, която оглавява европейската прокуратура, е поискала допълнителна информация за

, която оглавява европейската прокуратура, е поискала допълнителна информация за ...

Лаура Кьовеши поискала допълнителна информация за седем от нашите делегирани прокурори

, която оглавява европейската прокуратура, е поискала допълнителна информация за седем от нашите делегирани прокурори. Това е станало с писмо, получено в България в края на миналата седмица. Новината беше потвърдена пред от източници от Висшия съдебен съвет. От прокуратурата не са били открити за коментар.
България изпрати на Кьовеши 10 делегирани прокурори колкото бяха поискани от европейската прокуратура. По регламент обаче, делегираните прокурори във всяка страна, която членува в новосъздадената институция може да са двама, така че няма пречка европейската прокуратура да заработи в България и с тримата, спрямо които не се иска допълнителна информация.

Бойко Атанасов: Крайното решение на Лаура Кьовеши ще е голям тест Бойко Атанасов: Крайното решение на Лаура Кьовеши ще е голям тест
"Процедурата на конкурса не се проведе по правилата, приети от ВСС, и съгласно регламента. На мен ми изглеждаше като предопределен избо...
Според сайтът Euractiv одобрените са Вероника Трифонова, Божидара Димова и Венцислав Фердинандов. Основното възражение на европейската прокуратура е, че трима от делегираните прокурори досега са работили като следователи и затова не можели да поддържат обвинението в съда. При самото изслушване обаче, един от най-задаваните въпроси към кандидат-следователите беше за обвинението в съда и писането на обвинителни актове.
Другото възражение на европейската прокуратура било, че някои от делегираните прокурори нямали дълъг стаж, а идвали от районни прокуратури. На изслушването пред прокурорската колегия се явиха 31 кандидати, като на 13 февруари бяха избрани 10. Според запознати на своето заседание другата сряда прокурорската колегия на ВСС ще обсъди писмото на Лаура Кьовеши.

Източник: actualno.com