Коя е твоята суперсила, свързана с парите?В повечето области от

...
Коя е твоята суперсила, свързана с парите?В повечето области от
Коментари Харесай

Коя е твоята суперсила в света на парите?

Коя е твоята суперсила, обвързвана с парите?

В множеството области от човешкия живот е задоволително да намерим хора, които са сполучливи и да копираме техните дейности и държание. При ръководството на персоналните ни финанси не постоянно е по този начин. Богатите хора, които парадират с парите си и си купуват скъпи „ играчки “ не са добър модел за подражателство. От моя опит съм открил, че пътят на всеки човек към благосъстоянието е друг и триумфът зависи на 80% от неговите лични суперсили, свързани с парите. В тази публикация ще ви показва най-често срещаните и ще ви оказа помощ да откриете вашите.

Времето

Сложната рента и задоволително дълъг интервал, с цел да проработи, са нашите най-хубави съдружници по пътя към финансовия триумф, до момента в който неналичието на време е най-големият ни зложелател. Ако стартираме да спестяваме пари в 20-те ни години и да ги влагаме в качествени активи с добра рентабилност, шансът да сме измежду най-богатите 5% или 10% от хората в България е голям.

Добрата вест е, че ние всички получаваме почти еднообразно количество от тази суперсила и от нас зависи по какъв начин ще я използваме. Дали ще си кажем, че „ има време “, ще го мислим „ когато му пристигна времето “ или ще действаме в този момент – това ще дефинира значително къде ще сме след 5, 10, 15 или 20 години.

Знам, че фактори като липса на финансова просветеност и капиталова просвета, здравословни проблеми, нископлатена работа или просто неприятни решения за нашите пари, могат да ни откажат да преследваме задачите си, само че това са единствено краткотрайни спънки, които би трябвало да преодолеем. На колкото и години да сме решили да сложим ред във финансите ни, ще имаме задоволително време, с цел да реализираме положителни резултати. Просто не би трябвало да отлагаме този избор.

Има още една суперсила, която е обвързвана с времето и това е нашето свободно време, което може да използваме за постигането на персоналните ни цели. Въпреки натоварената ни работа, грижите за децата ни и хилядите други задания, които би трябвало да свършим в къси периоди, положителното ръководство на времето може да ни донесе по един спомагателен свободен час дневно. Ранното ставане също ще е много потребно в тази посока. А тези 365 часа всяка година може да ги използваме рационално и да ни оказват помощ да реализираме задачите си още по-скоро.

Поемането на риск

Когато давам образци за годишна капиталова рентабилност в тази графа, постоянно употребявам междинната за пазара от 10%. Получавал съм много имейли, в които читатели са ми писали, че „ 10% е доста висока и не е обезпечена “, „ акциите са надценени и скоро балонът ще се спука “ или „ един мой родственик загуби огромна част от спестяванията си в такива вложения “.

Интересното е, че всички тези хора са ненапълно прави и има аргумент в това, което споделят. Съгласен съм, че няма нищо обезпечено на този свят, само че въпреки това, няма и хора (независимо какъв брой опит и познания имат), които да плануват с 100%-ова акуратност бъдещето и по тази причина животът е толкоз цветен. През 2020 година видях такива неща, които не са се случвали през последните 20 години, откогато проследявам пазарите.

Аз виждам на вложенията ми като опция да получа по-висока рентабилност, в случай че поема малко по-висок риск. Те са в правопропорционална взаимозависимост и това е едно от главните правила във финансите. Много мъчно може да избегнем напълно рисковете, само че може да ги минимизираме и да ги управляваме до някаква степен. Основният ни съдружник в това е да познаваме по-детайлно вложенията, в които влагаме парите си, както и какви са движещите сили на съответния пазар. Причината е, че главният риск съвсем постоянно е самият вложител и при едни и същи условия, някои губят, а други вършат рекордни облаги.

Суперсилата на доста от богатите хора в България и по света е точно тази – да поемат по-високи опасности, с цел да имат опцията (но не и гаранцията) да завоюват повече. Няма сполучлив човек, който не е рискувал, а постоянно е „ играел на несъмнено “.

Спестяването

В уравнението на финансовия триумф, с изключение на времето и доходността, доста значима роля играе и сумата, която ще заделяме всеки месец, с цел да реализираме финансовите ни цели. За мен да икономисвам е доста елементарно и това е една от моите суперсили, свързани с парите, само че виждам, че доста хора не я имат въобще. Те са привикнали да харчат всичко, без значение дали получават 800 лв. заплата или 5,000 лв..

Този метод на живот не е неприятен, само че има един дребен минус – би трябвало да работим до края на земните ни дни, с цел да поддържаме стандарта си. Добрата вест е, че с помощта на медицината междинната дълготрайност на живота се усилва и ние ще може да работим интензивно до 70, 80 или повече години. Поне по този начин се надяват доста хора, които се пробват, само че не могат да икономисват и живеят най-вече на заем.

Аз съм последовател на салдото и не бих предложил рисково икономисване на човек, който не е заделил и един лев през живота си. Един добър метод е да подобряваме стандарта си сега, само че и да помислим малко за бъдещето, с цел да не се окажем на дъното, в случай че приходите спрат за няколко месеца.

Генериране на приходи

Познавам доста хора, които изкарват много огромни суми за стандартите на България, а и освен. Те са доста положителни в реализирането на хрумвания или са топ експерти в избрани сфери. Разбира се, тази суперсила не се появява при захапване от паяк или друго животно, а трябват години, с цел да се култивира и развие. Развитието на технологиите разреши на доста българи да работят за непознати компании отдалечено или да продават продуктите и услугите си на отдалечени пазари.

За страдание, тази мощ е нищо без останалите. Дори човек да изкарва доста пари, в случай че не икономисва част от тях или си държи всичките средства на банков депозит, нещата няма да се получат. Всъщност, множеството ми самостоятелни клиенти попадат в тази категория. Всички те генерират немалки приходи, само че заради липса на свободно време, имат непретенциозен инвеститорски опит и по-голямата част от спестяванията им са в банки.

Това бяха най-важните и постоянно срещани суперсили, свързани с парите. Не е нужно да ги притежаваме всичките, а да се фокусираме върху нашите и да ги използваме по най-хубавия метод.

А каква е вашата суперсила в ръководството на персоналните финанси и вложенията?    

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР