Коя е Наталия, която звъни през последните дни на хиляди

...
Коя е Наталия, която звъни през последните дни на хиляди
Коментари Харесай

Коя е Наталия - мистериозният робот, звъннал на хиляди българи?

Коя е Наталия, която звъни през последните дни на хиляди българи и пита дали са от София? Измамна скица или чатбот? Дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП е почнала инспекция по случая.

Много хора са чули гласа на Наталия тези дни. Има и вид с уточняване на адрес за доставка на покупка, съобщи Българска национална телевизия.

" Самият диалог стартира по следния метод: " Здравейте, търсим Ви по отношение на Ваша скорошна поръчка, с цел да оцените дали сте удовлетворени от услугата? " Попитах ги - каква поръчка и ми дадоха отговор: " От София ли сте ", споделя Мариета Ставрева.

Още при започване на диалога Мариета се усъмнява.

" Първата ми мисъл беше, че това е тип машинация, тъй като гласът ми се стори като на запис ".

Според специалисти по киберсигурност това е акция за основаване на база данни с информация за дейни контакти.

" Зад тази акция може да стои комерсиално сдружение, което ще употребява информацията с маркетингова и рекламна цел или политическа партия в идните избори, да употребява тази информация, с цел да бомбардира потребителите с пропагандни материали. Това е един колцентър, който употребява запис на глас и по този начин се събира информация ", уточни Явор Колев - някогашен шеф на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

За схемата се употребяват над 50 номера на един от огромните мобилни оператори. Според Комисията за отбрана на персоналните данни номерата на хората, които получават позвънявания, не са изтекли от предпазена база данни.

" Когато информацията не е задоволителна, с цел да се доближи до идентифицирането на физическо лице, което стои зад съответен номер и обитаемо място може да не става въпрос за персонални данни ", сподели Христо Аламанов от Комисията за отбрана на персоналните данни.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР