, която отново е иРНК, кодираща същия протеинов антиген. Една

...
, която отново е иРНК, кодираща същия протеинов антиген. Една
Коментари Харесай

Изследване показва основните разлики и страничните реакции при ваксините на Pfizer и Moderna

, която още веднъж е иРНК, кодираща същия протеинов антиген. Една от значимите разлики сред двете утвърдени ваксини е, че тази на Pfizer съдържа 30 микрограма на доза, а тази на Moderna - 100 микрограма.
На 30 декември бяха оповестени публични данни по отношение на успеваемостта и сигурността на имунизацията на Moderna. В изследването присъединяване са взели 30 420 индивида, разграничени на две равни групи - имунизирани и плацебо група. 96% от тях са получили две дози, 2.2% не са получили заради съществуване на COVID-19 зараза. Участниците са били над 18 години и не са боледували от COVID-19. За да е изцяло представителна извадката, в проучването са поканени хора на друга възраст, с друга раса и етнос, в разнообразни рискови групи и други.
 С какво имунизацията на Moderna е по-добра от тази на Pfizer? С какво имунизацията на Moderna е по-добра от тази на Pfizer?
В понеделник (11 януари) се чака у нас да дойде първата доставка от втората утвърдена в Европа ваксина против ковид - препара...
Хората в групата на имунизираните са получили първа доза от 0.5 ml със 100 микгрограма иРНК, а след 28 дни още една доза. Плацебо групата са получили солеви разтвор.
След втората доза описаните реакции при имунизираните са били 88.6% и 18.8% при плацебо групата. Най-често хората са се оплаквали от болежка в зоната на инжектиране (86%), което е обикновено. Описани са и късни реакции (до 8 дни след ваксиниране) при 0.8% след първата доза и 0.2% след втората - еритема, локално загрубяване на кожата, нараснала сензитивност и други. Реакциите отшумяват за към 4-5 дни.
Системни странични резултати след първата доза са се следили по-често при имунизираните (54.9%), в сравнение с при при плацебо групата (42.2%). След втората доза 79.4% от имунизираните са докладвали сходна реакция, до момента в който при плацебо групата единствено 36.5%. ПНай-тежките странични реакции са се следили с идентична периодичност както в групата на имунизираните, по този начин и в плацебо групата. Най-честите недоволства са за свръхчувствителност (1.5%), главоболие, изнемощялост и други.
Ефективността на имунизацията е следена в продължение на повече от 120 дни. В плацебо групата са били разказани 185 случая на COVID-19, а в групата на имунизираните 11. Това значи, че междинната успеваемост е към 94.1% и е релативно идентична при другите изследвани групи хора. 30 индивида от плацебо групата са развили изострен COVID-19 (един човек е умрял от заболяването), а в групата на имунизираните - 0.
 Pfizer или Moderna - какво знаем за тези ваксини Pfizer или Moderna - какво знаем за тези ваксини
Европейската организация по медикаментите (ЕМА) утвърди имунизацията на Pfizer/BioNTech, а на 6 януари ще даде мнението си за тази на Moderna....
На пръв взор като че ли при имунизацията на Moderna се следят повече странични резултати, в сравнение с при тази на Pfizer, само че те са в границите на естественото за тези препарати. Може би това се дължи на пъти по-високата доза РНК, която води и до синтез на повече от антигена. Или повода е другия химичен състав на липозомите.
Източник: Lindsey R. Baden, Hana M. El Sahly. 2020. Efficacy and Safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine. DOI: 10.1056/NEJMoa2035389
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР