Кой не се е замислял поне веднъж в живота си

...
Кой не се е замислял поне веднъж в живота си
Коментари Харесай

Ето какво би се случило, ако спечелите джакпота

Кой не се е замислял най-малко един път в живота си какво би се случило, в случай че завоюва джакпота? Тази концепция дава заричане за необикновено благополучие, самодоволство и сигурност. Обикновено си представяме голяма къща, скъпа кола, екзотични пътувания, предварително пенсиониране, личен бизнес, финансова помощ за семейство, другари и благотворителни дела.

Отговорът на тази мистерия ми попадна напълно инцидентно в една книга, която прочетох неотдавна. „ Изкуството на вярното мислене “ на Ролф Добели, която ме откри от библиотеката на една моя колежка и се оказа доста забавно четиво.

Той преглежда редица когнитивни пристрастия, които всички имаме и които неумишлено ни водят до мисловни неточности в всекидневието и в процеса на взимане на решения. Много по-различна от други книги за известна логика на психиката, които съм чела, на моменти прекомерната логичност на създателя ми идваше допълнително, само че признавам, че имаше страхотни прозрения и поучения в нея.

„ Внимавай какво си пожелаваш “ или хедонистичната бягаща пътека

Авторът задава въпроса по какъв начин ще се почувствате, в случай че разберете, че сте спечелили 10 милиона $ и какъв брой време ще се чувствате по този метод. Дали в случай че спечелите такова благосъстояние, това ще ви направи най-щастливите хора на земята за години напред? Според психолога от Харвард Дан Гилбърт, отговорът е „ Не “.

Той е изучавал хора, спечелили от
лотарията и е разкрил, че резултатът от еуфорията и щастието се изчерпват след няколко месеца. И по този начин, доста скоро след забележителното събитие, вие ще бъдете тъкмо толкоз удовлетворени или недоволни както преди. Ролф Добели дава и други образци – мечтаното покачване в службата или пък финален модел Порше.

В научните среди този феномен се назовава хедонистична бягаща пътека (hedonic treadmill от английски) – работим настойчиво, напредваме в избрана област и можем да си позволим повече и по-хубави неща, а в действителност това не ни прави по-щастливи.

Поразтърсих в интернет повече за този резултат и излязоха доста графики и картинки с човек, бягащ в колело на хамстер или пък тичащ на пътека за тичане като от фитнеса, а пред него е по този начин жадуваното благополучие. Друга графика изобразява събитията в живота ни като вълнообразна крива, като високите точки са позитивни събития, а ниските точки - негативни. На фона на протичащото се в живота, щастието е права линия, към която ние безапелационно се връщаме и се стабилизираме, и след хубавите, и след неприятните моменти.

 пари жена благополучие <a href=джакпот " > Istock

Не сте ли любопитни да разберете тъкмо какъв брой щастливи ще ви направи новата кола, кариера или връзка? Според Добели, има няколко научно потвърдени индикатора, които да ни оказват помощ да вземаме по-умни и по-добри решения:

- Избягвайте отрицателни неща, с които не се привиква, като хроничния стрес, шума и ежедневното пътешестване до работа.

- Очаквайте единствено краткосрочно благополучие от материални богатства, като коли, къщи, облаги от
лотарията, бонуси и награди.

- Стремете се към колкото е допустимо повече свободно време и автономност, защото дълготрайните позитивни резултати идват от действия, с които се занимавате интензивно. Следвайте пристрастеността си даже и да би трябвало да жертвате част от прихода си поради нея. Инвестирайте в другарства и връзки.

И по този начин, към този момент сме наясно, че спечелването на
лотарията няма да преобрази живота ни с магическа пръчка. Вместо да влагаме упования и очаквания в нещо, което на множеството от нас по този начин или другояче няма да ни се случи, за какво не използваме силата си и умствената си мощ, с цел да създадем по-добра действителност сами за себе си?

Всички богатства, които такава огромна облага би ни донесла, са постижими и няма нищо неприятно в желанието за финансова сигурност и комфортен, удовлетворяващ живот. А щастието – щастието го носим вътре в себе си и би трябвало да се учим да сме щастливи без значение от външните тласъци. Мечтите на доста от нас включват и материални придобивки и това е отлично, когато умеем да оценяваме, да се радваме на постигнатото и да бъдем признателни, без да одобряваме нещата за даденост. Ако желаете да прочетете за пътуването ми към по-висок стандарт на живот и моя знак на обилие, вижте тази публикация на персоналния ми блог.

Автор: Мария Тонева

 ох на мама Личен списък

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР