Кой може да каже каква е посоката на пазара? Никой...

...
Кой може да каже каква е посоката на пазара? Никой...
Коментари Харесай

Кой е най-добрият подход за покупка на акции в настоящия момент?

Кой може да каже каква е посоката на пазара? Никой... Следователно по кое време е най-хубавият миг да купувате акции? Във всеки един миг, когато акциите на една компания наподобяват нелогично оценени, или недооценени...

За тези, които ще ви кажат, че пазарите най-вероятно ще продължат да падат - контрааргументът е - от кое място са толкоз сигурни? Много от същите анализатори единствено преди месец предвидиха растеж на показателите.

Да, обстановката се трансформира... Да, Фед стана по-агресивен... Да, вероятностите за облагите се утежняват... И да - няма по какъв начин да знаете къде ще е дъното на пазара!
 Инвеститорите подценяват упоритостта на Фед и капацитета за спад на пазарите...
Инвеститорите подценяват упоритостта на Фед и капацитета за спад на пазарите...

Федералният запас не може да реши проблемите с доставките, тъй че ще би трябвало да употребява своите принадлежности, с цел да удари търсенето

Много специалисти ще ви кажат, че да търсите подценени компании при падащ пазар е нещо като да се пробвате да намерите игла в купа сено. Защото обичайно активите се движат в посоката на пазара, или най-малкото са подвластни от неговата посока.

Но в действителност нещата може и да не стоят тъкмо по този начин! Защото тези игли, постоянно падаха, или не означиха никакъв растеж по време на интервал, в който показателите като цяло са нарастнали над два пъти от дъната си по време на пандемията. Или пък се намалиха в пъти повече от пазара...

Един образец...

Да кажем, че акциите на една компания са поевтинели със 70% от върха си, при спад на необятния показател S&P 500 от едвам 20% от най-високите си равнища. Нещо повече, акциите на тази компания не се повишаваха със същите темпове по време на растежа на пазара от предходната година!

И до момента в който специалистите към момента спорят, дали пазарът ще загуби още 10 или 20%, значи ли, че книжата на същата тази компания, която очевидно се движи от характерни за нея фактори, ще продължат да падат със същите темпове, или даже въобще ще продължат да падат?

Отговорът е - не! Най-вероятно книжата на тази компания, ще не престават да се задвижват от същите тези характерни фактори, които са я създали не толкоз подвластна от пазара в последно време. А те могат и да са се трансформирали, тъй като средата, в която оперира компанията се е трансформирала.

Трябва ли да търсите подценени компании, които да устоят на евентуален по-нататъшен пазарен спад? По-скоро да. Трябва ли да влизате с целия си капитал в миг на не изключително огромна сигурност? По-скоро не!

Как тогава да инвестирате в сегашния миг?

Много специалисти приказват за " втори крайник " на спада. Това в техническия разбор е известно като тест на дъното, или тест на върха. Казано по различен метод, след наскорошния отскок на щатските показатели, е доста евентуално най-ниските им достигнати стойности да бъдат още веднъж тествани.

И точно по време на този тест, вложителите могат да стартират да заемат дребни позиции (примерно една трета, или една четвърт от планувания обем) в следените от тях устойчиви компании.

Дали пазарът ще удостовери дъното си (тоест най-ниските му равнища ще останат в действие и ще отхвърлен показателите нагоре) или ще го пробие, за вложителите няма изключително огромно значение. Защото това ще им даде опция за идващите им стъпки по допълнение на портфейлите им.

Ако дъното падне и станем очевидци на по-нататъшно усилване на низходящото придвижване, вложителите ще имат опция да добавят още една част (една трета или една четвърт) от замислените от тях позиции и размери. Ако дъното остане в действие, вложителите могат да стартират да обмислят вход към него, след известно време и да добавят още една сходна част, равна на тази, която са взели първоначално.
 Morgan Stanley поучава: Помислете, преди да купувате акции при падащ пазар
Morgan Stanley поучава: Помислете, преди да купувате акции при падащ пазар

Един от препоръките на Бъфет сега е под подозрение, считат от капиталовата банка

Последните елементи от плануваните вложения, е добре вложителите да вършат при трайна смяна на низходящия тренд и доказателства, че заеманите от тях позиции са тръгнали в мечтаната от тях посока. И това ни води към по този начин известната тактика на " доларово осредняване ", с леко отклоняване към техническите равнища на поддържа и съпротиви, към които вложителите да нареждат своите входове.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР