Кой не би се зарадвал на пъстрите багри и тиквените

...
Кой не би се зарадвал на пъстрите багри и тиквените
Коментари Харесай

Колко всъщност е полезна тиквата?

Кой не би се зарадвал на пъстрите багри и тиквените подправки, придаващи прелестен усет на ястията?


За мнозина обичаното им есенно наслаждение е лате с тиквена фалшификация и въпреки че това и други занимателни сезонни лакомства са вкусни, те не са толкоз питателни. Не тиквата обаче е повода да са такива, а добавените захари, мазнини и други съставки. Всъщност тиквата е извънредно хранителна и си коства да я включите в диетата си през цялата година, заяви „ Study Finds ”.

Какво съставлява тиквата?

Плод или зарзават е тя? Всъщност тя е по малко и от двете! От ботаническа позиция тиквите имат доста семена, което ги причислява към плодовете. Тъй като обаче не са доста сладки и се съчетават добре със солени ястия, доста пъти са определяни и като зеленчуци.

Тиквата е богата на бета-каротин

Бета-каротинът е прекурсор на ретинола (витамин А). Това значи, че бета каротинът се трансформира във витамин А в организма. Също като морковите и сладките картофи, тиквата е цялостна с него. Една чаша съдържа над 5000 mg. Витамин А е извънредно значим хранителен детайл за зрението, имунното здраве, репродукцията, битката с възпаленията и акнето.

Богата е на калий

Препоръчително е да приемате 2600 и 3400 mg калий на ден, надлежно за дамите и мъжете. Вярвате или не, в случай че в действителност не се пробвате да увеличите приема си, може да е малко мъчно да достигнете тези числа.

Калият е извънредно значимо хранително вещество за понижаване на риска от диабет, инсулт и високо кръвно налягане. Много пъти чуваме за понижаване на приема на сол, с цел да се управлява кръвното налягане, само че достатъчното количество калий е също толкоз значимо. Неприемането на задоволително количество от него в действителност може да направи организма ви по-чувствителен към натрия преди всичко. Само една чаша сок от тиква може да ви обезпечи над 500 mg калий.

Тиквата съдържа доста фибри

Подобно на множеството плодове и зеленчуци, тиквата съдържа огромно количество фибри. Една чаша тиквен сок обезпечава към седем грама фибри. За множеството хора е целесъобразно да си набират към 25 грама фибри дневно.

Това значи, че тиквата би била отлично допълнение към вашите закуски или ястия, защото наличието на фибри ви оказва помощ да сте сити, да поддържате уравновесени равнища на кръвната захар, здравословна перисталтика на червата и по-ниски равнища на холестерола.

Тиквата е чудесна в латето на Starbucks, само че 50-те грама добавена захар може да не са нещо, за което може да заплатите от здравословна позиция. Когато тиквата се употребява без никаква добавена захар, тя може да бъде част от вашата диета когато и да е от годината и да ви обезпечи хранителни субстанции, които способстват за противовъзпалителни процеси, зрение, храносмилане, сърдечно здраве и други скъпи изгоди за здравето./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР