нашите деца, които да станат сполучливи и виновни възрастни.

Есен

Годините сред 50 и 65 са есента на нашия живот и дали тя ще е златна или изпълнена с компликации и финансови проблеми, зависи от това какво сме правили напролет и лятото. Ако сме изплатили заемите си, икономисали сме задоволително и сме вложили тази сума в положително портфолио от активи, което пораства и ни носи пасивни приходи, няма от какво да се тормозим.

Ако разчитаме единствено на нашата заплата, може да се окаже, че има по-млади и готови хора (желаещи по-ниски заплати), които да заемат позицията ни в компанията. А ще се съгласим, че човек над 50 години мъчно би си намерил работа, даже да има висока подготовка и опит (най-вероятно, CV-то му ще попадне в директория „ overqualified “, т.е. прекомерно дипломиран за работата, за която кандидатства).

В случай, че заемите ни са изплатени и децата ни към този момент са поели по своя път, разноските ни ще намалеят и може да спестим част от тях или да се отдадем на нашите занимания, да пътуваме повече или нещо друго, което ни носи наслаждение. Много е изкушаващо в този интервал да купите жилище на детето си със събраните пари или да му помогнете за нещо друго, само че не мисля, че това е рационално решение по две аргументи. Първата е, че тези пари ще ви трябват, когато получите от страната ниска пенсия и втората е, че по този начин вършим неприятна услуга на децата си, които ще не престават да разчитат на нас още дълги години.

Зима

Дали този сезон ще се трансформира в „ зимата на нашето неодобрение “ или в „ златните години “ на нашия живот, още веднъж зависи основно от нас самите. За страдание, пенсионната ни система няма да може да обезпечи почтени пенсии и ще би трябвало да разчитаме на събраните и вложени пари от предходните сезони. Не желая да съм неприятен оракул, само че за хората, които сега са в летните си години, може въобще да няма пенсии.

В същото време, с възрастта има едно перо от разноските ни, което непрестанно се усилва и това са медицинските грижи и медикаментите. При доста пенсионери те са над 50% от всичките им разходи. Не са малко и случаите, в които хора си отиват от този свят заради липса на средства за интервенция или съответно лекуване.

Продължителността на живота непрестанно се усилва и в случай че през зимата имаме задоволително сили и сила може да помислим и за социална активност или да споделяме нашия професионален и житейски опит. Друго, за което бих помислил е да не сме в тежест на децата си.

За край

Ако имате опция, посетете Преображенския манастир и отделете малко време, с цел да разгледате деликатно шедьовъра на Захари Зограф на южната му стена (снимка на Колелото на живота може да се откри и в интернет, само че не е същото). Както в доста от стенописите на Леонардо да Винчи, в него има закодирани безконечни истини, неподвластни на времето. В изображението ще открием поредност от знаци като любовта, хубостта, парите, властта, духовния път, израстването и по какъв начин всички те се преплитат в нашия живот. Сигурен съм, че всеки ще открие нещо за себе си и ще му даде изясненост по какъв начин желае да протече земният му път оттук насетне.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР