Кой ще плати за възстановяването на Украйна? В никакъв случай

...
Кой ще плати за възстановяването на Украйна? В никакъв случай
Коментари Харесай

Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна


Кой ще заплати за възобновяване на Украйна? В никакъв случай не трябва да се допусне Русия да унищожава една страна, а други да заплащат за възобновяване ѝ, както се случи преди време в Сирия. Коментар на Миодраг Сорич.

Не,. По-скоро той е сбъркал, като е решил да атакува Украйна. Нали тъкмо заради това в този момент Финландия и Швеция желаят да влязат в отбранителния съюз. Без тази съветска война на скандинавците в никакъв случай не би им хрумнало да търсят отбрана в НАТО.

Само че Путин не може да признае, че политическият му неуспех е навредил на личната му страна. Както постоянно, в този момент той упреква други - този път финландците. Изричането на истината би било еднакво на самопризнание за виновност. Истината тормози някогашния офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - по тази причина в Русия тя се отхвърля, прикрива и изопачава.
Редакцията предлага
Като в романа на Оруел " 1984 "

Руснаците не могат да посочват войната на Путин с същинското ѝ име. Контролираните от страната медии приказват за някаква " специфична интервенция ", за " превантивни удари ", за някакво сякаш " избавление " на руснаците в прилежащата страна. Налага им се да премълчават даже това, че в Украйна съветската войска е хулена и от живеещите там руснаци като окупатор. А съгласно Путин украинският президент Зеленски, който е евреин, бил " нацист ". Шефът на Кремъл твърди, че всичко вървяло по проект, въпреки армията му да бележи проваляне след проваляне.

Путин наподобява на Големия брат от романа " 1984 " на Джордж Оруел. И там на хората бива внушавано, че " незнанието е мощ ", историята се фалшифицира. Руската телевизия е влезнала в ролята на " министерството на истината ": популяризира ненавист, неистини, тайни теории. Както в романа на Оруел, силите за сигурност се разправят с враговете на народа, които просто изчезват. Всички тези неистини, омразата против измислените врагове, против Украйна, против блока НАТО, либералите и против каквото още се сетите би трябвало да сплотят руснаците, да ги приготвят за тежки времена, да ги активизират. Насажда се боязън.

Катастрофата в Русия ще е по-лоша и от тази през 1991

За своя разказ Оруел е черпил ентусиазъм от Съветския съюз, чийто пиедестал беше точно лъжата. Комунистическа партия на Съветския съюз твърдеше, че желае международен мир, а водеше война в Афганистан. Медиите хвалеха руския национализъм. Цинизмът и стопанската система на недостига бяха всекидневие. Накрая империята на служащите и селяните просто имплодира. Но в този момент злополуката в Русия ще е по-лоша и от тази през 1991-ва. Путин изолира страната си от останалия свят. А бъдещата международна мощ Китай просто изчаква.

Западните наказания не са самоцел. Те би трябвало да накарат Русия да спре войната. Но икономическите наказания се нуждаят от месеци, с цел да реализиран резултат. Русия наподобява на златна рибка в аквариум, в който някой е пробил дупка и водата от него постепенно изтича. Все още доста руснаци имат вяра, че тази война няма да се отрази на всекидневието им. Но това ще се промени.

Освен това войната отслабва страната. Войните костват милиарди. Дългосрочните последствия за стопанската система ще бъдат пагубни. Да не приказваме за морала на народа. Путин съумя да направи по този начин, че генерации украинци ще считат руснаците за собствен смъртен зложелател. Хората в Украйна няма да не помнят какво са им предизвикали съветските бойци. И дълго ще си спомнят по какъв начин доста руснаци - от Калининград до Владивосток - са приемали равнодушно убийствата и разрушенията или даже са ги подкрепяли.

Колко още ще продължи тази война? Никой не знае. Едно обаче е ясно: с всеки минал ден украинската войска става все по-силна. Защото до нея стига съвременно западно оръжие, а бранителите стават все по-самоуверени. Вече има прогнози на хора от украинските държавни среди, съгласно които войната ще завърши до края на годината с победа за Украйна. Правят се към този момент и проекти за възобновяване на страната, което ще коства стотици милиарди. Тези пари би трябвало да бъдат платени от причинителя на тези вреди - т.е. от съветските данъкоплатци.

Русия да отпише тези милиарди

Част от съветските валутни запаси - трицифрено число в милиарди - са в банкови сметки в чужбина: държавни активи, които бяха замразени в границите на западните наказания, наложени на Москва. По принцип интернационалното право пази тези средства, само че Путин към този момент не може да се базира на интернационалното право - задоволително дълго той го потъпкваше. Всеки ден светът става очевидец на военните закононарушения, осъществявани от съветската войска.

Затова Украйна би трябвало да стартира да получава всеки месец траншове от това благосъстояние, с цел да може с тези пари да се покриват разноските на страдащата от войната страна: за пенсиите на възрастните, за заплатите на публичния бранш, за корекция и възобновяване на унищожената от руснаците инфраструктура. Ако тези пари бъдат превеждани по банков път, това ще е в същото време и превантивна мярка против корупцията. Русия обаче във всеки случай ще би трябвало да отпише тези пари. А на Украйна те ще оказват помощ да сложи ново начало.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
" Те изнасилиха и убиха щерка ни. Мразим съветския свят. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР