Кой ще спечели тазгодишната Нобелова награда за физика във вторник?

...
Кой ще спечели тазгодишната Нобелова награда за физика във вторник?
Коментари Харесай

Кой ще получи Нобеловата награда за физика тази година?

Кой ще завоюва тазгодишната Нобелова премия за физика във вторник? Да се предвижда е комплицирано, само че специалисти позволяват, че може да бъдат отличени проучванията върху придвижванията на електроните, нови материали или галактически изследвания, заяви Агенция Франс Прес.

Имената на лауреатите ще станат известни най-рано в 12.45 часа българско време, ден откакто Нобеловата премия за медицина отдаде самопризнание на работата на унгарската изследователка Каталин Карико и на американския ѝ сътрудник Дрю Уайсман за създаването на иРНК ваксини, които имаха решаващо значение в битката против COVID-19.

Според Ларс Брострьом, експерт по науката в шведското публично радио, любимец за наградата по физика тази година е проф. Ан Л’Юийе, експерт по атомна физика, и работата й върху „ късите лазерни пулсации, които дават опция за следене на ултра бързото придвижване на електроните в молекулите ”. Френската физичка, която преподава в университета на Лунд, Швеция, завоюва влиятелната премия Улф през 2022 година, считана за предвестител за бъдеща Нобелова премия, дружно с Ференц Краус и Пол Коркъм.

Само четири дами са били удостоявани с Нобелова премия за физика от 1901 година до момента – Мари Кюри (1903), Мария Гьоперт-Майер (1963), Дона Стрикланд (2018) и Андреа Гец (2020). В прогнозите за тазгодишните лауреати има още една жена – датчанката Олга Ботнер, чиято работа е съсредоточена върху галактическото неутрино, записано от обсерваторията АйсКюб в Антарктика. Космическото неутрино рядко взаимодейства с материята и може да пропътува големи междугалактически дистанции. Три от последните шест Нобелови награди за физика бяха присъдени на физици, работещи в областите на „ астрономията, астрофизиката и космологията ”, означи сп. „ Физикс уърлд ”. В обявата се показва, че е малко евентуално работа, обвързвана с открития на галактически телескоп, да бъде удостоена с Нобеловата премия тази година.

Изследванията в региона на квантовата механика биха могли да бъдат отличени, въпреки да бяха почетени с влиятелния приз предходната година, показва изданието. Миналата година Шведската академия присъди Нобеловата премия за физика на французина Ален Аспе, на американеца Джон Клаусър и на австриеца Антон Цайлингер за " опити със заплетени фотони, установяващи нарушаване на неравенствата на Бел и проправящи пътя за квантовата осведомителна просвета ”.

Квантовите компютри вършат големи крачки напред през последните десетилетия, написа „ Физикс уърлд ”, акцентирайки испанеца Игнасио Чирак, британеца Дейвид Дойч, американеца Питър Шор и австриеца Петер Цолер като претенденти за Нобеловата премия. Израелецът Якир Ахаронов и британецът Майкъл Бери, които работят в областта на квантовата механика, също са вероятни лауреати. Нобеловата премия „ може да се върне към нещо по-практично тази година ”, сподели Дейвид Пендълбъри, шеф на Института Clarivate, който следи научните открития. Той уточни развиването на съхранението на данни с висока компактност в областта на спинтрониката, която употребява квантовите свойства на въртенето (спин) на електроните. От института показват и името на американската физичка Шарън Глоцър за проучванията й върху ентропията. От няколко години измежду любимците за влиятелния теоретичен приз попада и проучването на британеца Джон Пендри върху невидимия плащ – проучване върху светлината и свойствата на някои материали, които им разрешават да я пропущат и по този начин да остават невидими за човешкото око.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Работата върху фотоволтаичните системи, позволяващи превръщането на светлината в електричество, и проучванията върху свойствата на суперпроводник на графена също са измежду прогнозите за Нобеловата премия.

В сряда ще бъдат посочени лауреатите на Нобеловата премия за химия, в четвъртък – за литература, а в петък в Осло ще бъде разгласен носителят на Нобеловата премия за мир. На 9 октомври ще бъде посочен лауреат на наградата в региона на стопанската система.

Тази година Нобеловата премия е съпроводена от парична награда в размер на 11 милиона шведски крони (920 000 евро) – най-високата номинална стойност в шведска валута в историята на премиите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР