Кой ще е новият кмет на Пловдив? Този въпрос започва

...
Кой ще е новият кмет на Пловдив? Този въпрос започва
Коментари Харесай

Основните играчи за кмет на Пловдив са ясни, само Борисов може да спре местния фаворит на ГЕРБ

Кой ще е новият кмет на Пловдив? Този въпрос стартира от ден на ден да вълнува пловдивчани, поради наближаващите избори на 29 октомври. До края на месеца ще бъдат ясни всички претенденти за градоначалник, районни кметове и общински съветници, само че въпросителните не са доста.
Прочетете още
Официално досега има няколко доказани претенденти за кмет на Пловдив,  като от парламентарно показаните партии само „ Възраждане ” оповестиха своя претендент –  депутатът Ангел Георгиев.

Погледите  са ориентирани най-много към ГЕРБ и Политическа партия – Демократична България, които са любимци да отидат на балотаж. При втората коалиция претендентът е явен – това проф. Ивайло Старибратов. Бившият шеф на Математическата гимназия бе посочен като компромисна фигура за Политическа партия и Демократична България. Там обаче казусът наподобява в листата за Общинския съвет,  където има голям брой различия.

ГЕРБ към момента не са оповестили кой ще се бори за градоначалник. Фаворитът на местните  гербери е кметът на „ Тракия ” Костадин Димитров. Той получи най-вече номинации след  някогашния кмет и локален водач Иван Тотев. Последният обаче нееднократно е казвал, че няма да се кандидатира за трети мандат.

Макар да наподобява като условност одобряването на Димитров за претендента на ГЕРБ, водачът на партията Бойко Борисов би трябвало да даде своето единодушие. Към момента наподобява едва евентуално той да реши в последния миг да издигне друга кандидатура, само че към момента съществува като  алтернатива. Очаква се до 18 септември името на претендента за кмет на партията да бъде оповестено публично.

Утре ще бъде издигната и кандидатурата на различен състезател, на който му приписват шансове за балотаж – Славчо Атанасов. Бившият кмет ще бъде повдигнат от локалната коалиция „ Съединени за Пловдив ”, в която влизат партиите „ Кауза Пловдив ”, ЗС „ Ал. Стамболийски ”, Вътрешна македонска революционна организация, „ Новите водачи ”.  Рекордьорът по балотажи под тепетата през последните 4 години се бе дръпнал от политиката, само че обединенията,  към които  се гради болшинството зад Здравко  Димитров, го оправдаха за изборите.

Все по-свиващата се организация на Българска социалистическа партия в Пловдив, пък издигна арх. Костадин Палазов за кмет на Пловдив. Бившите им съпартийци под тепетата, които образуваха групата „ Алтернатива за Пловдив ” се чака да се явят с „ Левицата ” на изборите. Почти несъмнено техният претендент ще е доцент Атанас Баташки, който е общински консултант.

Въпросителни стоят с две от най-ярките политически имена в Пловдив – кметът Здравко Димитров и някогашният областен  шеф Дани Каназирева. Градоначалникът към момента дава уклончиви отговори дали ще се яви на избори за нов мандат.  Ако той взе участие, ще е дружно с неговите вицета Тодор Чонов, Анести Тимчев, Величко Родопски и други. Една от вариантите е Зико да е лидер на листа, а зам.-кметът по превоз – претендент за градоначалник.

Не е ясно и бъдещето на Дани Каназирерва. До последно тя се надява да бъде издигната от ГЕРБ, само че възможностите са към този момент илюзорни  за сходен сюжет. „ Съюз за Пловдив ” към този момент се  записва в ЦИК  за присъединяване на изборите, като надали партията ще влезе в огромната коалиция към Славчо Атанасов.  Твърде допустимо е Каназирева да не бъде кандидат-кмет на тези избори.

Другите две парламентарно  показани партии – Има Такъв Народ и Движение за права и свободи също не са оповестили своите планове. Почти сигурно  Движението за права и свободи няма да издига собствен претендент, като ще разчита на листа за Общинския съвет.   От групировката на Слави Трифонов евентуално ще заложат на градския им  координатор Димитър Арнаудов.

Очаква се локални цивилен сдружения също да влязат в борбата за кмет и Общинския съвет. До този миг своята кандидатура за кмет е оповестила Тони Стойчева, която бе участник в протестите  против пробива на Водната палата и договорката с „ Тея инвест ”. Друг сигурен  участник  е юристът Атанас Бояджиев, който направи локално съдружие и също бе част от митингите в Пловдив през последните години. Утре  ще бъде оповестена и номинацията на журналиста Руси Чернев през предприемчив комитет.

Възможно  е в идващите дни и други местни  обединения афишират присъединяване си изборите на 29 октомври.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР