Коя е българската банка и кое е лицето-доверител, открило сметка

...
Коя е българската банка и кое е лицето-доверител, открило сметка
Коментари Харесай

Венецуелската афера в България - данни и слухове кой е замесеният българин

Коя е българската банка и кое е лицето-доверител, разкрило сметка и подсметки, през които са прекосявали пари на Държавната петролна компания на Венецуела ( " Петролеос де Венесуела " )? Никоя публична институция и никое публично държавно лице досега не обелва и дума, само че в медийното пространство към този момент има спекулации и изтъкване на имена – на банката на Петя Славова " Инвестбанк " и на Цветан Цанев.
Кой в действителност е Цветан Цанев? Името му се появи в материал на проверяващия уебсайт " Биволъ " по аферата с либийския танкер " Бадр ". Припомняме, че екипажът на либийския танкер беше скандално сменен, с оторизацията на чиновници на " Гранична полиция " и макар течащо правосъдно дело, което приключи в последна сметка в интерес на либийците. Загубилият просител е " Булгаргеомин " – приемник на де факто едноименна външнотърговска компания от времето на комунистическия режим, занимаваща се главно с минно дело. Но в материала си " Биволъ " показва, че зад сдружението стои Цветан Цанев – " трафикант на каптагон от времената на Държавна сигурност ".
За какво става въпрос - остарял репортаж на " Дарик радио " и материал на Българска национална телевизия разкриват елементи. Още през 1991 година е формирано дело поради експорт на каптагон под шапката на Държавна сигурност към Близкия изток и Африка, почнал още през 1981 година. По делото се показва, че каптагонът е създаван в осъществяване на програмата за набиране на валута, написана първо от валутната комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия с ръководител Андрей Луканов, само че самото дело е прекъснато с арумент, че по две интернационалните конвенции (за упойващите субстанции от 1961 година и психотропните субстанции от 1971 година) действието на психотропните субстанции е друго от това на опиатите и каптагонът не е опиат.
Щрих по отношение на личността на Цанев прибавя и журналистът Григор Лилов в персоналния си профил във Фейсбук: " Това лице се оказа забъркано съгласно следствие на центровете за публицистика IRPI, ANCIR, CORRECTIV с QUATTROQUATTI и в търговията с диаманти в кървавата етническа война в африканската страна Сиера Леоне ". Лилов показва, че Цанев е юрист и прави връзка сред него и " Инвестбанк " - през немския жител Хенри Хенрион, също забъркан в диамантената спекулация с присъединяване на Коза Ностра и управител във компанията на Цанев „ Руспетролеум”, направлявала швейцарската компания „ Петро Алайънс АГ38”, чийто представител в България е Димитринка Лазарова Андреева - член на Надзорния съвет на „ Инвестбанк” и представител на ползите на оманския акционер Адил Саид Ахмед Ал Шанфари, който е акционер в „ Инвестбанк” от 2012 година, с съвсем 25% дял. А връзката тук, отново съгласно Лилов, е кръгът „ Монтерей” и военачалник Любен Гоцев.

Според „ Биволъ” Андреева и Цанев са свързани и по друга линия – „ Булгаргеомин”, посредством швейцарската компания „ Тектона”, където Андреева е била шеф. „ Тектона” на процедура е един от акционерите в „ Булгаргеомин”, когато де факто сдружението се преражда след приватизация на активите му през 2013 година от „ Консорциум БГМ” и където в действителност е делът на „ Тектона”. Същевременно, по времето, когато Цанев е притежател на „ Руспетролеум”, шеф на компанията е Асен Кавдански, като „ Биволъ” твърди, че тъкмо той се отива нотариус Елена Андреадаки, дружно с гръцкия предприемач Георгиос Лапас, с цел да изготвят морска ипотека върху танкера „ Бадр”, а по-късно Андреадаки отхвърли да е слагала подписа си под тази ипотека.
Иначе сега Адил Саид Ахмед ал Шанфари управлява бизнеса на „ Шанфари Груп ". А съгласно Григор Лилов Шанфари в действителност е проводник за оръжейния бизнес и то още от времето на първия мандат на Георги Първанов като президент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР