Кой ще спечели тази година специалната награда „Сребърната роза“ на

...
Кой ще спечели тази година специалната награда „Сребърната роза“ на
Коментари Харесай

Конкурсът „Нека пеят народите” на живо от Барселона

Кой ще завоюва тази година специфичната премия „ Сребърната роза “ на влиятелния конкурс „ Нека пеят народите “?

Ще имаме удоволствието да проследим онлайн събитието от Двореца на музиката в Барселона.

Стискаме палци за нашите участници – вокален отбор „ Фортисимо “ с диригент Милена Добрева.

По традиция лауреатите от предходното издание на състезанието през 2017 година в Хелзинки – „ Колегиум музикале “ от Естония с диригент Ендрик Юксверав ще предадат високо ценената купа „ Сребърна роза “ на основния победител в конкуренцията, а неговото име ще стане известно малко преди 22 часа българско време.

До финала са позволени 9 хорови състава като всеки от тях се надпява първо в личната категория. Накрая излъчените спечелили в трите разнообразни категории вземат участие във финалния кръг за огромната премия.

Финалисти в категорията „ Детски и юношески хорове “ са Уелският катедрален учебен хор „ Коралия “ с диригент Кристофър Финч, Девическият хор на Каталунското хорово общество, Испания с диригент Буйа Рейха и Фейхес и детският хор „ Весна “ (от рус. ез. „ пролет “) на името на Александър Пономарьов, Русия с диригент Надежда Аверина.

В „ Отворената категория “ за госпъл, джаз и фолклор се състезават нашите представители дружно с „ БарбАрос “ от Дания с диригент Йонас Расмусен и „ Анима солла” от Латвия с диригент Марите Пурина.

Категорията за възрастни ще премерят певческо майсторство камерния хор „ Лаутиция “ от Унгария с диригент Йозеф Немеш, дамският камерен хор „ Сирени “ от Естония с диригент Неле Ерастус и хор „ Виа нова “ от Мюнхен с диригент Керстин Бенке.

„ Нека пеят народите “ е основан от Би Би Си Лондон през 1961 година като конкурс за британски хорове, а четири години по-късно към този момент има и интернационално присъединяване.

Организира се от Европейския съюз за радио и телевизия и се организира през година на разнообразни места на Стария континент.

Единствено изискване за участниците е измежду тях да няма професионални артисти.

Журито прави оценка съставите посредством изпратените от тях записи, а позволените до финала се състезават на сцената в продължение на съвсем три часа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР