Кой ще получи дигитален зелен сертификат? Всички хора, които живеят

...
Кой ще получи дигитален зелен сертификат? Всички хора, които живеят
Коментари Харесай

От юни ще имаме имунизационен паспорт. Какво трябва да знаем за него?

Кой ще получи " цифров зелен документ "?
Всички хора, които живеят на територията на Европейски Съюз, както и всички тези, които желаят да пътуват легално в Общността, ще получат документа, в случай че дават отговор на избрани условия. Националността тук въобще не е от голяма важност. Всички страни членки на Европейски Съюз, Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия се задължават да признават взаимно въпросния документ.
Какво ще удостоверява документът?
Сертификатът ще удостоверява дали притежателят му е бил имунизиран и/или дали е прекарал към този момент Ковид-19. Съответно документът ще дава информация за съществуването на антитела в организма. В него ще попадат и данни за това дали приносителят на документа е бил тестван отрицателно за ковид с един от двата приети метода - PCR-тест или антигенен бърз тест. Тестовете, направени от самия собственик вкъщи, не се признават за такива. Сертификатът ще бъде под формата на електронен документ с QR-код за мобилен телефон или ще се издава от националните здравни управляващи на хартия. Страните членки на Европейски Съюз могат да признават и китайската и съветската ваксина.
Какви права ще дава " зеленият документ "?
Притежателите на този европейски документ ще могат да пътуват на територията на Европейски Съюз без да се постанова да показват отрицателен резултат от Ковид-тест, няма да излизат в наложителна карантина и ще могат да пътуват свободно и без да показват основателна причина. Страните членки обаче ще могат да се отклоняват от тези правила, в случай че се обосноват пред Европейска комисия и съгласуват дейностите си с нея.
Ще играе ли документът и ролята на паспорт?
Не, този документ няма да бъде сурогат на годна персонална карта или чуждестранен паспорт. И без въпросния документ европейските жители ще продължат да имат право на свободно пътешестване, а в шенгенското пространство даже и без инспекции по границите. Но нези, които не имат въпросния " зелен документ " евентуално ще би трябвало да се подлагат на проби и рискуват карантина.
Какви привилегии ще дава документът?
Всяка страна членка сама ще взема решение какви преимущества ще дава имунизационният паспорт на неговите притежатели. В Австрия да вземем за пример с него ще бъде обвързано визитата на ресторант, а в Гърция - нощуването в хотел. Другите страни, измежду които и Германия, към момента не са приели сходни правила. Авиокомпаниите, театрите, уредниците на концерти или на други културни прояви ще могат да изискват от посетителите документа като изискване за издаване на билет.
Как стои въпросът с пътуванията отвън Европейски Съюз?
Европейската комисия поставя старания за това документът да бъде приет по опция в целия свят. Предвидено е също по този начин в Европейски Съюз да важат имунизационните паспорти на трети страни, да вземем за пример тези от Израел, както и да се поддържат идентични планове на СЗО. По този метод ще станат вероятни и пътуванията сред обособените континенти.
Кога имунизационният паспорт ще влезе в действие?
Предвидено е това да се случи през юни 2021 година. Дотогава би трябвало да бъдат решени всички механически въпроси, свързани с новия документ. Всичките 27 страни членки плюс четирите асоциирани страни би трябвало да разработят редом своите национални документи, които би трябвало да бъдат съвместими. И тъй като планът " Имунизационен паспорт " на процедура ще бъде обособен закон, въпросът би трябвало да премине през естествената законодателна процедура във всяка страна членка и най-после да бъде утвърден от Съвета на Европейски Съюз и от Европейския парламент. Приемането на нови закони и внедряването им от всичките 27 страни членки може да отнеме години. Но този път това би трябвало да се случи в границите на седмици.
Как ще се управлява " цифровият зелен документ "?
Европейска комисия не планува построяването на стационарни или систематични контролни пунктове по националните граници, нито пък на летищата или гарите. Страните членки сами би трябвало да решат по какъв начин да реализират този надзор. Едно от вероятните решения гласи: неочаквани инспекции. Що се отнася до визитите на културни прояви и заведения за хранене или пък до пътуванията със аероплан, уредниците и самолетните компании могат да изискват от пасажерите или посетителите да демонстрират имунизационния си паспорт.
Каква годност ще има документът?
При боледували от Ковид-19 хора документът ще важи 180 дни след излекуването, само че след имунизация валидността може да бъде удължена. Все още не е ясно какъв брой дълго ще е годен паспортът след имунизация. Отрицателният тест обезпечава годност на документа едвам от няколко часа до няколко дни. Онези, които са се ваксинирали преди месец юни 2021, също ще получат документа. След като СЗО публично разгласи завършек на пандемията от Ковид-19, имунизационният паспорт ще отпадне.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР