Кой ще управлява Испания - това решават днес гражданите ѝ

...
Кой ще управлява Испания - това решават днес гражданите ѝ
Коментари Харесай

Кой ще управлява Испания

Кой ще ръководи Испания - това вземат решение през днешния ден жителите ѝ на предварителни парламентарни избори, провокирани от премиера социалист на страната Педро Санчес. Вотът се организира 5 месеца прибързано. Предварителните изследвания демонстрират, че левицата и Санчес е по-вероятно да изгубят вота. На това разчита и десницата в страната, която от дълго време не е била на власт.

Социолозите дават преднина на Народната партия на Алберто Нюнес Фейхоо. Малко е евентуално обаче тя да получи цялостно болшинство за независимо ръководство. Затова огромният избирателен въпрос в Испания е дали умерената десница ще направи коалиция с крайнодясната партия " Вокс ". Ако това се случи, има късмет извънредно десни да са във властта за първи път след рухването на режима на Франко в Испания.

Народната партия и " Вокс " си сътрудничат в локалната власт след извършените през май локални избори в страната.

В платформата на " Вокс " е залегнало отричане на климатичните промени, крайнодесни политики във връзка с ЛГБТИ, твърда позиция по миграционния въпрос. Лидерът на партията Сантяго Абаскал също така към този момент предизвести Фейхоо, че цената на поддръжка на неговата партия за Народната партия в Народното събрание ще бъде присъединяване в бъдещо държавно управление.

Два милиона и половина испанци към този момент гласоподаваха по пощата, каквато алтернатива дава законодателството. Право на грас в страната имат общо 37,5 милиона души.

Единствена опция на бъдещо държавно управление на Народната партия и " Вокс " е запазването на власт на актуалната лява коалиция, формирана през 2020 година В нея вземат участие социалистите на Санчес и крайната левица в лицето на обединението " Сумар ", ръководена от досегашната министърка на труда Йоланда Диас.

Евентуален напредък на крайната десница на този избор в Испания ще последва възхода на крайните десни партии на други места в Европа - като " Италиански братя ", които ръководят от 9 месеца в Италия, " Национален общ брой ", които са съществена опозиционна партия в долната камара на Народното събрание на Франция, " Шведски демократи ", подкрепящи държавното управление в Швеция, " Финландците ", които са в ръководещата коалиция във Финландия, както и " Алтернатива за Германия ". Последната групировка завоюва локална власт, само че още не е в държавното управление на страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР