Коя е една от най-ранните и устойчиви теми в изкуството

...
Коя е една от най-ранните и устойчиви теми в изкуството
Коментари Харесай

Гърдите заемат централно място в тази голяма изложба

Коя е една от най-ранните и устойчиви тематики в изкуството и медиите - и в същото време една от най-цензурираните? Гърдите. За пръв път издълбани в огромни размери върху дребни фигурки на " Венера " преди към 25 000 години като тотеми на плодородието, в този момент те се виждат (или скриват) като мощен знак на желанието, майчинството, феминизма, сексизма, идеалите за хубост, предизвикването, несъгласието или заболяването, според от подтекста.

И всички тези тематики са необятно прегледани в изложбата " Гърди ", солидно проучване, показано на 60-ото Венецианско биенале. Домакин на изложбата е Палацо Франчети, а в нея са включени произведения на известни имена като Синди Шърман, Робърт Мейпълторп и Салвадор Дали, както и на художници при започване на кариерата, измежду които Анна Вейант, Клои Уайз и Лакин Огунбанво. Разделени в пет стаи на фона на дизайна на постройката в жанр ар деко, творбите са предопределени да беседват между тях - и с посетителите на изложбата - съгласно куратора на изложбата Каролина Пасти.

" Тя е доста интимна, тъй че е идеална за интернационалните художници да развият разговор между тях ", сподели тя във видео диалог.

Една от първите съпоставки, с които се сблъскват посетителите, е сред най-ранната творба на изложбата - Мадона с дете от началото на XVI в. на Бернардино дел Синьоракьо, и автопортрет на Шърман, на който художникът е с протези и бременни гърди. И двата облика на майчинството се отличават с пресилена анатомия - бебето Исус в панелната картина на Дел Синьоракчио излага на показ твърдата гръд на майка си, до момента в който Шърман демонстрира хиперреално силиконово туловище в своя риф по картината на Рафаел " La Fornarina " - и слага началото, като демонстрира по какъв начин ренесансовите художници са траяли да въздействат на отношението ни към гърдите през днешния ден. 

 width=

Бернардино дел Синьоракьо, " Мадона на смирението ", към 1460-1540 година
С общителното подпомагане на Flavio Gianassi/FG Fine Arts LTD

 width=

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР