Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението

...
Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението
Коментари Харесай

Лихтенщайн на 300 години: Защо наричат княжеството данъчен рай?

Коя е страната, която е огромна колкото Манхатън, само че популацията ѝ не е 1,6 милиона, а единствено 38 000 души? В коя страна има единствено един свещеник, един тунел, един открит басейн, един затвор и единствено един Макдоналдс, само че в това време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното сред Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света по брой на популацията. Утре то отбелязва своята 300-годишнина, само че значително от него не се интересува никой с изключение на съседите му. Има обаче някои детайлности, които подсказват, че на тази страна би трябвало да се отделя по-голямо внимание.


АРИСТОКРАЦИЯТА
В тази микродържава княжеското семейство има забележителен глас, само че тези 25 000 поданици, които се самоопределят като лихтенщайнци, не възразяват изключително против това. През 2012 година те отхвърлиха самодейност да се постави завършек на правото на несъгласие на княза върху решения, признати от Народното събрание или с плебисцити.
Те по-скоро поддържат неговия свръхконсервативен политически метод. Когато князът заплаши, че ще наложи несъгласие на облекчение на възбраната за аборти, на референдум през 2011 година електоратът отхвърли тази мярка. Девизът на Лихтенщайн споделя всичко: " За Бог, за княза и за отечеството ".

ДАНЪЧЕН РАЙ
Най-високата данъчна ставка е 8 %, а най-високи са общинските налози. Освен 25 000 лихтенщайнци в княжеството живеят и 13 000 чужденци, които са получили по този начин мечтаното право на жителство. Годишно се дават единствено няколко десетки такива позволения за престояване. Около 20 000 души - над половината от работещите в княжеството - са принудени да живеят в Швейцария или Австрия.

БАНКИ
Петнайсетте банки, притежаващи лиценз да работят в Лихтенщайн, се занимават най-много с ръководство на активи. За 2017 година те са обслужвали активи на свои клиенти в общ размер на към 300 милиарда $ - на глава от популацията това са по към 8 милиона $ на гражданин. В по-голямата си част тези пари са владеене на задгранични клиенти. Най-голямата банка ЛГТ е благосъстоятелност на княжеското семейство.


ПРАНЕ НА ПАРИ
Лихтенщайн дълго време беше считан за данъчен парадайс. Съмнителни фондации предлагаха удобни условия за чужденци, които желаят да укрият от данъчните управляващи в своите страни активи с неплатени върху тях налози. Но поверителни сведения за клиенти бяха откраднати и продадени в Германия. Заради абсурда, който избухна през 2008 година, беше наказан шефът на " Дойче пост " (Германските пощи) Клаус Цумвинкел, който беше заставен да подаде оставка. Властите в княжеството в този момент упорстват, че блатото към този момент е пресушено, а предходната есен Европейски Съюз извади Лихтенщайн от черния си лист на данъчни убежища под наблюдаване.

ИНДУСТРИЯ
Макар и банковият бранш да дава 25 % от брутния вътрешен артикул, промишленият бранш в действителност е по-голям от банковия. Няма друга страна, в която на глава от популацията да има толкоз доста компании - 4600 или другояче казано, по една компания на осем поданици. Те включват световноизвестни марки като компанията за произвеждане на строително съоръжение " Хилти ", компанията за букси за аудио-и видеотехника " Нойтрик " и " Ивоклар вивадент ", която държи две трети от международния пазар на керамични зъбни коронки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР