Кой ще доставя ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй? Има ли

...
Кой ще доставя ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй? Има ли
Коментари Харесай

Кой ще доставя ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй? И ще има ли диверсификация от Русия?

Кой ще доставя нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй "? Има ли опция на съветските доставки? Кой е почнал развой по диверсификация, по кое време и почнал ли е въобще?

Тези въпроси изплуваха през днешния ден, откакто някогашният министър на енергетиката в кабинета „ Петков “ Александър Николов, упрекна кабинета „ Радев “, че е „ изпратил в кофата “ 7-месечни старания за различни на съветските доставки, като се обърна към сегашните ръководещи по този начин:

" Докога ще превръщате България в пленник на един анормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси?! 40% от локалната ни консумация зависи от АЕЦ Козлодуй, безсрамници!!! Безродници! ".

Повод за тежките думи на Николов е решение на Министерския съвет, взето през вчерашния ден, посред крамолите в Народното събрание по желание на ръководител, с което се анулира „ решение на предходното държавно управление, обвързвано с диверсификация на нуклеарното гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. По създание служебният кабинет афишира всички вероятни снабдители за свързани по един или различен метод с съветски държавни субекти, като на процедура решението на постоянния кабинет от 13 юли ограничавало диверсификацията, а не противоположното.

20 октомври

Освен традиционния доставчик на свежо нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ „ Козлодуй “) - ТВЕЛ - Руска федерация (на „ Росатом “), такова създават и американската „ Уестингхаус “ и френската „ Фраматом “. Последната скоро се чака да стане канадска благосъстоятелност. 

„ Уестингхаус “ създава касети със свежо нуклеарно гориво вид RWFA, които биха могли да се употребяват в АЕЦ „ Козлодуй “, в случай че бъдат лицензирани от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Внедряването на този вид касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ „ Курчатовский институт “, който по контракт с АЕЦ „ Козлодуй “ вкарва данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен надзор “ - написа в решението на кабинета „ Радев “.

„ В взаимно дружество с компанията ТВЕЛ, „ Фраматом “ създава касети с нуклеарно гориво, които са цялостен аналог на употребяваните в АЕЦ „ Козлодуй “, показват от Министерски съвет при вчерашното си решение.

А изводът:

„ Ограниченията, наложени в анулираното решение на Министерски съвет от 13 юли 2022 година, свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на процедура биха могли да попречват присъединяване на „ Уестингхаус “ и изключват опцията „ Фраматом “ да взе участие в процеса по диверсификация. 

С днешното решение на Министерски съвет се обезпечава ефикасна конкурентна среда за съществуващите различни производители на гориво за реактори вид ВВЕР-1000 да вземат участие в процеса по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, без да се прави компромис с сигурността. "

С други думи: с анулацията на решението на предходното държавно управление въпросната " диверсификация "  към момента най-малко наподобява ще се реализира посредством руска връзка, тъй като по този начин и по този начин друга няма, съгласно кабинета " Радев ". 

13 юли 2022 година

На 13 юли, пет месеца след съветското навлизане в Украйна, кабинетът „ Петков “ взима решение (въпросното анулирано сега) да разпореди на министъра на енергетиката Александър Николов да извърши нужните дейности за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво - “с цел понижаване зависимостта на българската енергетика от един снабдител или от снабдители - директно или непряко свързани с политически решения на Руската федерация “. 

Целта на кабинета бе най-малко единият реактор на аеца (V) да проработи с различно на съветското гориво – импровизирано - с това на американската „ Уестингхаус “, която да може да взе участие в търга за доставка през 2024 г. 

Стенограмата от това съвещание разкрива в детайли какви са били причините на бившeто държавно управление. Точката е подложена на дълга полемика (противопоставят й се лидерката на Българска социалистическа партия и вицепремиер и министър на стопанската система към оня миг – Корнелия Нинова и нейния министър на туризма Христо Продавнов). 

През март 2022 г. лидерите на Европейския съюз са се договорили в границите на Европейския съвет за поетапно унищожаване на зависимостта на Европа по отношение на съветска сила във допустимо най-кратки периоди, като приканиха да бъде направен и възложен обстоен проект в сходство с REPowerEU, напомня Николов.

„ Предлагам Министерският съвет да вземе решение, което утвърждава отчета. АЕЦ „ Козлодуй “ неотложно да предприеме всички нужни правни актове и в действителност дейности. Действията да са свързани с доставки и услуги разнообразни по своята същина и генезис от Руската федерация във всички аспекти и съществени съставни елементи на горивото. Процесът по  диверсификация на свежо нуклеарно гориво, да се реализира, посредством доставки и услуги от лица, които директно и/или непряко не са свързани с Руската Федерация “, предлага някогашният енергиен министър.

Френската компания създава гориво по съветски лиценз и е същото като това, което се употребява сега в VI блок на аеца, само че това на американската е друго и по тази причина предстои на разбори. " На процедура предлагането нa редовното държавно управление дава преимущество на " Уестингхаус " и отстрани " Фраматом ", разяснява пред Клуб Z осведомен с процесите към оня миг.

" Става въпрос за решение, което в случай че се вземе в настоящия си формат обгръща интервал след 2024 г. и обгръща един от два реактора. За втория реактор, по този начин или другояче все още се подсигурени запас нуклеарно гориво до 2026 година Към момента няма проблеми с поддръжката, само че това решение подсигурява, че зависимостта  на България от един снабдител ще отпадне и работата на централата ще бъде разпределена 50 на 50 % от втори снабдител, който по никакъв метод не е обвързван с първия.

Най-близкият ни съперник е Чехия, където в Чехия договорът към този момент се подписа и надлежно България може да бъде безусловно изблъскана обратно във времето. Ако договорът не се подписа в границите на безусловно няколко седмици това значи, че доставка в средата на април месец, когато е нужна, с цел да може от средата на юни 2024 година реакторът да работи с ново нуклеарно гориво, няма да може да бъде осъществена ", предизвестява още Николов по време на това съвещание.

И загатва за закъснение през годините на оповестената диверсификация:

" Днес сме 13 юли 2022 година, диалозите за диверсификация са стартирали от декември откогато сме влезнали в кабинета. АЯР работи дейно или не, само че повече от три години по лицензиране на каквито и да е горива. На площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ се работи повече сякаш от девет години, действително се работи две години дейно. Защо ги споделям тези дати и периоди? Защото доста могат да ви припомнят за една гръцка връзка и за един Балкански поток, като метод “. 

А вицепремиерът по това време Асен Василев коментира на представителите на Българска социалистическа партия: „ Датата 2024 година се базира на това какъв брой гориво имаме за този реактор все още. Тя не е изсмукана от въздуха. Ние все още имаме гориво до 2024 г. и това е датата, която е, 2026 - та за единия и 2024-та за другия. Те са с друга форма на горивните касети “.

По неотложност

Така на 27 юли министър председателят в оставка Кирил Петков посещава АЕЦ „ Козлодуй “, както е оповестено - с цел да форсира работата по лицензирането на нуклеарното гориво от „ Уестингхаус “. Прaвителствено известие от този ден споделя, че управлението на аеца е обяснило по какъв начин за диверсификация на доставките се разисква от 2012 година, като до 2018 година не е свършено нищо. Работата по лицензирането на горивото на американския снабдител е почнала едвам през 2019 година - което е реалност.

За да бъде лицензирано би трябвало да се изготвят 43 доклада, които да бъдат подадени към АЯР. Според източници на Клуб Z 23 от тях за завършили при предходното управление на централата (този август служебното държавно управление смени шефа Наско Михов. Мотиви не бяха посочени), като работата освен не се е бавела, ами и е била дори ускорена. По проект докладите би трябвало да са готови през септември следващата година.

Ден по-рано " Фраматом " подава необвързваща оферта да доставя гориво за аеца, показват източниците ни.

Вчера, в деня на решението на кабинета " Радев ", базирайки се на свои източници, Медиапул също написа:

„ Френският производител на свежо нуклеарно гориво „ Фраматом “ влиза в конкуренцията за обезпечаване на доставките на АЕЦ „ Козлодуй “ след 2024 година, когато изтича договорът на атомната ни централа с съветската компания ТВЕЛ, част от нуклеарната корпорация „ Росатом “.

Заявката за това е дадена още при започване на лятото, само че в този момент се официализира с решение на служебното държавно управление “.

Така, в този момент на хоризонта има двама евентуални доставчика - единият към момента без лиценз, а другият - в взаимно дружество с ТВЕЛ. Предизвикало следния пост на Николов:



Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР