Кой вид отопление през зимата е най-изгоден? Крайната цена не

...
Кой вид отопление през зимата е най-изгоден? Крайната цена не
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как е най-изгодно да се отопляваме през зимата?

Кой тип отопление през зимата е най-изгоден? Крайната цена не зависи единствено от метода на отопление, само че и от вида на жилището, спомагателните вложения като саниране на блока, както и първичната инвестиция. Най-общо отоплението на твърдо горива е най-евтино, а на ток- най-скъпо.

Енергийният специалист Еленко Божков уточни, че за 100 квадрата апартамент в саниран панелен блок с нова дограма, приблизително месечно отоплението на парно излиза към 150 лева, като в това не влизат спомагателни към 17 лева за сградна апаратура.

Отоплението на ток е най-скъпо. Около 350 лева на месец за същия вид апартамент . Божков посочи, че в случай че се употребяват климатици това би намалило сметката двойно.

Топлото на природен газ излиза към 146 лева на месец. Тук обаче инвестицията е сериозна - над 4000 лева в началото за създаване на инсталацията.

Най-евтиното отопление е това на твърдо гориво – малко над 100 лева . То обаче има редица дефекти, което го прави мъчно използвано в градска среда . „ В градските жилища няма комини или са запушени. При дървесните палети се доближаваме до централизираното отопление”, уточни специалистът.

Колко излиза отоплението на двустаен апартамент в панелен блок и на какво избират да се греят във Враца?

В навечерието на зимата звукът на резачки звучи на всички места в града. Домакинствата всеобщо се доставят с дърва за огрев, а на моменти складовете се изпразваха съвсем изцяло.

Семейството на Богомил Иванов се отоплява с парно на твърдо гориво. Предимството му е, че работи без водна помпа и не му би трябвало ток. Откраднал патента от собствен прочут. Печката се оказала свръхикономична - в най-студената зима „ гълта” 400 лева от фамилния бюджет, само че топли на всички места, а температурата не пада под 25 градуса.

Печката подгрява и водата в бойлера, употребява се и за готвене и по този начин стопява още повече от разноските за ток.

За същата площ през зимата Иванка Николова заплаща същите пари като Иванови, само че на " Топлофикация ". Тя обаче не си показва да носи дърва и да й дими.

В двустайното жилище на централно парно дамата поддържа температура от 20 градуса. Николова се топли единствено на тръби, а когато е по-студено включва радиатора на 2 и не го изключва.

Семейството на Цветелин Иванов се преориентирало към " Топлофикация ", откакто опитало първо с ток. Тогава плащали 200-250 лв. на месец, а с парното е по-евтино - към 160 лева

Изборът зависи освен от финансовите благоприятни условия, само че и сметката, че токът, в случай че не се заплати го стопират незабавно, а парното може да се отсрочи.

Всеки сезон се подават стотици тъжби против столичната „ Топлофикация”. Емил Георгиев от Федерацията на потребителите, разяснява, че потребителите се оплакват от повишени сметки на сградна апаратура и за отопление, от изравнителните сметки и не на последно място има неуредици при договорите за разсрочено заплащане.

От федерацията поучават хората да се разясняват с тях преди да подпишат контракт с „ Топлофикация” и приготвят законови промени за по-коректно обслужване. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР